Peel en Maas

21 september 2017

Peel en Maas 21 september 2017


Heide is de Baas van Venray

Baas van Venray in een foto gevangen: gezelligheid, sport en spel en een biertje gaan hand in hand. Foto: Henk Lammen

Venray | Heide is de Baas van Venray. Het Venrayse kerkdorp toonde zich de sterkste in de eerste editie van het nieuwe spellenspektakel in Venray. Afgelopen zaterdag brandde op het Schouwburgplein een strijd los tussen wijken en dorpen met als grote vraag wie zich een jaar de beste mocht noemen in de gemeente Venray.

Door Evelien van der Zwaan

Na afloop van een slopende dag werd 's avonds de uitslag bekendgemaakt. Heide scoorde het hoogste aantal punten (139) en liet de overige twaalf teams achter zich. De captain van het Venrayse kerkdorp ontvingen een plakkaat dat voor één jaar in hun dorpsgebouw mag pronken. Volgend jaar mogen zij in een nieuwe ronde van De Baas van Venray hun titel verdedigen. "Het initiatief kwam vanuit Venray Bloeit en werd door vijf organisatoren opgepakt", vertelt Venraynaar Sjriek Simons, een van de initiatiefnemers van het nieuwe evenement in hartje Venray. "Mede dankzij de ondersteuning van het bedrijfsleven in financiële sponsoring maar ook sponsoring van goederen is deze dag uitgedraaid tot een groot succes",
voegt Simons toe.

De tijden van weleer herleefden zaterdag tijdens de formule van het welbekende Spel zonder Grenzen waarin de gemeente Venray ooit Europees furore maakte. De dag stond in het teken van strijdlust, gezelligheid en plezier. De sfeer zat er lekker in en met een heerlijk zonnetje hoog aan de hemel kon de dag niet meer stuk. Kratjes stapelen, touwtrekken, rennen, klimmen en klauteren op de verschillende luchtkussens. Behendigheid, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen werden gevraagd van alle enthousiaste deelnemers. "Het is erg leuk om te doen maar ook zeer uitputtend", vertelt Luuk de la Roy, een van de deelnemers uit team Venray Centrum. Tussen de bedrijven door geniet hij van een niet-alcoholische versnapering op het terras van Hulsman. Op de achtergrond is coach Ronnie van team Ysselsteyn luid hoorbaar. "Niet opgeven, gewoon doorgaan", spoort hij zijn manschappen aan. Luuk puft op hetzelfde moment lekker uit, want al snel moet hij weer aan de bak. Met zijn team Venray Centrum werd hij uiteindelijk derde in de rangschikking. "Wij hebben er de hele dag goed voorgestaan qua punten, maar er kan er
maar één de beste zijn."

Vervolg zie op pagina 3.

Jaargang 137 • week 38 Donderdag 21 september 2017

37

13

23-35

41

BOOM, like that!

BOOM, like that! is eind september weer terug op eigen bodem. Foto: Danny van der Weck

Venray | Na twee jaar is BOOM, like that! na succesvolle en uitverkochte concerten in Schouwburg Venray weer terug op eigen bodem.

In het laatste weekend van september kunnen Dire Straits- en Mark Knopfler-liefhebbers weer genieten van de prachtige muziek. De Venrayse tributeband toert inmiddels met veel succes door heel Nederland met af en toe ook optredens in het buitenland en kijkt terug op 40 jaar muziek van Dire Straits en Mark Knopfler.

"Het gaat heel lekker", aldus frontman Edgar Janssen. "We hebben meer dan genoeg optredens, in Nederland en België, maar ook in Duitsland timmeren we steeds nadrukkelijker aan de weg." Bekende hits zoals Sultans of Swing, Money for Nothing en Brothers in Arms zullen de revue passeren maar ook nummers uit de solocarrière van Knopfler komen aan bod. Het zitconcert van vrijdag 29 september is inmiddels uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten voor het staconcert op zaterdag 30 september.

"Het blijft altijd prachtig om in Venray te spelen. Voor eigen publiek, heel veel mensen uit je vrienden- en kennissenkring. Dat blijft altijd een happening op zich. We hopen dan ook op twee uitverkochte avonden waarop we de zaal helemaal plat gaan spelen. We verheugen er ons in ieder geval weer op terug te zijn in de Venrayse schouwburg."

Voor meer informatie en/of tickets, zie www.boomlikethat.nl of www.schouwburgvenray.nl.

Vervolg voorpagina

Heide is de baas van Venray

Venray | In de ochtenduren stonden verschillende spelelementen op het programma, na de middag werden die gewisseld voor nieuwe onderdelen.

Na de klok van drie uur werden de tussenstanden niet meer bekendgemaakt, zodat het een spannende strijd bleef voor de deelnemende teams maar ook zeker voor de vele toeschouwers. "Ik geniet er van om van dit spektakel onderdeel uit te maken. Zoveel deelnemers stonden al vroeg in de ochtend klaar om te beginnen", geniet vrijwilligster Evelien.

De dag werd afgesloten met een barbecue waarvan de opbrengst naar het goede doel, de bestrijding van ALS, gaat. Het spektakel werd feestelijk gevierd met livemuziek van de Blue Band uit Leunen en de prijsuitreiking door wethouder Jan Loonen. "Wij zijn erg trots op wat wij hebben neergezet. Met zijn allen hebben wij er een groot succes van gemaakt. Volgend jaar mag Heide proberen om de wisseltrofee opnieuw te winnen", nam organisator Simons alvast een voorproefje op 2018."

De eerste editie van Baas van Venray werd een ongemeen spannende strijd tussen de kerkdorpen Heide en Ysselsteyn. Beide dorpen gaven elkaar geen duimbreed toe, uiteindelijk trok Heide met een luttel puntje verschil aan het langste einde.

De eindstand van Baas van Venray:

1. Heide 139 punten

2. Ysselsteyn 138

3. Centrum 124

4. Gemeente Venray 112

5. Centrum West/Zuid 108

6. Merselo 107

7. Brabander 103

8. Landweert 99

9. Veltum 93

10. Leunen en Oirlo 86

12. Veulen 78

13. Centrum West 47.

Volkstrauertag: vrede of kwaad?

YSSELSTEYN | De Bond van Antifascisten verzet zich tegen de jaarlijkse herdenking op Volkstrauertag op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. De bond vindt het ongepast dat de Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann op zondag 19 november naar Ysselsteyn komt om 'nazi's, SS'ers en Jodenjagers' eervol te herdenken.

Door Henk Willemssen

De Antifascistenbond, die al langer pleit voor sluiting van de 'nazibegraafplaats', wil ook niet dat burgemeester Hans Gilissen en gouverneur Theo Bovens nog aan de herdenking deelnemen. Woordvoerder Arthur Graaff meldt dat de minister van Defensie is verzocht te voorkomen dat op 19 november officieren en andere militairen kransen leggen en salueren.

Gilissen ('ook ik ben een antifascist') kijkt met heel andere ogen naar de herdenking in Ysselsteyn. "Het is een misverstand. Er worden op Volkstrauertag geen misdadigers vereerd. Integendeel. Het is juist een herdenking van onschuldige slachtoffers. En we herdenken ook de afschuwelijke misdaden van het naziregime. Dat we zoiets nooit meer willen."

Gilissen denkt er niet aan om voortaan Volkstrauertag te mijden. "Nee, ik denk dat het juist goed is dat we er allemaal zijn. Er komen mensen uit Rusland, Polen, Engeland, Amerika, Duitsland en zelfs Israël. Het gaat om het woord en de boodschap die er verkondigd worden." Hij sluit niet uit dat er nazi's begraven liggen tussen de 32.000 gesneuvelde militairen. "Die zullen ertussen liggen, maar daar gaat het niet om. We verafschuwen de nazi-denkbeelden. De begraafplaats is een plek waar vrede wordt gepredikt en onderhouden."

Volgens de Bond van Antifascisten gaan er steeds meer extreemrechtse impulsen uit van het Ysselsteynse soldatenkerkhof. Het zou ook steeds vaker een trekpleister zijn van neonazi's die er hun helden komen vereren. "Die signalen ken ik niet", reageert Gilissen. "Er komen juist steeds meer oprechte vredesliefhebbers."

Documentaire oorlogsveteraan John Sleep

Een bijzondere documentaire over oorlogsveteraan John Sleep is zaterdag en woensdag te zien op Peel en Maas TV. John Sleep komt al meer dan 30 jaar naar de herdenking op het Brits oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat in Venray. Het is traditie dat bij deze jaarlijkse herdenking van de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog Britse gasten en veteranen aanwezig zijn. Ook de groep Anglo-Dutch Bond met John Sleep is daarbij steevast van de partij. In oktober 1944 werd Sleep bij de Loobeek, op de grens tussen Venray en Overloon, getroffen door Duits tankgeschut en raakte de dappere Engelse militair ernstig gewond. Hij werd naar Brussel vervoerd en vervolgens naar Engeland, waar hij een jaar in een ziekenhuis verbleef om te herstellen van zijn verwondingen. "Om de impact van zijn inzet, jarenlange ontberingen tijdens de oorlog en zijn revalidatie daarna te gedenken, hebben wij deze film laten maken", melden Karel Janssen en Frank Nelissen. "Als een teken van respect en dank voor wat John en al zijn kameraden gedaan hebben om Nederland te bevrijden."

Het interview met John Sleep werd verzorgd door Carlo Feller en vertaald door Marianne Verheugen. De complete productie was in handen van Jac en Rudy van Sinten van Sinvid Mediamakers.

De documentaire is op beide dagen vanaf 19.00 uur elk uur te zien tot de dag erna 18.00 uur.

Column

Leegstand

'Jullie hebben toch zoveel leegstand in Venray?' De vraag werd mij vorige week gesteld toen ik op het Festival van de Toekomst was in Heerlen. Een ambtenaar uit Brunssum stelde hem. We raakten aan de praat en op enig moment zei ik: 'Een paar jaar geleden waren wij nog beste binnenstad.'

Ik stond perplex van mijn eigen opmerking. Verrek ja! Venray was ooit Beste Binnenstad! Het lijkt een eeuwigheid geleden. Wanneer was de laatste keer dat ik daaraan had gedacht? Als ik aan het centrum van Venray denk, denk ik al jaren aan gedoe over parkeren, gesomber over internet en gepraat over leegstand. En nu, door dat gesprek in Heerlen, schoot het me opeens weer te binnen: Venray Beste Binnenstad. Dat waren nog eens tijden.

Nu denkt u wellicht: wordt dit een klaagzang? Nee, klagen is gemakzuchtig. Dit is veel meer een peptalk. Want afgelopen dinsdag liep ik door het centrum. En ik zag iets dat mij choqueerde: het pand van voorheen Supertex is weer bezet. Hoe lang heeft dat wel niet leeg gestaan? Achttien ondernemers zitten er maar liefst. Dat zijn er dus alvast achttien die erin geloven. Dat schiet lekker op. En binnen zag ik minstens zes nieuwsgierige Venraynaren. Op een kale dinsdag om half twaalf.

Ik heb weer hoop. Laat dat sneeuwbaleffect maar komen. Laat ook het pand recht tegenover de ingang van 'voorheen Supertex' weer een bestemming vinden (dat moet wel het langst leegstaande pand van Nederland zijn). Stel je voor. Volstand in Venray. Venray Beste Binnenstad 2020. Ik begin erin te geloven.

Stan Verhaag

Laatste fase werk Hanssenstraat

OOSTRUM | Afgelopen maandag is bij het spoor de derde en laatste fase gestart van de renovatie van de Mgr. Hanssenstraat in Oostrum. Aannemer Infrascoop uit Cuijk heeft drie weken nodig om de werkzaamheden af te ronden.

Tijdens deze periode is de Mgr. Hanssenstraat, de doorgaande weg door de dorpskern van Oostrum, afgesloten voor al het verkeer. Er is een omleidingsroute ingesteld die loopt via de Witte Vennenweg.

Bewoners kunnen niet altijd met de auto bij hun woning komen als de straat openligt. Ze moeten dan hun auto elders in de omgeving parkeren.

Prorail heeft de afgelopen twee weekenden aan het spoor gewerkt. In het laatste weekeinde van oktober zijn de laatste spoorwerkzaamheden gepland.

Hospice Zenit niet altijd laatste halte

VENRAY | Het verblijf op Hospice Zenit in Venray blijkt niet altijd de laatste levenshalte te zijn. Van de 69 gasten in 2016 zijn er acht niet gestorven.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Hospice Zenit. Vier gasten konden weer terug naar huis en vier andere zijn overgeplaatst naar een verzorgings- of verpleeghuis.

Hospice Zenit geeft zorg aan mensen die niet meer beter kunnen worden. Ze hebben een levensverwachting van maximaal drie maanden. Het gemiddelde verblijf is 27 dagen. De helft van de gasten verblijft tien dagen of korter. Het aantal mannen (36) en vrouwen (33) is vrijwel gelijk. De gemiddelde bedbezetting is 81 procent. Kanker is met driekwart de meest voorkomende ziekte. De meeste gasten zijn afkomstig van thuis (64 procent) of het ziekenhuis
(29 procent).

Honderd jaar Lions

Henk Deters was een van de artiesten die optrad voor de ouderen. Foto: Rikus ten Brücke

Venray | Lions Club International vierde afgelopen zondag het 100-jarig bestaan in Schouwburg Venray.

De twee Venrayse clubs, Lionsclub Venray en LC Venray Peelparel, staken deze middag gezamenlijk de handen uit de mouwen om voor een groep genodigden een gezellig samenzijn te organiseren in de recent verbouwde Venrayse cultuurtempel. De feestelijke middag werd opgeluisterd met de muzikale klanken van Anita Bijvoet en Arno Gommans. Voor deze jubileumviering werd een groep zelfstandig wonende ouderen uit de gemeente Venray, onder het genot van een hapje en drankje, rondgeleid in de schouwburg. Ook gaf Henk Deters acte de présence. De alom bekende troubadour kreeg met zijn eigen geschreven dialectliedjes het publiek in een feestelijke stemming.

Een Lions Club is een charitatieve club waarvan de leden op vriendschappelijke en vrijwillige basis samenwerken en initiatieven ontplooien voor een betere samenleving. Wereldwijd telt de organisatie bijna 1,35 miljoen leden, waarmee ze 's werelds grootste serviceorganisatie is. Na afloop van de voorstelling waren de reacties van de genodigden positief. 'Wat een onvergetelijke verrassing', omschreef één van de genodigden de feestelijke uitnodiging. Ook de twee organisatoren van de middag kijken terug op een geslaagde middag. "Het was een succesvolle middag mede mogelijk gemaakt door de grote betrokkenheid van alle deelnemende partijen", aldus Rianne Hanssen, president van LC Venray Peelparel.

Groenafval steeds vaker in grijze bak

VENRAY | Het tweewekelijks gelijktijdig ophalen van de grijze en groene container heeft niet geleid tot minder groente-, fruit- en tuinafval (gft) bij het restafval.

Sinds september 2015 zet inzamelaar Suez een nieuw voertuig in dat zowel restafval als gft gelijktijdig - maar gescheiden - in dezelfde wagen kan ophalen. De inzamelroute wordt één keer per twee weken gereden.

De verwachting was dat het gelijktijdig ophalen van restafval en gft zou leiden tot een betere afvalscheiding. Er kwamen signalen van burgers dat ze etensresten in de grijze bak gooien wanneer die als eerste aan de straat kan worden gezet. Om zo stank te voorkomen. Door de bakken tegelijkertijd te ledigen, plus de groene bak goedkoper te maken, zouden er waarschijnlijk minder etensresten en groenafval tussen het restafval terecht komen. Dat is niet gebeurd, blijkt uit metingen. Er wordt juist nog meer gft-afval aangeboden in de duurdere grijze afvalbak.

Venray wijkt hierbij niet af van andere gemeenten. In gemeenten waar het gft zelfs geheel gratis aan huis wordt opgehaald. is de afvalscheiding niet verbeterd.

Thielen gekozen tot CDA-wethouder

VENRAY | Anne Thielen (26) is dinsdagavond door de gemeenteraad gekozen tot nieuwe wethouder van het CDA. Bij de anonieme schriftelijke stemming behaalde ze 22 stemmen, 3 tegen en één blanco.

De SP, de grootste oppositiepartij, was aanvankelijk tegen de komst van een vierde wethouder voor een halfjaar tot aan de verkiezingen. Toch ging de SP overstag en stemde voor de benoeming van Thielen. "Het CDA heeft ons verrast. Ze is goed ingevoerd in de materie en ze ziet af van een wachtgeldregeling", verklaarde fractieleider Jan Hendriks.

Tino Zandbergen (inVENtief) liet zich kritisch uit over de stoelendans bij het CDA. Hij zei een nare nasmaak te hebben van het plotselinge vertrek van wethouder Lucien Peeters, nu drie maanden geleden. "Een wethouder kan zomaar zonder reden de deur dichttrekken en wachtgeld opstrijken. We moeten ervoor waken dat dit weer gebeurt", zei Zandbergen. "Het is geen politieke speeltuin van het CDA of welke andere partij dan ook." inVENtief blijft erbij dat de vakante wethouderspost tot aan de verkiezingen van maart 2018 niet had mogen worden ingevuld. "We vinden dat drie wethouders het prima afkunnen."

Anne Thielen, raadslid vanaf maart 2014, dankte de gemeenteraad voor het in haar gestelde vertrouwen. "Ik wil de goede samenwerking voortzetten, maar nu in een andere rol als wethouder." Ze zei het raadslidmaatschap als een voorrecht te hebben ervaren. "Om je in te mogen zetten voor de inwoners van Venray." Het CDA had meteen de opvolger van Anne Thielen klaarstaan. Martijn Direks uit Castenray werd direct na de wethoudersbenoeming beëdigd tot nieuw raadslid.

Polenhotel: 13 tegen 13

Stemmen staken in gemeenteraad, Leunse lobby heeft ultieme doel bijna bereikt

LEUNEN | De hevig verdeelde gemeenteraad heeft dinsdagavond geen groen licht gegeven voor het Polenhotel in Leunen. De stemmen staakten: 13 voor en 13 tegen. CDA, D66 en PvdA willen dat het plan doorgaat, de andere vijf partijen (inVENtief, PP2, Samenwerking, SP en VVD) zijn tegen.

Door Henk Willemssen

In de volgende raadsvergadering op 31 oktober wordt het voorstel opnieuw in stemming gebracht. Is de uitslag (13 tegen 13) ongewijzigd dan is het Polenhotel van de baan. Zo kreeg het omstreden initiatief van Hoex-Maessen een verrassende wending. Was de gemeenteraad dinsdag compleet geweest, Bernie van Lierop (Samenwerking) ontbrak vanwege ziekte, dan was het Polenhotel al definitief afgeschoten. De aanhoudende lobby uit Leunen van dorpsraad, omwonenden en de stichting Passend Plan Melkfabriek heeft succes gehad. Als is het een dubbeltje op zijn kant. Tot het allerlaatste moment – inspreken bij de raadsvergadering – hebben de Leunenaren vol overgave en met steekhoudende argumenten ingepraat op de volksvertegenwoordigers. Als in de komende zes weken geen gekke dingen meer gebeuren dan kan de Leunse lobby op 31 oktober opgelucht ademhalen en is een helse klus geklaard.

Drie jaar geleden speelde in Oostrum een vergelijkbare kwestie. In klooster Paschalis wilde Work and Stay uit Maasbree 300 arbeidsmigranten huisvesten. De bezwaren, geen draagvlak en te grootschalige huisvesting, waren hetzelfde. Alleen toen was de politiek in ruime meerderheid voor. Met uitzondering van PP2 en SP.

Er ontspon zich dinsdag in de raad een debat op het scherp van de snede. Vooral D66 kwam flink in de verdrukking. Toon Loonen (CDA) wees erop dat al vijftien jaar wordt gepraat over huisvesting. "Maar er is nog niets van de grond gekomen." Het CDA verweet de tegenstanders dat ze zich verschuilen achter het beleidskader huisvesting arbeidsmigranten. "Als dit niet doorgaat, is de oplossing verder weg dan ooit", waarschuwde Loonen. Theo Mulders (Samenwerking) haalde aan dat Hoex-Maessen onvoldoende tegemoet komt aan de wens van de raad om het aantal van 288 flink te verlagen. "Om zo ook het vertrouwen van de omgeving te winnen. Ik voorzie een lange weg met juridische procedures." Hoex-Maessen kreeg ook het verwijt geen enkel gehoor te geven aan de bezwaren uit Leunen. Jan Hendriks (SP) sprak van het 'moeilijkste dossier uit deze raadsperiode'.

Zoeken naar warm water in aardlagen

YSSELSTEYN | Geothermie Brabant gaat dit najaar onderzoek doen naar warm water in de diepere aardlagen. De onderzoeken vinden plaats in Leunen, Veulen, Heide in Ysselsteyn op de Steegse Peelweg, Ysselsteynseweg en Middenpeelweg.

Het oppompen van warm water, voor het opwekken van energie, is steeds meer in opkomst. Er wordt gezocht vanaf een diepte van twee kilometer. Met een warmwaterwisselaar wordt het water afgegeven en daarna weer als afgekoeld water terug in de bodem gepompt. Er lopen in Nederland al veertien projecten. Het meeste opgepompte warm water wordt gebruikt voor de tuinbouw, zoals in het kassengebied Californië in Grubbenvorst.

Geothermie is interessant wanneer enkele honderden kuubs water per uur kunnen worden opgepompt. De kunst is het opsporen van de juiste plek, dit zijn de breuken in de aardlagen. Het is bekend dat oostelijk Deurne een kansrijke locatie is. Geothermie Brabant wil daarom op Venrays grondgebied gaan speuren. Het onderzoek bestaat uit trillingen die worden veroorzaakt door trucks die over de openbare weg rijden. Er wordt niet geboord of gegraven. De kans op schade of aardbevingen is vrijwel nihil.

"Een stap vooruit"

Ramon Poels (links) en Bjorn Janssen bezegelen de samenwerking met een handdruk. Foto: Rikus ten Brücke

Venray | XBI Constructieve Bouwers uit Venray ondersteunt op zaterdag 30 september een project van scouting De Peelspeurders. Binnen één dag wordt het project afgerond, waarna de scoutingvereniging aan de Oostsingel 41 in Venray een gloednieuwe stalling in gebruik kan nemen. "Het is geweldig dat een bedrijf uit Venray ons op deze manier ondersteunt. Dit is voor ons echt een stap vooruit."

Door Evelien van der Zwaan

XBI Constructieve Bouwers is een landelijke detacheerder in de bouwnijverheid met onder andere een vestiging in Venray. Ieder jaar kiest het bedrijf een goed doel dat wordt ondersteund met een fysieke aanwinst voor een vereniging of instelling. "Als bedrijf vinden wij het erg belangrijk om een steentje bij te dragen aan onze omgeving, niet alleen door het doneren van geld maar ook door fysiek iets bij te dragen. Zo blijven wij ook binnen ons vakgebied", vertelt Ramon Poels (45), directeur van XBI Constructieve Bouwers. Dit jaar is de keuze gevallen op een project van de Venrayse scoutingvereniging. "Drie jaar geleden hebben wij een stuk terrein erbij gekregen van het Vincent van Gogh-instituut. Wij zijn al die tijd bezig om het op te knappen. Zo is er gras aangelegd en een kampvuurkuil gemaakt", zegt Venraynaar Bjorn Janssen (33) van De Peelspeurders.

Na drie jaar aanpoten, nam het enthousiasme van de scoutingvrijwilligers langzaam maar zeker af. Het kwam als geroepen dat XBI Constructieve Bouwers de vereniging als goede doel koos. De bedoeling is dat er aan de bestaande schuur een soort van carport wordt gebouwd. Een project van één dag. "Hier kunnen wij dan onze aanhangers stallen en na het maken van stellages onze tenten te drogen hangen nadat wij ze gebruikt hebben op kamp", aldus een bijzonder tevreden Janssen. De keuze viel op dit project omdat XBI graag samen met haar medewerkers iets voor anderen wil betekenen. Er wordt aan de keuze vooraf een afweging gemaakt welke impact een project heeft op de omgeving, of het binnen ons vakgebied valt en of er fysiek iets gemaakt kan worden.

"Het project van de scouting bereikt meer dan één persoon. Het bereiken van zoveel kinderen door deze actie vinden wij als bedrijf erg mooi", verklaart Poels de keuze voor het goede doel. Maar liefst twintig medewerkers van XBI uit de omgeving Venray hebben zich aangemeld om op hun vrije zaterdag dit project te ondersteunen. "De aanmeldingen zijn vanuit alle disciplines binnen ons bedrijf binnengekomen, ook onze kantoormedewerkers helpen uiteraard mee. Het initiatief wordt dan ook breed gedragen. Ja, ik draag mijn steentje ook bij", lacht Poels. "We vinden het als bedrijf heel erg belangrijk om het ook echt samen te doen."

Vanuit de scouting steken vrijwilligers van de groep bouwbeheer de handjes uit de mouwen. Daarnaast wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje voor alle harde werkers. De kinderen van de scouting moedigen iedereen aan. "Wij zijn enorm blij met deze hulp. Momenteel hebben wij niet echt meer een plek om onze tenten te drogen, omdat wij een deel van het gebouw verhuren aan een BSO. Bovendien blijft er altijd iets van een muffe lucht in het gebouw hangen. Dit zal na afronding van het project niet meer zo zijn. We zijn enorm blij met dit aanbod van XBI, echt fantastisch", sluit Janssen af.

Laatste begroting college is rond

Venray | De begroting van 2018 is sluitend. Het is de laatste begroting van het huidige college van CDA, D66 en Samenwerking. In de meerjarenbegroting laat 2019 nog een klein tekort zien van 170.000 euro. De daaropvolgende twee jaren tonen een overschot van 783.000 euro in 2020 en 1,5 miljoen euro in 2021.

De lastendruk voor de burgers stijgt komend jaar minimaal, met 0,75 procent. Dat komt vooral door de dalende afvalstoffenheffing en rioolheffing. De ozb neemt daarentegen toe met de maximaal toegestane verhoging van 3,1 procent. Gezien de financiële toestand van de gemeente pleit de oppositie al langer voor een lagere ozb. Ook het CDA, de grootste partij, neigt naar een kleinere verhoging in 2018 met alleen het inflatiecijfer. Als de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling op dinsdag 7 november hiermee instemt, dan zou de begroting niet meer geheel sluitend zijn. Ike Busser, wethouder van financiën, wil er niet op vooruitlopen. "Dat zullen we dan in de raadsvergadering wel zien. Wij hebben ons in de begroting vastgehouden aan de afspraken uit het coalitieakkoord."

Busser wijst erop dat er nog veel onzekerheden zijn. "Daarom zijn we ook terughoudend met nieuwe investeringen." Op het terrein van het sociaal domein blijven de financiën onzeker terwijl er heel grote bedragen in omgaan. Dat komt ook doordat er in Den Haag nog steeds geen nieuw kabinet is gevormd. Toch is de verwachting dat de nieuwe bijdragen uit het gemeentefonds gunstig gaan uitpakken voor Venray. Pas bij de voorjaarsnota in 2018 zullen de gevolgen duidelijk zijn van het nieuwe regeerakkoord.

Komend jaar staan enkele grote projecten op de rol. Na jaren van plannenmakerij gaat eindelijk de

de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum van start. Het St. Annapark krijgt begin 2018 een nieuwe eigenaar en dat zal ook zichtbaar worden. De gemeente steekt extra geld in jongerencentrum The B, een groenere aanpak van de Gouden Leeuw, het onderhoud van de Grote Kerk, verkeersmaatregelen, betere fietsroutes en de aanpak van de stationsomgeving.

Er moet nog een locatie gezocht worden om een nieuw bedrijventerrein van 30 hectare te ontwikkelen. Om de winkelleegstand aan te pakken is er een centrumvisie opgesteld die tot uitvoering gaat komen. "De gemeente is in elk geval financieel gezond", zegt Busser. Hij wijst erop dat het weerstandsvermogen (reserves) de komende jaren verbetert. Door enkele grote uitgaven waren de reserves flink afgenomen.

Verkeer en vervoer veranderen snel

VENRAY | De komst van de zelfrijdende auto en de toename van e-bikes en deelauto's hebben gevolgen voor de inrichting van straten en pleinen. Op automobielgebied gaat er in de komende vijf jaar meer veranderen dan in de afgelopen vijftig jaar.

Dat voorspelt Trendsportal, een platform van acht Noord-Limburgse gemeenten, waaronder Venray, dat werkt aan een nieuwe mobiliteitsvisie. Op 21 september vindt over dit thema in het gemeentehuis een informatieavond plaats. De nieuwe vervoersvormen bieden kansen voor de gemeente om de openbare ruimte anders en aantrekkelijker in te richten. De mobiliteit zal alleen maar toenemen. Trendsportal wil dat iedereen mobiel kan blijven, ongeacht fysieke of geestelijke beperking of financiële draagkracht. De wensbus, die al in Merselo, Vredepeel, Wanssum en Ysselsteyn rijdt, is een voorbeeld van eigen initiatief en een goede aanvulling op het openbaar vervoer. Door de toename van e-bikes en snellere fietsen zijn bredere en ruimere fietspaden nodig. Doordat steeds meer bewoners hun auto's delen, zijn er in de buurt minder parkeerplaatsen nodig. Die ruimte kan worden benut voor groen of speelplekken. Anderzijds wordt het drukker in het straatbeeld door de sterke toename van online-aankopen. De pakketjes worden vaak nog op dezelfde dag bezorgd. Koeriersbusjes razen door de wijk om op tijd te kunnen leveren. Ze kunnen overlast veroorzaken of dubbel geparkeerd staan.

Trendsportal vraagt zich af hoe het duurzamer en efficiënter kan. Bijvoorbeeld door pakketjes te bezorgen met elektrische busjes of een e-bakfiets. Of gebruik te maken van vliegende of rijdende drones. Trendsportal wil het aantal verkeersslachtoffers tot nul terugbrengen. Dat kan als er voertuigen komen die niet meer kunnen botsen. De wegen en openbare ruimte moeten anders worden ingericht zodat alle nieuwe voertuigen straks veilig op pad kunnen gaan.

Bomen rooien op begraafplaats

OIRLO | Komende zaterdag worden bomen gerooid op de begraafplaats in Oirlo.

Twee maanden geleden viel een deel van de kerkhofmuur langs de Hoofdstraat om. Door de wortelopdruk begaf de muur het over een lengte van twintig meter. Daarom heeft het kerkbestuur besloten de bomen te gaan rooien. Ook de notenboom bij de pastorie wordt verwijderd.

De Hoofdstraat wordt op zaterdag 23 september afgesloten voor het verkeer. Vanwege de plaatsing van een kraan kunnen er geen auto's langs de kerkmuur geparkeerd worden.

Meer subsidie voor jongerencentrum

Venray | Jongerencentrum The B krijgt vanaf 2018 drie jaar lang 60.000 euro subsidie van de gemeente Venray. Tot 2020 ontvangt The B dus 180.000 euro. De gemeenteraad beslist op 6 november over het voorstel van het college.

Het college van B en W vindt dat het jongerencentrum moet doorgroeien tot een goedlopend en goed georganiseerde ontmoetingsplek waar jongeren zich welkom voelen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Om dat doel te bereiken kunnen niet alle lasten van het jongerencentrum rusten op de schouders van de vrijwilligers. "Professionele ondersteuning is gewenst", zegt wethouder Martijn van der Putten (D66). The B kan met de subsidie een manager en twee programmaregisseurs in dienst nemen. Welzijnsorganisatie Synthese gaat op doordeweekse dagen met jongeren aan de slag in het jongerencentrum. In de weekeinden moet The B zich ontwikkelen tot een poppodium. Het centrum heeft inspiratie opgedaan bij onder meer Grenswerk in Venlo. Beide centra willen elkaar versterken. Zo wil Grenswerk meedenken met het programma van The B.

Van der Putten vindt dat The B de subsidie nodig heeft. "Het jongerencentrum heeft zich goed ontwikkeld de laatste tijd. Er zijn verschillende uitverkochte feesten geweest en hier willen ze graag op door bouwen. Jongeren zijn door Cultura betrokken bij de toekomstplannen van The B." Het jongerencentrum werd in mei 2014 opgericht. Sinds die tijd heeft The B veel ups en downs gekend. Zo kampte het centrum volgens de wethouder met een imagoprobleem. Die problemen zijn nu verleden tijd. "Het jongerencentrum is voor iedereen toegankelijk. Er liggen veel kansen om The B zodanig te versterken dat het en stabiele en flexibele organisatie wordt."

Wielergala

Venray | Het Limburgse wielergala wordt op maandagavond 20 november in de schouwburg in Venray gehouden. Organisator Club 24 benaderde enkele wethouders tijdens de finish van de BinckBank Tour in Venray.

Mike Teunissen uit Ysselsteyn behoort tot de genomineerden voor de prijs van beste Limburgse renner van 2017. De concurrentie voor die titel is echter groot. Ook Tom Dumoulin, Roy Curvers en Bob Schoonbroodt behoren tot de kanshebbers. "We zien dit als een mooie kans om ons wederom te profileren als wielergemeente", Jan Loonen. Tijdens het gala wordt ook de prijs voor Limburgse renner van de toekomst uitgereikt. De genomineerden in deze categorie zijn Pim Erren, Yannick Janssen, Ritchie Motké en Bram Nolten.

Er waren de afgelopen tijd veel wielrenevenementen in de gemeente.

Venray start klimaatproject

Venray | De gemeente Venray heeft in 2013 te ambitieuze doelstellingen geformuleerd om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Om toch aan de doelstellingen te voldoen wordt het uitvoeringsprogramma Energie gestart door de gemeente voor de jaren 2018 tot en met 2021.

In die periode wil de gemeente samen met inwoners, bedrijven en andere partners vol aan de slag voor een beter klimaat. Venray wil in 2013 CO2-neutraal zijn en daarvoor moet de gemeente 37,5 procent energie besparen ten opzichte van het energiegebruik in 2013. De resterende energiebehoefte moet in 2030 voor 45 procent binnen het grondgebied worden geproduceerd met schone technieken als zon, biomassa en aardwarmte. De resultaten tot nu toe zijn namelijk mager: nog geen negen procent van de energie wordt duurzaam geproduceerd en Venray bespaart nauwelijks energie. "Om onze doelstellingen te halen, moeten we meer doen", stelt wethouder Martijn van der Putten.

Tasse Truus wordt Tante Truus

Venray | In vijf jaar tijd is Tasse Truus, de winkel van Monique Jeucken, uitgegroeid tot een gezellige ontmoetingsplaats voor de creatieveling en shopaholic. Het pand gelegen op de rand van het winkelcentrum van Venray staat vol met alleen maar leuke dingen.

Bezoekers vinden daar leuke cadeaus voor kinderen, ouders en grootouders en natuurlijk ook voor uzelf. Achterin de winkel is een mooie ruimte ingericht waar Monique creatieve workshops geeft. Ze is dol op kinderen, maar vooral op feestjes, dus een kinderfeestje is altijd een groot feest. Ook voor tieners en dames geeft ze leuke workshops.

De naam Tasse Truus is ontstaan in de tijd dat Monique Jeucken in Well dagenlang tassen maakte en pimpte. Inmiddels is de hobby uitgegroeid tot een bruisend bedrijf en past de naam 'Tasse Truus' niet meer. Vanaf nu heet het 'Tante Truus'. En met de nieuwe naam is er ook een nieuw logo, een nieuwe website en is de winkel ook onder handen genomen.

Als klein meisje was Monique Jeucken altijd al aan het knutselen. Ze maakte van lege doosjes, kurken, wc-rolletjes de meest grappige huisjes, boompjes en beestjes. Ook was ze vaak aan het borduren, haken en breien. Ze hield – en houdt nog steeds – van vrolijke dessins en felle kleuren. Toen ze wat ouder werd, maakte ze van haar spijkerbroeken tasjes en versierde die. Uren zat ze op haar zolderkamertje en maakte de meest prachtige dingen. Het duurde niet lang voordat het hele dorp haar 'Tasse Truus' noemde. Als Tasse Truus wilde Monique graag haar passie voor tasjes maken graag met de mensen delen en begon een winkeltje. Eerst in Well en later in Venray.

Inmiddels is Tasse Truus dus uitgegroeid tot Tante Truus en is de pwinkel met de mooie workshopsruimte een bekend adres in Venray geworden. Voor mensen die bij Tante Truus op visite gaan, zet Monique graag een kop verse koffie of thee. Ze zijn altijd van harte welkom bij Tante Truus. De winkel van Tante Truus is open van woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur. De webwinkel – te vinden op www.tantetruus.shop - is dag en nacht geopend. De stenen winkel is te vinden aan de Merseloseweg 76a in Venray.


Foto: Monique Jeucken in haar winkel Tante Truus.

Groen wonen bij Intratuin Venray

Venray | Bij Intratuin Venray vindt op zaterdag 7 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur de inspiratiedag Groen wonen plaats.

Met groene workshops, demonstraties en heel veel groen voor binnen. Langzamerhand verhuist het leven (grotendeel) van buiten weer naar binnen, Intratuin Venray is daar helemaal klaar voor en zit boordevol (groen)inspiratie om het binnen weer supergezellig te maken. Op deze feestelijke dag ontbreken een hapje en drankje niet.

Quiz herken de plant: ben jij een echte plantenkenner? Test dan je kennis tijdens de quiz herken de plant. Weet jij de meeste plantensoorten te herkennen, dan ga je naar huis met een leuk prijsje. Gedurende de inspiratiedag Groen wonen zijn er bij Intratuin Venray diverse workshops. Speciaal voor kinderen is er het tasjes stempelen. Ook kunnen ze een dierenschilderij maken van bladeren. Volwassenen kunnen aan de slag met glas en groen om hun eigen ecosysteem te maken. Opgeven voor de workshops (tegen betaling) kan via de servicebalie van Intratuin Venray. 20% korting: Heb je allemaal inspiratie opgedaan of toe aan een nieuwe kamerplant of pot? Tijdens de inspiratie dag Groen Wonen krijg je 20% korting op kamerplanten en zowel de binnen als buiten potten. Kijk op intratuin.nl voor de actievoorwaarden.

Demonstraties: tuingroen arrangementen en tuinplanten met mooie bijpassende potten, groen in glas, gratis tuinadvies via Fa. Keuten-van Loon, tillandsia-demonstratie, gratis oppotten bij aankoop van een kamerplant met pot op de afdeling kamerplanten, stylisteadvies en de quiz Herken de plant.

Kijk voor meer informatie op de websites www.intratuin.nl en www.bezorgeenbloemtje.nl.

Nieuw seizoen Venray in bedrijf van start

Afgelopen zaterdag was de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Venray in bedrijf te zien. In Zaal Zeven van Asteria ontving Rob van Lieshout Peter en Martha Gommans van Electro Gommans, Michel Hovenkamp over de ondernemersvakdagen in nieuwe stijl en vertelden Bart Veldpaus en Carla Thielen over aanstaande Werelddag en het Mondiaal Platform. Uiteraard schoven de gasten nog aan voor het maandgerecht van Asteria.

Bekijk hieronder de gesprekken


Werktreinen botsen bij Venray

Venray | Tijdens vernieuwingswerkzaamheden bij Venray zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee werktreinen tegen elkaar aan gereden. Dat meldt spoorwegbeheerder Prorail.

Er zijn geen gewonden gevallen. Eén van de werktreinen kwam na de botsing naast het spoor terecht. Zondag werd de werktrein weggetakeld. De oorzaak van de aanrijding wordt nog onderzocht. In de nacht van zaterdag op zondag om 00.29 uur reed een werktrein achter op een andere werktrein. Het gaat volgens Prorail om een zogenoemde 'dwarsliggertrein' die speciaal is ontworpen om dwarsliggers in het spoor te leggen.

De achteropkomende trein was een 'ombouwtrein', die gemaakt is om oud spoor door nieuw te vervangen. Tijdens de geplande werkzaamheden tussen Nijmegen en Venlo kon het spoor het hele weekend al niet gebruikt worden door reizigers- of goederentreinen. De treindienst ondervond dan ook geen extra hinder door de botsing. De herstelwerkzaamheden namen de hele zondag in beslag. Het treinverkeer kon maandagochtend normaal worden opgestart. Foto: Prorail.

Vogelmarkt

Wanssum | Vogelvereniging de Gevleugelde Vrienden Wanssum e.o. houdt op zondag 24 september de maandelijkse vogelmarkt.

Op deze markt kan iedere vogelliefhebber vogels kopen en verkopen en vogelbenodigdheden aanschaffen. De markt duurt van 9.30 tot 12.00 uur en vindt plaats in zaal 't Brugeind aan De Leeuwerik 33 in Meerlo.

Lourdesgroep goed herkenbaar

Foto: Ron Koenen

Venray | Dankzij de Ronde tafel van Venray/Horst waren de vrijwilligers van Lourdesgroep Maas en Peel zeer herkenbaar in Lourdes. De Ronde tafel schonk deze groep vrijwilligers polo's en vesten.

Voor de pelgrims was het erg prettig dat ze zo hun vrijwilligers konden herkennen in de grote mensenmassa in Lourdes. De reizen voor 2017 zitten erop voor Lourdesgroep Maas en Peel. De organisatie heeft in totaal 163 mensen naar Lourdes mogen begeleiden. De reizen voor 2018 staan alweer voor de deur. Lourdesgroep Maas en Peel houdt in de maand mei een busreis en een vliegreis. In september wordt er nog een vliegreis georganiseerd en in oktober een kinder-/gezinsbedevaart.

Meer weten? Neem dan contact op met Cristien Goumans, telefoon: 0478636676 of 0623532814.


Hond Jaylee gevonden in vijver

Venray | Bordercollie Jaylee werd zondag dood aangetroffen in een vijver. De hond werd vanaf 9 augustus vermist.

Haar baasje Karin Bouten kreeg het slechte nieuws via de telefoon. "We werden gebeld door buurtbewoners. We zijn meteen gaan kijken of het echt Jaylee was. Dat bleek zo te zijn."

Toen Jaylee vermist raakte, werd er meteen gestart met een grote zoekactie. De viervoeter zou misschien ontvoerd zijn, maar dat lijkt allemaal anders te liggen. "Vermoedelijk is ze aangereden. Daarna heeft ze waarschijnlijk een rustig plekje opgezocht en is ze in de vijver terechtgekomen. De buren roken haar gisteren."

Het nieuws hakte er bij baasje Karin Bouten flink in. "Ik ben er echt helemaal kapot van. Het is nog steeds moeilijk te bevatten. Jaylee was er heel slecht aan toe toen we haar zagen, maar ik wilde haar toch even zien."

Inloopavond Visie Veehouderij

Venray | Op dinsdag 26 september is in het gemeentehuis in Venray een inloopavond over de Visie Veehouderij. Belangstellenden zijn welkom om 19.30 uur.

Voor de zomer heeft een grote groep Venrayse boeren, burgers en ondernemers samen met de gemeente gesproken over de plaats van de veehouderij in onze gemeente.

Hoe zou de toekomst eruit moeten zien? Enkele (hoofd)conclusies uit die bijeenkomsten: de veehouderij hoort bij Venray. Er is draagvlak voor de veehouderij, mits die minder overlast geeft en nieuwe overlast wordt voorkomen. Belangrijk is dat er een basiskwaliteit van de woon- en leefomgeving gaat gelden waarbij in een aantal gebieden een verbetering gaat plaatsvinden. Dat betekent ook dat de bedrijven minder dicht bij de dorpen horen te liggen. Maar ook het stimuleren van ondernemers om hun oude stallen aan te
pakken..

De resultaten van de bijeenkomsten worden verwerkt in een visie. Tijdens de inloopavond worden die resultaten gedeeld. Belangstellenden zijn dan ook van harte welkom om hier kennis van te nemen. Hierna stelt het college op basis van alle input de Visie Veehouderij vast. Deze ligt aansluitend ter inzage voor de formele procedure.

Herdenking in Maashees

Foto: Ron Koenen

Maashees | In het gemeenschapshuis Plein 27 in Maashees wordt zondag 1 oktober om 14.30 uur een gedachtenisbijeenkomst gehouden.

Op de eerste dag van oktober 1944 moesten de inwoners van de dorpen Maashees en Holthees evacueren in verband met de oorlog. 229 personen vonden een goede schuilplaats bij de families Smits en Rijnders.

Er vielen dagelijks tientallen granaten die ontploften op enkele meters afstand van de zelfgebouwde schuilkelders. Het was een wonder dat er geen doden en gewonden vielen.

Tijdens deze bijeenkomst worden er liedjes over de oorlog gezongen en er worden verhalen verteld over hoe die mensen in de schuilkelders in oktober 1944 doorbrachten met angst en zorg.

De bewoners besloten unaniem dat ze, als ze ongedeerd zouden blijven, er een kapelletje gebouwd worden, als dank aan de Heilige Maria.

Tijdens de bijeenkomst op 1 oktober gaan de mensen die jaren de zorg en onderhoud van het Mariakapelletje hebben gedaan hun 'taak' beëindigen, omdat door het bereiken van de hoge leeftijd dit steeds moeilijker wordt. Enkele personen van de jongere generatie zijn bereid de zorg voor het kapelletje over te nemen.

Foto: het bestaande werkgroepje: van links naar rechts: Tonny van der Cruijsen-Nelissen, Piet Bloemen, Harrie Bloemen, Harrie Beckers, Truus Snijders-Bloemen, Annie Martens-Rijnders.

Roos van Rijswijk in Odapark

Venray | De eerste schrijver van het jubileumjaar van Literair Café Venray is Roos van Rijswijk. Op zondagmorgen 8 oktober om 11.00 uur bijt ze de spits af in het Odapark in Venray en komt ze vertellen over haar roman Onheilig.

Roos van Rijswijk (30) is geboren en getogen in Amsterdam. Vanaf haar middelbare schooltijd schrijft ze al verhalen, aanvankelijk vooral toneelteksten voor theatergroep Thomas. Naast het toneelschrijven heeft ze allerlei baantjes, zoals bij een klein internetbedrijf en in winkels. In een winkel werken en dan vooral in een boekwinkel, vindt ze een van de leukste dingen die er bestaan. Op haar 24e gaat ze serieus aan de slag en begint met de studie Nederlands en Literatuurwetenschap in Amsterdam. Naast het schrijven van toneelteksten, werkt ze als columnist en journalist voor Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit. In diverse literaire tijdschriften publiceert zij korte verhalen en in 2014 is zij één van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste bundel met korte verhalen. Ze schrijft recensies voor NRC boeken en is redactielid van het Nederlands literair tijdschrift Tirade. In februari 2016 verschijnt Onheilig bij uitgeverij Querido, waarvoor ze de Anton Wachterprijs krijgt. Door haar ervaringen met columns en korte verhalen schrijven kan ze moeiteloos de lezer bij de les houden. Vooral omdat ze Miguel en zijn moeder neerzet als levensechte, geloofwaardige personages.

Miguel, zoon van Angelique en een onbekende, is bij toeval in het Duitse stadje Nieheim terechtgekomen en daar blijven wonen. De relatie tussen moeder en zoon is nooit goed geweest en zij hebben elkaar al twee jaar niet gezien. Als Angelique ernstig ziek wordt, gaat zij op zoek naar Miguel en Miguel gaat op zoek naar zijn moeder. Doordat ze gelijktijdig op zoek gaan, lopen ze elkaar mis. Het verhaal, zeker geen gemakkelijk onderwerp, is goed geschreven. De hoofdstukken waar Angelique aan het woord is, zijn vaak hard en cynisch. De zin 'mijn leven eindigde toen hij geboren werd' is een duidelijk voorbeeld van hoe zij in het leven staat. De hoofdstukken over Miquel hebben een meer poëtisch taalgebruik, hier voel je de rust die hij in zijn nieuwe leven gevonden heeft. De auteur heeft zo'n drie jaar aan Onheilig geschreven. De inleiding wordt verzorgd door Stan Verhaag en de muzikale omlijsting is in handen van Merlijn van Moorsel (58) jaar. Zij bespeelt sinds 15 jaar de harp. De stijlen die zij speelt variëren van klassiek, Keltisch, Zuid- Amerikaans tot meditatieve muziek. Tijdens de pauze is boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en gaat Van Rijswijk haar boeken signeren. Foto: Irwan Droog.

Dag van ouderen in schouwburg

Venray | Na een onderbreking van een jaar, vanwege de verbouwing van de schouwburg, wordt in Venray op 1 oktober de Dag van de Ouderen weer gevierd. Deze dag, georganiseerd onder auspiciën van de Centrale van Ouderenverenigingen, valt nu op een zondag. De werkgroep Dag van de Ouderen heeft een mooi Venrays programma samengesteld.

Uiteraard begint de dag met een plechtige hoogmis in de Petrus Bandenkerk. De dienst wordt geleid door deken Harrie Smeets en begint om 13.30 uur. Het bijna zestig jaar oude Kemmerekoor, vernoemd naar oud-pastoor Kemmere van Geijsteren, zal de kerkelijke gezangen verzorgen.

Daarna gaan de senioren die een kaartje hebben weten te bemachtigen, naar Schouwburg Venray. Eerst krijgen ze daar koffie met gebak aangeboden. Daarna gaan ze naar de grote zaal voor een mooie voorstelling. De aanvang hiervan is met vijf minuten vervroegd (15.10 uur), omdat na het openingswoord van waarnemend Centrale-voorzitter Theo Verhoeven burgemeester Hans Gilissen het woord krijgt. De burgervader zal in het kort uitleggen wat het VN-verdrag betreffende 'gelijke rechten voor gehandicapte personen' betekent voor het beleid van Venray en het dagelijks leven van de burgers.

Daarna begint het programma met dansen van Dizzy Dance. De dansers maken daarna plaats voor De Trennesetters. Dit kwartet, bestaande uit Hans Peters, Alex van Vliet, René van Lieshout en Frans Roding staat garant voor veel humor over plaatselijke toestanden. In de pauze is de trekking van de loterij, waarvoor bezoekers voor aanvang van het programma loten kunnen kopen.

Na de pauze is het toneel vrij voor het zangkoor Confetti. Even na vijf uur is het programma afgelopen en kunnen de ouderen nog een uurtje nagenieten in de foyer.

De kaartverkoop voor de Dag van de Ouderen heeft voor Venray plaats op de donderdagen 14 en 21 september. Tussen 10.00 en 12.00 uur zetelt de werkgroep in de hal van ouderencentrum De Kemphaan. De kaartjes kosten opnieuw 7,50 euro per stuk. In de prijs inbegrepen zijn dan een kop koffie met gebak voorafgaande aan de voorstelling, alsmede twee consumpties na afloop.

VIP Night bij DA Overloon

Overloon | DA Drogisterij & Parfumerie Overloon organiseert speciaal voor haar klanten ieder jaar een VIP Night, die dit jaar wordt gehouden op dinsdagavond 26 september.

Het DA-team, bestaande uit Chantal, Lilian, Jose, Annemie en Alice, doet er alles aan om van deze avond een feestje te maken. Ieder jaar zijn er weer vertegenwoordigers van diverse merken aanwezig. Dit jaar komt Joyce, de visagiste van PUPA Make-up. Jocye geeft tips & tricks voor het aanbrengen van de juiste make-up. Er moet ook door de klanten zelf gewerkt worden tijdens de één uur durende workshop die dit jaar gehouden wordt door ESSIE Nagellak. In dit uur worden de nagels tot de puntjes verzorgd en gaat iedereen met mooi gelakte nagels de deur uit.

Paula van Louis Widmer, het DA-paradepaardje op het gebied van dermatologische verzorging voor de gevoelige huid, is ook aanwezig. Paula werkt al meer dan tien jaar voor Louis Widmer en weet natuurlijk alles te vertellen over hun producten en de toepassingen hiervan. Onder de aanwezige klanten wordt de gehele avond lang een loterij met mooie prijzen gehouden. Bij het afrekenen maken de bezoekers ook nog kans op één van de drie Hugo Boss- geuren t.w.v. 100 euro. Kom kijken, proeven, voelen en ruiken in DA Drogisterij & Parfumerie op dinsdag 26 september aan de Irenestraat 5a in Overloon. Een afspraak maken voor Pupa of de ESSIE- workshop? Neem dan contact op via telefoon 0478-640528.


Vier generaties op de foto

Venray | In de familie Takken is met vreugde de vierde generatie begroet.

Helemaal rechts op de foto (overgroot)moeder Fien Takken-Nabuurs (93). Zij heeft samen met mijn vader Piet Takken meer dan 50 jaar in Veulen gewoond; in 2007 zijn zij naar De Aldenweg in Venray verhuisd en zij woont sinds enkele weken in woonzorgcentrum St. Anna in Boxmeer. Helemaal links de kersverse moeder Anna Dreischerf met op haar schoot haar dochter Jule. Zij wonen in Amsterdam. In het midden (oma) Nelly Takken, geboren in Veulen en sinds 2008 woonachtig in Apeldoorn.

Aangifte tegen burgemeesters geseponeerd

Venray | De Bond van Wetsovertreders deed in januari 2017 aangifte tegen burgemeester Krewinkel van de gemeente Heerlen en burgemeester Gilissen van de gemeente Venray. Beide aangiftes zijn door het OM geseponeerd.

De Bond van Wetsovertreders ging ervan uit dat de burgemeesters een noodbevel hadden afgegeven om de bewegingsvrijheid van overlast gevende asielzoekers in hun gemeenten te beperken. 'Gebleken is dat beide burgemeesters geen noodbevel hebben afgegeven', meldt het OM in een persbericht. 'De burgemeesters hebben zich gewend tot de vreemdelingenpolitie, en burgemeester Krewinkel ook tot de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst). Daar hebben zij verzocht om een meldplicht en een aanwezigheidsgebod op te leggen aan de overlast veroorzakende asielzoekers in hun gemeenten. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft hierop een beslissing genomen'.

Omdat burgemeester Krewinkel en burgemeester Gilissen geen noodbevel hebben uitgevaardigd, heeft het OM de aangifte van de Bond van Wetsovertreders geseponeerd.

Onderscheiding Geert Heijnen

Vierlingsbeek | Tijdens de viering van het 40-jarig jubileum van TV Vierlingsbeek ontving Geert Heijnen vrijdag de gemeentelijke Speld van Verdienste.

Burgemeester Van Soest reikte de gemeentelijke onderscheiding uit vanwege de tomeloze inzet van Heijnen voor de tennisvereniging. Geert Heijnen is sinds 1987 lid van de tennisclub en vanaf 1998 secretaris van de vereniging.

Hij verzorgt de ledenadministratie, bereidt de bestuursvergaderingen voor en maakt de notulen. Daarnaast is hij contactpersoon voor leveranciers en sleuteladres voor de leden.

Ook kan er altijd een beroep op hem worden gedaan voor een klusje.

Tijdens de renovatie van de kantine was hij zelfs wekenlang elke avond aan het klussen.

Venrayse Singelloop zoekt vrijwilligers

Venray | De vierde editie van de Venrayse Singelloop vindt plaats op zondag 1 oktober.

Voor het organiseren van de loop zijn veel handen nodig. Hiervoor is de organisatie op zoek naar vrijwilligers, want zonder vrijwilligers is het organiseren van dit soort grootschalige evenementen niet mogelijk.

Er wordt gezocht naar vrijwilligers voor taken op en rondom het plein, het parcours en voor het uitdelen van medailles. Voor aanmeldingen of vragen Ron Cup: e-mail ron.cup@venraysesingelloop.nl.

De Singelloop in 2016

Reünie ATV Venray op komst

venray | Atletiek Venray bestaat 41 jaar.

Reden voor enkele oud-atleten om een reünie te organiseren. De reünie vindt plaats op zaterdag 7 oktober en bestaat uit een sportieve middagactiviteit en een feestavond. Het middagprogramma start om 16.00 uur en de feestavond om 18.30 uur. De locatie is de atletiekbaan en kantine in Venray. Elke (oud-)atleet, trainer, vrijwilliger is welkom om tijdens de reünie herinneringen op te halen.

Om het een en ander goed te organiseren, is het nodig om te weten hoeveel mensen er komen. Daarom de vraag van de organisatie aan (oud-)leden om zich snel aan te melden via het mailadres atv41jaar@gmail.com. Vermeld in de mail naam, mailadres en telefoonnummer. Kijk voor meer informatie op de website www.atvvenray.nl. Na aanmelding krijgen de aanwezigen in de eerste week van oktober meer informatie over de activiteit en het feest. Op de foto de reüniecommissie.


.

Gemeente pagina


Keep it Clean Day 2017

Foto: Gemeente Venray

Afgelopen vrijdag was het Keep it Clean Day 2017. Maar liefst 1100 leerlingen van 10 basisscholen staken hun handen uit de mouwen om de gemeente Venray een stukje schoner te maken. Iedereen bedankt voor zijn/haar inzet!

Inloopavond Visie Veehouderij

Op dinsdag 26 september is er om 19.30 uur in het gemeentehuis in Venray een inloopavond over de Visie Veehouderij.

Voor de zomer heeft een grote groep Venrayse boeren, burgers en ondernemers samen met de gemeente gesproken over de plaats van de veehouderij in onze gemeente. Hoe zou de toekomst eruit moeten zien? Enkele (hoofd)conclusies uit die bijeenkomsten zijn: de veehouderij hoort bij Venray. Er is draagvlak voor de veehouderij, mits die minder overlast geeft en nieuwe overlast wordt voorkomen. Belangrijk is dat er een basiskwaliteit van de woon- en leefomgeving gaat gelden waarbij in een aantal gebieden een verbetering gaat plaatsvinden. Dat betekent ook dat de bedrijven minder dicht bij de dorpen horen te liggen. Maar ook het stimuleren van ondernemers om hun oude stallen aan te pakken.

De resultaten van de bijeenkomsten worden verwerkt in een visie. Tijdens de inloopavond worden die resultaten gedeeld. Belangstellenden zijn van harte welkom om hier kennis van te nemen. Na de bijeenkomst stelt het college op basis van alle input de Visie Veehouderij vast.

Nieuw uitvoeringsprogramma Energie

In 2013 heeft de gemeente Venray ambitieuze doelstellingen geformuleerd om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Inmiddels is de benodigde energietransitie in gang gezet maar er is nog een lange weg te gaan. De gemeente heeft daarom een nieuw uitvoeringsprogramma Energie opgesteld voor de jaren 2018 tot en met 2021, waarin men samen met inwoners, bedrijven en andere partners vol aan de slag wil.

Om de doelstellingen te behalen gaat de gemeente meer stimuleren, reguleren en realiseren. Zo wordt er onder andere bij nieuwbouwwoningen ingezet op een aardgasloze of energieneutrale uitvoering. De bestaande woningen gaan op termijn ook van het gas af. Er is een omschakeling nodig naar een andere vorm van warmteopwekking.

De ontwikkelingen op het gebied van vervoer zijn gericht op meer brandstofbesparing. Het aantal oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen wordt daarom uitgebreid. Bedrijven zijn in Venray verantwoordelijk voor het grootste energiegebruik. De gemeente gaat daarom de aanpak voor energiebesparing en duurzame opwekking bij bedrijven en instellingen intensiveren. Bijvoorbeeld door meer energie op te wekken met zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Het college van B&W heeft op 19 september ingestemd met het nieuwe uitvoeringsprogramma. De gemeenteraad bespreekt het onderwerp op
31 oktober in de gemeenteraad.

Kijk voor meer informatie op www.venray.nl.

Toekomstplan jongerencentrum the B

Jongerencentrum the B in Venray moet doorgroeien tot een goedlopend en goed georganiseerde ontmoetingsplek. Daarom stelt het college voor om drie jaar lang € 60.000 euro subsidie beschikbaar te stellen aan de stichting. De gemeenteraad beslist definitief over de subsidie tijdens de begrotingsraad op 6 november 2017.

In mei 2014 gingen de deuren van het nieuwe jongerencentrum 'the B' open. De insteek bij de opening is duidelijk: The B moet een jongerencentrum worden voor en door Venrayse jongeren, waarbij het ontwikkelen en ontplooien van talent centraal staat. De opstart ging echter gepaard met allerlei uitdagingen om alles goed georganiseerd te krijgen.

Ondanks het harde werk kon de benodigde continuïteit voor een jongerencentrum met deze omvang niet worden gewaarborgd. Cultura Venray heeft daarom in samenwerking met de huidige besturen van the B en Synthese een toekomstplan ontwikkeld voor het jongerencentrum. De jongerenwerkers van Synthese werken vanaf 1 januari 2018 vanuit the B. Hierdoor wordt het een ontmoetingsplek met ruime openingstijden, waar jongeren zich welkom voelen en een luisterend oor vinden. In het weekend wordt the B een lokaal klein Poppodium, waar jong en oud kunnen genieten van ontmoeting en muziek. Cultura Venray richt hiervoor een werkgroep Popcultuur op met daarin onder meer muziekdocenten en muzikanten uit Venray.

Kijk voor meer informatie op www.venray.nl.

Uitgifte landbouwgronden in kortdurende pacht

Per 1 november 2017 geeft de gemeente een aantal percelen landbouwgrond uit in kortdurende pacht. Er gelden een aantal voorwaarden waaraan de pachter moet voldoen. Het inschrijfformulier Pachtgrond is te downloaden via
www.venray.nl of verkrijgbaar aan de publieksbalie van het gemeentehuis. Inschrijven kan nog tot en met 4 oktober.

Wegwerkzaamheden

Binnenring Venray

Van dinsdagochtend 26 september 8.00 uur tot donderdagmiddag 28 september 17.00 uur wordt de voorrangsregeling van de Julianasingel – Wilhelminastraat aangepast. Tijdens de werkzaamheden is de kruising van de Julianasingel en Wilhelminastraat afgesloten. Het verkeer wordt met borden omgeleid.

Informatiebijeenkomst Trendsportal

Op 21 september 2017 is er een interactieve informatiebijeenkomst voor de raads- en commissieleden over Trendsportal. Centraal staat de mobiliteit in 2040. De informatieavond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Alle belangstellenden zijn als toehoorder van harte welkom.

Kijk voor meer informatie op https://venray.raadsinformatie.nl of

www.trendsportal.nl.

Det Verhoeven gouverneur

Venray | Tijdens het landelijk congres van Kiwanis Nederland is op 16 september Det Verhoeven uit Venray benoemd tot gouverneur van Kiwanis Nederland.

Dit betekent dat zij de hoogste functie van Kiwanis Nederland gedurende een jaar vervult. Kernwoorden voor haar gouverneurschap zijn: verbinding, versterken en verantwoordelijkheid. Verhoeven heeft een groot Kiwanis hart en heeft veertien jaar geleden Kiwanis Club de Rooyse Ladies samen met enkele dames opgericht.

De club telt vandaag de dag 24 dames. Verhoeven is president geweest van de club en actief betrokken in allerlei commissies. Recentelijk is zij twee jaar luitenantgouverneur geweest van de Kiwanis Divisie 7 Zuid Oost. Het afgelopen jaar is ze als gouverneur elect actief lid geweest van het dagelijks bestuur van Kiwanis Nederland. De club uit Venray is een van de weinige Kiwanis damesclubs in Nederland en Det is de eerste vrouwelijke Gouverneur van Nederland. In september 2018 wordt het landelijk Kiwanis congres gehouden door de Rooyse Ladies in Schouwburg Venray, waarbij zij het stokje gaat overdragen aan haar opvolg(st)er. Kiwanis Nederland Momenteel telt Kiwanis Nederland ruim 2000 leden in 110 clubs, verdeeld over dertien regio's. Onder het motto Serving the Children of the World streven de Kiwanisclubs naar de uitvoering van effectieve humanitaire acties met zowel sociale als culturele doelen. Hierbij hebben bij Kiwanis van oudsher doelen voor kinderen de voorkeur. De Rooyse Ladies houdt op zondag 5 november een evenement onder de noemer Kunstig genieten van wijn. Genieten met een grote "G" van wijn en kunst voor het goede doel. Wijn- en kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het nieuwe Venrays Museum in Venray. De wijnproeverij wordt gecombineerd met een kunsttentoonstelling van kunstenaars uit de regio in het Venrays Museum. Zoals gebruikelijk bij de Kiwanis gaan de opbrengsten van dit evenement naar het goede doel de Speelgoedbank in Venray. De Speelgoedbank verzamelt overtollig en goed speelgoed en stelt dit beschikbaar aan gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar die vanwege hun economische situatie niet in staat zijn om speelgoed te kopen. De proeverij begint om 14.30 uur. Daarna bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk nog even na te borrelen. Entreekaarten kunnen besteld worden via www.kiwanisderooyseladies.nl.

Foto: Van Gilst Photografie.

Shared Dining bij Restaurant '05

Foto: Christ van den Munckhof

Venray | Begin juli opende Restaurant '05 (Nul Vijf) zijn deuren op de hoek Kempweg-Schouwburgplein, onder de bioscoop. Het Venrayse ondernemerspaar Frank en Linda van Duuren verruilden 't Koeskeshuus in Plasmolen voor een nieuwe uitdaging.

"We hebben 't Koeskeshuus in Plasmolen drie jaar gerund. Deze zaak hebben we weten om te turnen naar een goedlopend restaurant met een traditionele Franse keuken", aldus Frank van Duuren. "We wonen inmiddels vijf jaar in Venray en wens was om hier een restaurant te starten. Venray is waar we onze toekomst op willen bouwen."

Dit voorjaar deed de gelegenheid zich voor om aan het Schouwburgplein te starten. "Die kans hebben we aangegrepen", vervolgt Linda. "Wel met een totaal ander concept, namelijk shared dining. '05 is een jong en trendy restaurant waar we onze gasten veel internationale gerechten willen laten proeven op een andere manier. Daarnaast zijn er ook 'klassiekers' te vinden op het menu. Bij shared dining plaatsen we de gerechten die gekozen zijn zoveel mogelijk tegelijkertijd in het midden op tafel. Hierdoor ontstaat een manier van uit eten met toch een thuisgevoel. Thuis zet je ook de pannen op tafel. Dit doen wij in principe ook, echter laten wij de pannen in de keuken achter en zijn onze porties kleiner waardoor je verschillende smaken ervaart."

Volgens Frank en Linda moet '05 dan ook de huiskamer van Venray worden. Mensen moeten ongedwongen kunnen eten maar zijn ook welkom voor een borrel 's avonds of een lunch rond het middaguur.

"Onze chef-kok (Willem Arts) en zijn team werken uitsluitend met eerlijke en verse producten. Bovendien willen we onze kennis over die producten ook overdragen aan onze gasten. Ons keukenteam is erg creatief en is dan ook continu bezig met het creëren van nieuwe gerechten waardoor er regelmatig een aangepast menu zal zijn", aldus Frank.

Linda en Frank kijken tevreden terug naar de openingsmaanden. "Steeds meer mensen weten ons te vinden, waaronder ook al een aantal vaste gasten. Dat is mooi, maar eigenlijk zou heel Venray moeten kunnen ervaren hoe het is om met een thuisgevoel uit eten te gaan."

'05 is met uitzondering van dinsdag elke dag geopend vanaf 11.00 uur.

Maasheggenloop in de startblokken

Boxmeer | AV Sporting Boxmeer houdt op zondag 24 september de zestiende editie van de Contiweb Maasheggenloop.

Met verschillende afstanden is dit een hardloopevenement voor jong en oud. Voor de jongste hardlopers tot en met 5 jaar is er de Bambinoloop van 250 meter. Bij deze loop is het geen probleem dat ouders meelopen met hun kind. Voor de junioren tot en met 15 jaar wordt er een 1000 meter Jeugdloop uitgezet door de Steenstraat in Boxmeer.

Voor de senioren zijn drie parcoursen uitgezet dwars door het Maasheggengebied van Boxmeer en Sambeek. De afstanden zijn 5, 10 en 15 kilometer. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er dit jaar géén halve marathon.

De starttijden en afstanden: Bambinoloop 250 meter (9.45 uur), Jeugloop 1 kilometer (10.05 uur), 5 kilometer (10.20 uur), 10 en 15 kilometer (10.00 uur). Voorinschrijving is online mogelijk tot 23 september. Na-inschrijven is mogelijk tot een half uur vóór de start van de wedstrijd. Voor de eerste honderd inschrijvers van de 5, 10 en 15 kilometer zijn een hardloopshirts beschikbaar. Voor alle jeugddeelnemers is er een herinnering en voor de podiumplaatsen zijn er bekers.

De Maasheggenloop start bij zaal 't Centrum aan de Steenstraat 56 in Boxmeer. Hier is ook het inschrijfbureau gevestigd. Voor meer informatie: www.avsportingboxmeer.nl, www.facebook.com/avsportingboxmeer of neem contact op met Guido Verdijck via telefoon 06-20366806, e-mail wedstrijdsecretariaat@avsportingboxmeer.nl.

Start bouw gelijkvloerse huizen, Pelikaan

Venray | De eerste vier gelukkige kopers van een woning aan De Boomvalk in De Brabander gaan 28 september naar de notaris, waarna de bouw van deze vier woningen op 16 oktober start. Opvallend in dit plan zijn de gelijkvloerse woningen met eigen karakter, De Pelikaan genaamd.

Een herkenbare woning, vrijstaand geschakeld met woon-, slaap- en badkamer op de begane grond met zicht op de patiotuin die onderhoudsvrij is in te richten. Een multifunctionele eerste verdieping te gebruiken als hobby/logeerkamer maakt deze woning extra aantrekkelijk. "De vraag naar levensloopbestendige woningen neemt landelijk constant toe", aldus Paul van den Wollenberg van Vastgoed Ontwikkeling Zuid b.v. (VOZ).

"Is uw bestaande woning toe aan een nieuwe keuken en/of badkamer? Ziet u op tegen het schilderwerk? Wordt het onderhoud van de tuin u te veel? Denk dan eens na of een geheel nieuwe gelijkvloerse woning niet veel geschikter voor u zou zijn. In een keer klaar voor de toekomst, hoe comfortabel zou dat zijn?", aldus Niek Hettinga van Peelrand makelaardij.

In fase 1 van plan De Boomvalk is nog één Pelikaan-woning beschikbaar. De verkoop van fase 2 is inmiddels gestart. In Ysselsteyn is De Pelikaan-woning op de hoek inmiddels verkocht en er lopen diverse opties. In totaliteit zullen er dertien Pelikaan-woningen gerealiseerd gaan worden. De Pelikaan-woningen zijn ontwikkeld door VOZ en worden aangeboden in De Brabander onder de projectnaam www.boomvalkvenray.nl en in Ysselsteyn als www.parcysselsteyn.nl. Naast De Pelikaan-woning biedt VOZ onder dezelfde projectnamen ook nog één unieke, ruime vrijstaande woning en een aantal ruime tweekappers in Jaren-30-stijl met Engelse kap aan. Informeer voor de actuele beschikbaarheid bij Peelrand Makelaardij.

Zaterdag en zondag, 23 en 24 september is zowel Peelrand Makelaardij als VOZ vertegenwoordigd tijdens het woonevent in de schouwburg in Venray.

Anno'54: dansen voor singles

Venray | Bij Anno'54 is vrijdag 22 september een dansavond met orkest Jan Kersten (foto), speciaal voor mensen die alleen zijn of alleen op stap gaan.

Vaak hebben deze mensen niet de gelegenheid om in een passende omgeving hun uitje te hebben. Wanneer ze naar een avond met een aantal paren gaan, voelen ze zich snel het vijfde wiel aan de wagen. De klacht van de steeds groter wordende groep is dan ook dat ze nergens terecht kunnen.

Dansen is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met anderen, een losse manier om nieuwe contacten te leggen in een ontspannen sfeer. Aarzel je omdat je niet echt een danser bent? Geen nood, er zijn zeker mensen die graag een praatje maken. ANNO'54 gaat deze dansavond elke maand op de derde vrijdag herhalen. De avond is niet gebonden aan een leeftijd. De entreeprijs is inclusief een bittergarnituur en de avond zal duren van 21.00 uur tot 01.00 uur op Raadhuisstraat 6 te Venray. Voor meer informatie bel naar
telefoon 0478-510500.

Match

Venray | Match voor Vrijwilligers is voor Platform Lage Inkomens Venray (PLIV) op zoek naar een penningmeester.

PLIV is opgericht met als doel: dienstverlening aan alle inwoners van Venray die te maken hebben met een laag inkomen. Voor deze doelgroep verricht Match voor vrijwilligers o.a. verzoeken tot kwijtscheldingen, belastingaangiften, aanvragen en controles van huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Tevens is Match voor vrijwilligers intermediair voor Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds. De penningmeester is belast met het financieel beheer: het innen van vorderingen en beheren van de inkomsten op de bankrekening, het verrichten van betalingen, het opmaken van financiële verplichtingen en de afrekening van het lopende boekjaar. Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@matchvoorvrijwilligers.nl. Zie ook www.matchvoorvrijwilligers.nl.

Informatieavond vormsel en communie

Venray | In het zaaltje onder de sacristie van de Grote Kerk in Venray vindt op maandag 25 september om 20.00 uur een informatieavond over het vormsel plaats.

De informatieavond over de communie vindt plaats op dinsdag 26 september, plaats en tijdstip worden later vastgesteld. De toediening van het vormsel vindt plaats op zondag 15 april om 14.00 uur.

De eerste communie vindt plaats op 27 mei. Aanmelding voor kinderen binnen SPOV-scholen verloopt via school. Indien een kind niet op een school behorende bij SPOV zit en graag de communie wil doen of gevormd wil worden, dan kan het worden aangemeld via het secretariaat op de pastorie van maandag tot en met woensdag en vrijdag tussen 9.30 en 12.00 uur via telefoon (0478)550740.

Heilige mis in streektaal

Venray | Veldeke Venray verzorgt op zaterdag 23 september vanaf 19.15 uur een heilige mis in de Venrayse streektaal in de Grote Kerk.

De mis wordt opgedragen aan alle inwoners van Venray en de kerkdorpen en alle overleden leden van Veldeke. Celebrant is oud-Venraynaar Henk Janssen. Gemengd Koor van 't Zonnelied luistert de dienst op onder leiding van dirigent Ernest Cruysberg, samen met organist Jacques v.d. Bosch. De lezingen en vaste gebeden zijn in 't Venrays vertaald.

Bij binnenkomst in de kerk worden misboekjes overhandigd.

Op zondag 24 september is Veldeke Venray aanwezig met een kraam op de boekenmarkt.

Repeteren voor de liedjesfinale

De start van het nieuwe carnavalsseizoen staat voor de deur. Bij de Piëlhaas wordt afgetrapt met de liedjesfinale aanstaande zaterdag. Daarvoor is het nog eventjes flink oefenen.

Ieërepries voor Henk Deters

Venray | De Âldvenrodsen Ieërepries is in 1976 door Veldeke Venroj ingesteld om door de toekenning ervan personen of instellingen te eren die zich onbaatzuchtig hebben ingezet om de geschiedenis van Venray of het behoud van de Venrayse volkscultuur, waaronder ons dialect, in stand te houden.

Dit is geen jaarlijks terugkerende prijs maar een prijs die eerst dan wordt uitgereikt wanneer Veldeke Venroj een kandidaat vindt die beantwoordt aan de doelstelling van de prijs. De laatste prijs Ieërepries werd uitgereikt in 2011. Veldeke Venroj zal de Âldvenrodsen Ieërepries in 2017 toekennen aan Henk Deters (foto) uit Ysselsteyn vanwege zijn grote verdiensten voor de Venrayse taal. De prijs wordt op zondag 22 oktober uitgereikt in de schouwburg te Venray, waar om 16.00 uur het officiële gedeelte begint in de kleine theaterzaal. Daarna wordt van 18.00 - 19.00 uur in de kleine foyer een receptie gehouden voor iedereen die Henk Deters een warm hart toedraagt.

Henk Deters ging als telg van een muzikale familie al op jonge leeftijd bij de fanfare. Hier liggen dan ook zijn muzikale roots. Zijn acteertalent werd ontdekt op de schoolverlatingsavond van de lagere school met een bandparodie van André van Duin. In de jaren '80 werd Henk lid van toneelvereniging Crescendo. Hier leerde hij Henk Stevens kennen en een mooie toneelvriendschap was geboren. Naast de vele stukken die voor Crescendo gespeeld werden hebben Henk en Henk het podium samen op vele manieren gedeeld. Zo heeft Ysselsteyn tijdens de bonte avonden vaak genoten van de typetjes Gerrit en Ties. In dezelfde tijd werd het cabaretgroepje Gruunvoer geboren. Samen met broer Ger en neef Pieter Deters waren ze graag geziene artiesten op de bonte avonden in de regio. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Ysselsteyn vond Henk een grote uitdaging in het mede tot stand brengen van de revue Van wat er hier gebeurde. Hij schreef nagenoeg alle liedjes voor deze voorstelling, waaronder De Piël is moj en Wej staeke turf…. De samenwerking met de muzikanten tijdens dit project heeft toen geleid tot de soul-band Going La Paz waarbij Henk, elf jaar lang, als leadzanger optrad.

In 1997 speelde Henk als acteur mee in de eerste theater-tour van Rowwen Hèze genaamd: Rowwen Hèze giet vremd. Tijdens deze productie werd vooral zijn interesse gewekt in het regisseren. Echter het zelf spelen en creëren bleef vooralsnog aantrekkelijker. In 2001 vormde Henk samen met Henk Stevens de rode draad in een van de eerste voorstellingen onder de paraplu van de commissie Klatergold. Twee jaar later voor de editie Ovverlaeve schreef Henk onder meer het titellied en het lied Ien mien gedachte.

Hierna ging Henk zich meer richten op regiewerk. Hij volgde een oriëntatiecursus regie en leverde in 2005 als regisseur in Ysselsteyn zijn eerste komedie af getiteld: Pension Bidon. In 2010 ging een droom van Henk in vervulling met de voorstelling: Riestepap mit Proeme. Een voorstelling waarin hij verteld over zijn jeugdjaren. Alle teksten en liedjes uit deze voorstelling zijn van de hand van Henk afkomstig. Drie keer een uitverkochte schouwburg was het resultaat..Dit succes gaf Henk zo'n boost dat hij in 2011 besloot om voor een deel op zzp-basis aan de slag te gaan onder de naam HenkAmuseert. Sinds die tijd is Henk op vele fronten actief. Hij schrijft in opdracht liedjes en luistert menig feestje, particulier of bedrijfsmatig op.

Zo verzorgt hij voor Stichting Erato al jaren muzikale contacten in zorghuizen. Met Het Muzikaal Verteltheater maakte hij samen met Frans van de Pas verschillende voorstellingen waaronder Het geheim van de Willibrordusput, Paniek in het paleis en 100 jaar Pioniers. In opdracht van het orkest Flavour schreef en regisseerde Henk in 2014 de musical Achter un Roojse deur. En in 2015 regisseerde hij de succesvolle musical Zonnestraole van Geluk, die in november van dit jaar wegens succes in de schouwbug van Venray in reprise gaat.

In 2013 is Henk ook begonnen met het organiseren van concerten in zijn eigen tuin. Onder de naam Naozommere brengt hij met zijn band een avondvullend programma met allemaal eigen werk. Liedjes, gedichten en teksten zoals nagenoeg altijd in Venrays dialect. De laatste editie Naozommere is geweest in 2016 en de plannen voor de volgende editie zijn volop in de maak. Zoveel verdiensten voor het cultuurgoed in zoveel jaren belooft veel voor de roekomst en waarborgt de instandhouding van met name het venrods dialect op een manier die zeer toegankelijk blijkt voor iedereen. In de loop der jaren is deze prijs reeds eerder toegekend aan de Hr. Boon, Giel Kusters, Huub Schols, Thij Min, Piet Clephas, Johan Jeuken, Jan van der Putten en Harrie Coopmans,Koos Swinkels, Jaap Goumans, Willy Schols, Frits Linssen, Sjef van Boven, Toon Claessens, Jeanne Custers - Cremers, moeder Keijzers - Derckx, Jaan van de Ven - Willems, Vaste;aovesvereniging De Pielhaas, Bernhard Kruysen, Sjef Verlinden, Twan van Els, Eduard Messemaeckers, postuum aan Engelbert Oudenhoven en Fien Truyen - Hendricx, Commissie Klatergold Milton Cavis, Willy Voesten, Lilian Vollenberg, Hans Spee en Edgar van Kessel. Zaterdag 23 september, om 20.00 uur, is er een optreden van Henk Deters in De Baank te Leunen, waar hij een avondvullend programma verzorgt met voornamelijk dialectliedjes met zijn eigen Naozommer-begeleidingsband. Kaarten hiervoor zijn te bestellen via www.henkamuseert.nl.

Shape van start in Venray

Venray | Laco Sportcentrum Venray start in november, in samenwerking met diverse lokale en regionale partners, met het leefstijlprogramma Shape. Doel van het programma is om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht uit de gemeente Venray te stimuleren tot en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl.

Voor de opstart en uitvoering van het programma in de komende twee jaar hebben Laco Sportcentrum Venray en zijn partners een subsidie toegekend gekregen vanuit de landelijke regeling Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht. Overgewicht is een groeiend gezondheidsprobleem.

In Venray heeft een op de negen jongeren van 13 tot 16 jaar overgewicht. Dit blijkt uit de GGD Gezondheidsmonitor Jeugd 2015-2016. Maar liefst 84% van de jongeren in de betreffende leeftijdscategorie voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Ook aan de voedingsnormen wordt door het overgrote deel van de jongeren van 13 tot 16 jaar niet voldaan: 58% eet niet elke dag groente en maar liefst 85% van de jongeren in de betreffende leeftijdscategorie eet minder dan twee stuks fruit per dag.
Venray is sinds 2016 JOGG-gemeente. Binnen JOGG Venray werken diverse professionals vanuit een integrale aanpak samen om overgewicht onder de jeugd aan te pakken. In deze aanpak, die zich richt op zowel preventie als zorg, wordt de hele leefomgeving van het kind betrokken. Shape past uitstekend binnen deze aanpak.

Het programma is gebaseerd op de integrale RealFit-methodiek, die binnen meerdere wetenschappelijke studies zijn effectiviteit heeft bewezen op het gebied van gewichtsafname en het vergroten van de sportparticipatie onder jongeren met overgewicht in de leeftijd van 12-18 jaar. Binnen Shape Venray werken diverse disciplines met elkaar samen om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht te stimuleren en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl. Het programma duurt 15 weken en bestaat uit beweeglessen (2 keer per week) en voedings- en leefstijllessen (1 keer per week). Het belangrijkste doel van Shape is dat de jongere zich weer lekker voelt. Ouders worden nauw betrokken bij het programma. Zij spelen immers een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van een sportieve en gezonde leefstijl van hun kind.

Shape is ontwikkeld door de gemeente Venlo, waar het leefstijlprogramma inmiddels al vijf jaar met succes wordt uitgevoerd. Na Venlo, maar ook Roermond, start Shape dit najaar dus ook in Venray. De Sportimpuls is bedoeld als opstartsubsidie. Met deze impuls kunnen drie trajecten worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat na twee jaar het aanbod weer verdwijnt, werken de samenwerkende partijen vanaf het begin toe naar structurele borging van het leefstijlprogramma. Binnen Shape Venray is sprake van een unieke samenwerking tussen Laco Sportcentrum Venray, GGD Limburg-Noord, VieCuri Venray, Puur Counselling & Diëtetiek, Bootcamp Power, Sportinstituut Verhagen, andere lokale sportaanbieders, VVV-Venlo en haar maatschappelijke stichting VIA VVV en Venray Beweegt/Gemeente Venray.

Voor geïnteresseerde jongeren en hun ouders wordt er op donderdag 12 oktober van 19.00-20.30 uur een informatiebijeenkomst georganiseerd bij Laco Sportcentrum Venray. Wilt u zich aanmelden voor de bijeenkomst of heeft u al vragen over het programma? Neem dan contact op met Ankie Billekens, projectleider VIA VVV en Shape Venray, telefonisch: 06-12913061 of per e-mail: abillekens@vvv.venlo.nl.

Goesting Craft Beer Festival

Venray | Proeflokaal Goesting hield dit weekeinde het eerste Craft Beer Festival op het Henseniusplein in Venray.

Op zaterdag en zondag konden liefhebbers van speciaalbier terecht bij vijftien brouwerijen om verschillende speciaalbieren te proeven. De brouwerijen waren afkomstig uit Nederland, België, Estland en Amerika, waarbij de brouwerij uit Estland het meest bezocht werd door de bezoekers. Zij presenteerden dan ook een aantal bijzondere bieren waarvan een bier zelfs voor het eerst buiten Estland te proeven was.

De opzet van het festival was breder dan alleen bier, met verschillende eetstandjes werd ook gezorgd voor een goede, en vaak goed bij speciaalbier passende bodem. Diverse optredens van bands zorgde voor de finishing touch van GCBF 2017. Op zondag presenteerde Kitsch zich, Kitsch is een nieuw initiatief van een aantal Venrayse jongeren dat moet gaan leiden tot de eerste editie van een nieuw festival in september 2018. Het festival vindt plaats op een bijzondere locatie die later bekendgemaakt wordt. De organisatie van het GCBF kijkt vol tevredenheid en trots terug op het afgelopen weekend. Met meer dan 1000 proevende bezoekers, in een sfeervolle setting, omringd door liefhebbers van bier en zeer zeker ondersteund door het zonnetje dat regelmatig doorbrak, heeft ook de organisatie volop genoten van het festival. Het genieten was van een dusdanige aard dat meteen een vervolg aangekondigd kon worden. Op 15 en 16 september 2018 zal de tweede editie van het Goesting Craft Beer Festival plaatsvinden.

Foto Henk Lammen.

Jubileumconcert Zangvereniging Vondel

Vierlingsbeek | Zangverenging Vondel uit Vierlingsbeek bestaat 70 jaar en dat wordt gevierd met een jubileumconcert op zondag 24 september in Concordia aan het Vrijthof 1 inVierlingsbeek. Verder kan genoten worden van optredens van het Groenings koor uit Groeningen, Le Rossignol uit Lottum en Klapa Per Caso uit Venray. Aanvang 11.00 uur en de entree is gratis.

Helga van Leur opent Kipster

Oirlo | Voormalig weervrouw Helga van Leur van RTL4 opende vrijdagmiddag met een druk op de rode knop officieel Kipster aan de Wusterweg in Oirlo.

Samen met de initiatiefnemers gaf zij daarmee het startsein voor de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld. De duurzame boerderij biedt uiteindelijk plaats aan 24.000 leghennen in een volledig nieuwe innovatieve stal. Op vrijdag 22 september komen de kippen naar Oirlo. Eind oktober liggen de eerste eitjes in de schappen van supermarktketen Lidl.

Foto: Henk Lammen.

Overkwartier van Gelre

venray | Overkwartier van Gelre, een grensoverschrijdende vereniging voor historisch en genealogisch onderzoek, presenteert op zaterdag 30 september om 15.00 uur zijn vijfde jaarboek in het gemeentehuis in Venray.

Het jaarboek is na de presentatie ter plekke verkrijgbaar. Wie de presentatie wil bijwonen kan zich aanmelden kan tot 20 september via e-mail voorzitter@overkwartiervangelre.nl. Meer informatie via de website www.overkwartiervangelre.nl.

Damesschutters naar finale

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray nam met succes deel aan het Limburg damesschuttersfeest, een variant op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS).

De Venrayse schutterij deed sinds jaren weer een keer mee en mocht de optocht openen. Het jeugdmuziekkorps imponeerde met een fraaie eerste prijs. De marketenster Stephanie Henssen werd tweede en de solisten Teun Bom en Ilse Krijnen legden beslag op een eerste prijs. De Venrayse schutterij nam met twee tientallen deel aan de schietwedstrijden. Het drietal bestaande uit Ciska Bom, Woutera Lamers en Bianca Krijnen kwalificeerde zich voor de finale, op zaterdag 23 september in Haelen. In totaal 75 tientallen strijden om de zege en de organisatie van het evenement in 2018. Bij de jeugdleden tot en met 15 jaar werd Ilse Krijnen ook nog tweede.

Politie: burgers praten mee

VENRAY | Wijk- en dorpsbewoners mogen op donderdag 28 september meepraten met de politie. Iedere wijkagent nodigt drie inwoners uit zijn wijk of dorp uit om die dag naar de schouwburg in Venray te komen.

"We gaan informatie ophalen over wat er leeft en speelt in de omgeving. We willen ook weten wat mensen verwachten van de politie en waar behoefte aan is", meldde teamchef Jan de Rooij in de commissie Werken en Besturen. In oktober komen alle agenten een dag bij elkaar om de resultaten van 28 september te bespreken. "Het gaat erom hoe wij ons werk gaan doen. We willen meer zichtbaar aanwezig zijn met agenten die binding hebben met het gebied."

De eenheid Venray-Gennep wordt mogelijk opgesplitst in drie wijkteams: Gennep, Bergen/Well en Venray.

September dubbel zilver

Het trotse team van September: zilveren jubileum en duurzame bloemist. Foto: Rikus ten Brücke

Venray | "25 jaar is September, en met een team van vakbekwame bloemisten hebben we het voorrecht dagelijks het mooiste bloemwerk te mogen maken voor de meest intieme momenten in het leven van onze klanten", zegt eigenaresse Deborah Absil. "Van huwelijk tot afscheid, bedankjes, geboorte, jubilea en ga zo maar door."

Tevens is September gespecialiseerd in het 'upliften' van een huis of werkplek, door het geven van advies over het plaatsen van potten en planten. "Daarmee maken we de woon- en werkomgeving van mensen prettiger, maar ook gezonder. Planten zorgen voor schone lucht en een betere luchtvochtigheid, ze breken fijnstof af en maken onze zuurstof, met als resultaat verbetering van prestatie van 20-40%, één plant per persoon is al genoeg."

Bloemen spreken onze twee belangrijkste zintuigen aan: het zicht en het reukvermogen. "Ruiken is ons belangrijkste zintuig, zien is wat we het eerste ervaren", vervolgt Deborah Absil. "Het combineren deze zintuigen roept sterke gevoelens op; vrolijkheid en een goed humeur. Bij September zijn we ons bewust van onze plek op deze wereld en hebben daarom besloten dat onze verantwoordelijkheid voor een betere wereld bij onszelf begint. We kunnen niet een betere wereld kopen, maar we kunnen de manier waarop we kopen in de wereld verbeteren. Sinds 2012 is de bedrijfsvoering verantwoord, en zijn we intern bewust bezig met onder meer het scheiden van afval, het gebruik van schoonmaakazijn in plaats van chloor, afbreekbaar verpakkingsmateriaal, ons energie beleid, enzovoorts. Het kopen van bloemen met Milieu-keur en Fairtrade geteelde bloemen was eigenlijk nog het lastigste, maar ook daarin hebben we onze weg gevonden. In een coöperatie van bloemisten (Bloomcoop) kopen wij momenteel onze bloemen, en we kiezen hierbij zoveel mogelijk voor bloemen en planten met duurzaamheids-kenmerk. De stempel op onze missie hebben we afgelopen maand ontvangen, en met trots hebben wij onze klanten daarvan op de hoogte gesteld."

'Tijdens ons 25e jubileumjaar – dit is de 25e septembermaand dat we September Venray zijn!- hebben wij het certificaat Duurzame Bloemist behaald

Bedankt voor uw vertrouwen als klant

Deborah Karin Sanne Manon en Sanne'

"En dat als tweede bloemenzaak in ons Limburgse", meldt Absil trots. "Afgelopen jaar heb ik tevens het ondernemersprogramma 'Hart ter zake' doorlopen, aangeboden door de gemeente Venray, waarbij Kim en Eliza van de Impactfabriek, versterkt door Tom Vaessen, een groep ondernemers hebben begeleid op de weg naar duurzaam ondernemerschap. In deze (zeer diverse) groep mensen zijn mooie dingen ontstaan. Met 'BusinessModelCanvas' als leidraad hebben we onszelf en ons bedrijf tegen het licht gehouden en gekeken waar we met onszelf en ons bedrijf naartoe wilden. De diversiteit van de groep heeft goede inzichten gegeven en een nieuwe frisse blik. Dat heeft ons zeer geholpen om te komen tot waar we nu staan. Wat ik zo belangrijk vind, is dat we met z'n allen waarderen wat we hebben, namelijk onze gezondheid, onze natuur, maar ook onze waardes. Het mooie om ons heen verbleekt door onze consumptiemaatschappij die niet blij maakt. Wij hopen met onze winkel een stukje verschil te maken en te zorgen dat mensen met een goed gevoel naar binnen en ook weer naar buiten stappen…. Met eventueel een stukje 'September' om mee naar huis nemen. Doordat we vanaf nu kunnen zeggen dat we dat als duurzaam bloemist doen, maakt ons trots!"

Het certificatiesysteem voor de Barometer wordt beheerd door Stichting Milieukeur (SMK). Het kwam tot stand in samenwerking met milieuorganisaties, koepelorganisaties, NGO's, branchespecifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel.

Viskid Boaz bij 't Alvertje

Oostrum | Viskid Boaz, bekend van het Nickelodeon-programma Bart leert vissen, komt op zondag 1 oktober om 10.00 uur vissen in de jeugdvijver.

De jeugdleden zijn van harte uitgenodigd om dan ook te komen vissen. Er bestaat dan ook de mogelijkheid eens te vissen met de methodfeeder; een zeer effectieve manier om grotere vissen te vangen. Rond 12.30 uur kunnen de deelnemers met Boaz op de foto. Jeugdleden die mee willen doen, dienen zich uiterlijk 23 september aan te melden via e-mail info@hsvhetalvertje.nl.

De uitslag van de vierde wedstrijd van de woensdagmiddag competitie najaar: 1) Toon van Mill. 2) Piet Beijersbergen. 3) Will Berden. 4) Henk Kamerman. 5) Huub Reijnders. Van vrijdag 22 september 18.00 uur tot en met zondag 24 september 12.00 uur is de tweede aflevering van de jaarlijkse karperwedstrijd van groep 2 waarbij 40 uur aan een stuk door gevist gaat worden. Nieuwe leden kunnen voor een vispas terecht bij Van de Ligt Allicht in Wanssum en bij dierenspeciaalzaak XXL in Venray. Wie lid wil worden kan contact opnemen met Pieter Kunen via e-mail info@hsvhetalvertje.nl of telefoon (077)3662920.

BC2002RV

Er is in drie lijnen gemengd vrij bridge gespeeld. De beste in de gele lijn: 1. Math Keulards en Ria Stevens 63,33%. 2. Mien Kuenen en Truus Kusters 58,33%. 3. Tiny van Goinga en Toine van Tiggeloven 55%. Rode lijn: 1. Corrie Hartong en Cees Kuiper 57,81%. 2. Jan Tiggeloven en Sip van Goinga 57,29%. 3. Dries Albers met Leo Thielen en Jan van Casteren met Henny Rohrich 53,13%. Blauwe lijn: 1. Annie Clermonts en Fieke Messemaeckers 57,81%. 2. Rita van der Elsen en Fanny van der Meijden 57,81%. 3. Miet Hesen met Jo Koonings en Chrisje en Cor Gerrits 52,60%.Volgende week start de eerste competitie.

BC Venray

De beste in de rode lijn waren Klazien Baak en Anny v.d. Munckhof, gevolgd door Jeanny Willemsen met Hans Koopman en Trees v.d. Beele met Anneke Schoonbeek. In de gele lijn werd de tot drie gevormd door Ron van Gaal met Piet van Genugten, Anny Boekholt met Jacqueline v.d. Slik en Ans van Hooft met Janny Jungslager. En tenslotte de groene lijn: Gerrit Boekholt met Herman Verheijen, Nelly Coenen met Toos van Haaren en Nel Camps met Rieky Creemers. Vanavond de tweede competitieavond van dit eerste blok.

Overloonse Bridgeclub

De eerste zitting van de competitie is gespeeld. De sterkste in geel: 1. Jac Huijs en Piet Willems 66.32%. 2. Truus Kusters en Bert Vloet 57.29%. 3. Corrie en Hans Visscher 55.56%. Rode lijn: 1. Luus en Wim van Son 62.50%. 2. José Clevers en Annie Siroen 56.25%. 3. Mien Kuenen met Truus Stiphout en Harrie de Bruijn met August Janssen 55.90%. Groene lijn: 1. Nelly en Piet Botden 60.50%. 2 Door van Tartwijk en Ko Storm 60.08%. 3. Marianne Jennen en Adre Poels 54.83%.

BC Rooy

De derde zitting van de eerste competitie is gespeeld. De beste in lijn A: 1. Mien Kuenen en Truus Kusters 60,90%. 2. Anny v.d. Munchkhof en Jan Simons 60,63%. 3. Joan Hinssen en Lianne Tijssen 58,68%. Lijn B: 1. Jeanne Korsmit en Thea Peters 61,74%. 2. Jan Tiggeloven en Theo Schrooten 61,28%. 3. Fieke Arts en Jan den Hoedt 55,14%. Lijn C: 1. Piet Botden en Gerrit Weijs 59,13%. 2. Adri Jenniskens en Truus Stiphout 56,94%. 3. Bart Jans en Harrie Raaijmakers 56,25%.

"Het is slopend"

Melanie Swinkels uit Venray was in 2016 een van de deelnemers aan de Socialrun. Eigen foto Vincent van Gogh

Venray | Een team van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg in Venray staat op vrijdag 22 september aan de start van de Socialrun, een estafetteloop voor het goede doel: Samen Sterk zonder Stigma.

Door Henk Lammen

Teams van acht lopers en begeleiders lopen 555 kilometer in 48 uur door een groot deel van Nederland. Kim Linders uit Venray en Koen Aben uit Sint Anthonis maken deel uit van het Venrayse team dat vanaf vrijdag een missie heeft. De start is rond 12.00 uur in Utrecht. "Het is absoluut geen wedstrijd", valt Aben meteen met de deur in huis. "Het goede doel staat centraal. Gezelligheid, samen een prestatie leveren en vooral onderlinge verbondenheid tussen de deelnemers is een groot goed." Het team van Vincent van Gogh bestaat uit 25 personen. Acht lopers, vier fietsers/begeleiders en dertien ondersteunende begeleiders. De Venrayse ggz-instelling neemt voor de vierde keer deel aan de Socialrun. Kim en Koen behoren beiden tot het groepje lopers. "Het evenement wordt breed gedragen binnen Vincent van Gogh. Bij ons werken 1400 mensen. Na een oproep was het een appeltje eitje om 25 mensen bij elkaar te krijgen", zegt Kim over de betrokkenheid van de collega's.

De socialrun is voor de deelnemers echt afzien. Iedere deelnemers rent ongeveer 70 kilometer. Door steden, op het platteland, strijdend tegen de elementen. "Je loopt 's nachts in the middle of nowhere, met een lampje op je hoofd. In de verste verten is niemand te zien. Je kunt geen praatje maken, alleen maar rennen, rennen en rennen. Het is echt een mentale uitdaging voor jezelf. Tegenslagen overwinnen, kracht halen uit de saamhorigheid als team. Want dat voel je al heel snel. Je bent echt een eenheid, lopers en begeleiders."

Aben onderstreept de lezing van zijn vrouwelijke collega. "Je moet er samen doorheen. Iedereen breekt een keer, loopt letterlijk op zijn tandvlees. Je wordt chagrijnig. Op die momenten heb je de steun van jouw teamgenoten heel hard nodig. Emotie is dan ook onze grootste gemeenschappelijke deler." Als op zondagavond het loopevenement wordt afgesloten, weet hij één ding zeker. "Dan is het een hapje eten en de bank op. Dan is het echt over. De Socialrun is een geweldig evenement, maar wel slopend."

Ze weten beiden waar het uiteindelijk om gaat: aandacht vragen voor Samen Sterk zonder Stigma. Veel Nederlanders krijgen ooit in hun leven te maken met een psychische aandoening. Borderline, depressie, angststoornis of autisme zijn enkele voorbeelden. "Hierop rust nog een groot taboe", legt Koen uit. "Mensen krijgen een stempel, worden gediscrimineerd. Bovendien bestaan er veel vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. Dat is stigma. Het is enorm belangrijk hiervoor aandacht te vragen, maar uiteindelijk die vooroordelen ook weg te nemen. Mensen terug te krijgen in hun eigen kracht."

Kim besluit: "Die aandoeningen worden vaak ook onder de pet gehouden. Mensen met een aandoening raken meestal in een isolement. Trekken zichzelf terug, maar worden ook gemeden. Anderen zijn bang voor je. Het is ook een gevoelig thema dat je niet op een verjaardagsfeestje vertelt."

Kilometers sponsoren van de deelnemers aan de Socialrun kan via www.samensterkzonderstigma.nl.

Stilteplek in belevingstuin

De bezinningsplek wordt in november geopend. Foto: Henk Lammen

Venray | In november wordt in de belevingstuin van Vincent van Gogh aan de Oostsingel in Venray een nieuwe bezinningsplek geopend. Een plek waar bewoners van Servaashof maar ook de burgers van Venray elkaar kunnen ontmoeten, even tot rust kunnen komen of hun stiltemomentje hebben. Een werkgroep is bezig om de ruimte gestalte te geven.

Door Henk Lammen

De werkgroep bestaat uit Ans Houben, Thei Coenen, John Hovens, Jan Wethly, Carmen Lüschen, Zeki Odev en Fons Heijnen. Zes van de zeven zijn dinsdagmorgen aan het werk om de bezinningsplek verder gestalte te geven. Wat hen verbindt? De trots over enkele maanden de beschikking te hebben over een eigen plek op het terrein van Vincent van Gogh. Ans, Thei en John vormen de pr-groep en verwoorden de gevoelens van de bewoners van Servaashof. Na het sluiten van de kapel, die dienst ging doen als multifunctionele ruimte binnen het nieuwe dienstencentrum, was er de wens vanuit Van Gogh en de bewoners om een nieuwe bezinningsplek te creëren. De voorkeur werd al snel uitgesproken voor een plekje in de belevingstuin, die vorig jaar werd geopend. "Nadat de kapel was gesloten, wilden we graag een nieuwe plek waar we een kaarsje konden aansteken, of een briefje achter konden laten. Een stilteplek waar mensen van het instituut, maar ook mensen van er buiten, van konden genieten. Een plek ook waar je even alleen kunt zijn, waar je je veilig voelt", legt Ans de wens uit van de bewoners. Onder leiding van Arianne Boon, geestelijk verzorger, en Jacqueline Hanssen, dagbestedingscoach, bleef het niet alleen bij plannen lanceren. "We hebben verschillende maquettes gemaakt hoe de ruimte er uit moet gaan zien", verduidelijkt Thei. "Vervolgens hebben we een keuze gemaakt en zijn we aan de slag gegaan." Het eindresultaat is al in grote lijnen zichtbaar. Rondom de nieuwe bezinningsplek worden binnenkort paden aangelegd, zodat het een wordt met de omgeving en van alle kanten bereikbaar is. Voor het bouwwerk zijn diverse soorten steen gebruikt, van verschillende kleuren en grootten. Eenvoudige bakstenen, maar ook keien, creëren opmerkelijke contrasten. Een boom voor het kunstwerk geeft het bouwwerk extra cachet, maar ook een beschermd, veilig gevoel. Jo Hanssen, de broer van Jacqueline, nam samen met de bewoners het metselwerk voor zijn rekening. Bouwmeester Hanssen gaf een creatieve invulling aan het project. "De stenen zijn afkomstig van het hele terrein", zegt Thei. "Reststenen van nieuwe bouwprojecten, maar ook van gebouwen die zijn afgebroken." In de stilteplek hangen al tal van amuletten met afbeeldingen. Visjes, bootjes, hartjes en sterretjes. "Door ons gemaakt", zegt Ans trots. Er hangt ook een brievenbus. "Daar kunnen mensen een briefje in doen", vult Thei aan. Iedere bezoeker kan een eigen invulling geven. "Om een ritueel te doen, een kaarsje op te steken of een bloemetje neer te leggen. Een plekje waar je kracht uit kunt halen." Er komen geen stoeltjes, zodat het geen hangplek wordt. In de buurt worden wel enkele bankjes geplaatst. De bezinningsplek is na de opening voor iedereen vrij toegankelijk.

Dementie in de wijk

Venray | Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Het helpt als we mensen met dementie herkennen en vervolgens ook iets voor hen en hun mantelzorgers kunnen betekenen. Maar hoe herken je dementie? En wat kun je als wijkbewoner doen als het je buurman/vrouw treft? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de themabijeenkomst Dementie in de wijk op zaterdag 23 september in het Schöpke.

In Venray wonen ongeveer 650 mensen met dementie. Naar verwachting is dit aantal binnen drie jaar naar 800 mensen gestegen. Bij iedere persoon met dementie zijn gemiddeld drie mantelzorgers betrokken. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dementie heeft dus een behoorlijke impact op de samenleving.

Het wijkplatform Veltum, Venray Dementievriendelijk, Wonen Limburg, wijkteam Veltum en gemeente Venray hebben de handen ineen geslagen om met het thema dementie in de wijk Veltum aan de slag te gaan. We zetten er ons voor in dat iedere inwoner zo lang mogelijk kan blijven meedoen in de samenleving. Dit is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers moeilijker. Door schaamte, reactie van de omgeving en de zwaarte van de zorg die mensen met dementie vaak vragen.

Ze beginnen klein, in Veltum. Het begint bij bewustwording, herkenning en erkenning. Hierdoor ontstaat er begrip en weten we hoe we ermee om kunnen te gaan. Daarnaast is het belangrijk om de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers te kennen. Wat hebben zíj nodig om onderdeel van Veltum uit te blijven maken? Mensen die wonen of werken in Veltum, maar ook andere inwoners, zijn van harte welkom bij deze bijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats in het Schöpke op zaterdag 23 september van 15.00 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). De bijeenkomst wordt geopend door een persoon met dementie en haar partner. Vervolgens volgt een informatief programma over wat dementie is en hoe het te herkennen is.

Na 17.00 uur hebben bezoekers onder genot van een drankje en live muziek nog de gelegenheid om na te praten. Hulp bij Dementie en professionals van het wijkteam zijn aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Vragen over de pilot of de bijeenkomst? Stuur dan een mail naar: info@venraydementievriendelijk.nl.

NK bij Ons Genoegen in Ysselsteyn

Ysselsteyn | Op zaterdag 23 en zondag 24 september houdt handboogvereniging Ons Genoegen uit Ysselsteyn het Nederlands kampioenschap 3D in natuurgebied de Paardenkop in Ysselsteyn.

In deze populaire discipline wordt door meer dan 300 schutters, verdeeld over twee parcoursen op nepdieren van foam geschoten, waarbij de afstand zelf ingeschat moet worden. De grootte van de beesten verschilt van kleine egels tot grote herten. Bij het 3D-schieten wordt er zowel met traditionele bogen als met de meest moderne bogen geschoten.

Ons Genoegen is niet onbekend met het organiseren van Nederlandse kampioenschappen. In het verleden zijn er al diverse malen Nederlandse kampioenschappen veldschieten en indoor gehouden in Ysselsteyn. Het parcours is zowel zaterdag en zondag vrij voor publiek om te komen kijken.

Help St. Maarten!

Nancy Barraez en haar dochters Nathaly (links) en Clancy komen in actie voor St. Maarten. Foto: Henk Lammen

Venray | Dancy Dansstudio uit Venray gaat met een zumba fitness masterclass de gedupeerden van de orkaan Irma op St. Maarten helpen. Het dansevent vindt plaats op zondag 15 oktober in jongerencentrum The B in Venray. "De gehele opbrengst gaat naar het goede doel."

Door Henk Lammen

Nancy Barraez van Dancy Dansstudio wist het meteen zeker toen ze de ellende zag op het eiland in de Caraïbische Zee. Ze moest en zou in actie komen. Vooral omdat de orkaan enkele dagen later Orlando (Florida) was gepasseerd zonder noemenswaardige schade aan te richten. Toch zat ze dagen in onzekerheid omdat haar ouders en andere familieleden in de Amerikaanse stad wonen. "De vrees was dat de Irma ook in Orlando grote schade zou aanrichten, omdat het oog van de orkaan precies over de stad zou trekken. Gelukkig is dat niet gebeurd en is de schade minimaal. Mijn ouders zaten wel dagenlang opgesloten in een inloopkast. En wij in spanning, want er was geen contact."

Toen ze uiteindelijk het verlossende telefoontje van haar vader kreeg dat iedereen er zonder kleerscheuren vanaf was gekomen, besloot ze meteen in actie te komen voor de inwoners van St. Maarten. Temeer daar enkele kennissen op het eiland wonen en getroffen zijn door de orkaan. "Ik zag de foto's, de ellende, de schade. Dat maakte diepe indruk op me. We besloten meteen om iets voor de mensen in het getroffen gebied te doen."

Met we bedoelt ze ook haar beide dochters, Clancy en Nathaly. Met z'n drietjes begonnen ze met de organisatie van een zumba fitness masterclass. Twee uur samen sporten voor het goede doel. Daarnaast worden ondernemers in Venray gevraagd om de actie te ondersteunen. Clancy: "Ons motto is Venray helpt St. Maarten. Op alle mogelijke manieren proberen we zoveel mogelijk in te zamelen voor de mensen. Alle bijdragen van de deelnemers en bezoekers van de masterclass, maar ook iedere andere vorm van steun is welkom."

Om te zorgen dat het ingezamelde geld op de juiste plaats terechtkomt, hebben Nancy en haar dochters contact gezocht met de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. Clancy: "De mensen in St. Maarten hebben de eerste levensbehoeften nodig. Eten, drinken, kleding en onderdak. Door samen te werken met het Rode Kruis vertrouwen we er op dat onze bijdrage op de juiste bestemming komt. Op St. Maarten hebben we een goede kennis die al druk bezig is met de wederopbouw van het eiland. Met de masterclass hopen we een mooi bedrag in te zamelen en op die manier ons steentje bij te kunnen dragen."

De zumba fitness duurt op zondag 15 oktober van 11.00 tot 13.00 uur. De masterclass wordt naast moeder Nancy en haar dochters belangeloos verzorgd door de instructeurs Denice Olthof en Lucas Rafla en zumbajammer Jeffrey Franssen. "Het is fantastisch dat iedereen meewerkt om het goede doel te steunen. Daar zijn we enorm trots op", zegt de jongste dochter Nathaly. Deelnemers betalen tien euro, bezoekers hebben gratis toegang. Aanmelden kan via dancydansstudio@hotmail.com of de Facebookpagina van het dansevenement.

Comeback Ruud Keijzers

Na een lange afwezigheid keerde Ruud Keijzers terug in de Venrayse selectie. Foto: Henk Willemssen

VENRAY | Ruud Keijzers is weer terug in de Venrayse selectie. Na een afwezigheid van acht jaar begint de 30-jarige verdediger aan zijn tweede voetballeven op sportpark De Wieën. Toen hij in 2009 stopte bij het eerste elftal van Venray was hij een van de jongste. Nu is hij de oudste en enige dertiger in het piepjonge keurkorps van trainer Stef Sijbers.

In de tussenliggende jaren voetbalde hij met zijn broers Joost, Bart en Stan en een stel vrienden in het derde elftal van Venray. Totdat een jaar geleden trainer Ivo van der Weerden hem vroeg of hij bij het tweede elftal wilde komen versterken. "Venray 2 had een smalle selectie en ik hoefde maar een keer in de week te trainen", vertelt Ruud Keijzers. Het team draaide stroef en degradeerde roemloos uit de reservehoofdklasse. "Het niveau was gewoon te laag. Er zaten jongens bij die nooit in selectieteams hadden gezeten. Het was lastig voetballen en ik kon er ook niet zo goed mijn draai vinden." Half februari krijg hij plotseling een telefoontje van Stef Sijbers. Of hij in de belangrijke uitwedstrijd tegen De Valk in het eerste elftal wilde opdraven. Venray kampte met drie geschorsten, onder wie Joy Koenen. Terwijl Frank Gielens, de andere centrumverdediger, geblesseerd was. Met Ruud Keijzers in het hart van de defensie won Venray in Valkenswaard het cruciale duel met 1-2. "Ik heb daarna nog zeven duels in het eerste gevoetbald. Dit seizoen wil ik er vol voor gaan en alle trainingen meedoen. Ik wil het niet meer half doen zoals vorig jaar. De concurrentie is inderdaad enorm. Maar ik denk dat ik fysiek, verdedigend en met m'n ervaring een streepje voor heb. En als het niet zo is, dan speel ik gewoon in het tweede elftal."

Ook dit jaar zijn er samenvattingen van de thuiswedstrijden van SV Venray te zien op Peel en Maas TV.

Elf jaar geleden was hij een van de weinige jeugdspelers die doorbrak in de Venrayse selectie. Hij kan zich zijn debuut nog goed herinneren. "Dat was thuis tegen Dijkse Boys op 3 december 2006. Het was op de verjaardag van mijn vader (oud-voorzitter Sjef, red.)." Daarna werd hij een vaste waarde in het keurkorps van trainer Jan Poels. In het kampioensjaar 2007/08 stond hij iedere wedstrijd in de basis. Ruud Keijzers is de enige speler van de huidige groep die met Venray 1 ooit kampioen is geworden. Na de titel in 2008 pakte hij nog een jaar in de hoofdklasse mee. En toen was het plotseling over. Medio 2009 stopte hij en ging recreatief voetballen. "Ik vond in die tijd ook andere dingen belangrijk. Zoals uitgaan, wintersport en weekeindjes weg. Bij de selectie had je toch veel verplichtingen. Daar wilde ik vanaf om meer vrijheid te krijgen en andere leuke dingen te kunnen doen." Als spits scoorde hij aan de lopende band in het derde elftal. "We hadden een sterk team en werden drie keer op rij kampioen. We klommen op van de derde klasse naar de hoofdklasse." Trainen deed hij niet meer en hij kwam in die periode ook enkele kilo's aan.

"Op een gegeven moment ging de knop weer om. Ik ging meer sporten. Hardlopen en fitness. Ik viel af en werd weer fitter. Daarbij kwam dat het derde elftal uit elkaar viel. Ik werd gevraagd voor Venray 5 maar dat zag ik niet zo zitten." Uiteindelijk is hij weer terug op het punt waar hij acht jaar geleden is gebleven. "Ja, ik had nu wellicht al meer dan tien jaar in het eerste kunnen voetballen. Maar het is anders gelopen. Nee, spijt heb ik er niet van. Ik heb bij Venray 3 ook een heel leuke tijd gehad."

Voor Ruud Keijzers is er veel veranderd bij Venray 1 sinds dat hij stopte. "In die tijd was er ook al veel concurrentie. Er werden veel spelers van buiten Venray gehaald. Dat is het grote verschil met nu. Het zijn nu vrijwel allemaal Venrayse jongens. Een grote groep komt rechtstreeks uit de jeugd. En ze kunnen allemaal heel goed voetballen. Dat merk ik wel bij het positiespel op de training. Ze hebben veel talent en als ze het ze het vertrouwen krijgen, kunnen ze heel ver komen."

Ruud Keijzers wil er als routinier zijn steentje aan bijdragen. Samen met Angelo van Mil en Robert Willemse, die allebei 28 jaar zijn. Zijn eerste ervaringen na zijn rentree waren heel positief. "Het verraste mij ook dat ik vorig seizoen na zo'n lange afwezigheid weer zo makkelijk meekon. Het was in het begin ook spannend voor mij. Maar als je het verdedigend goed neerzet, en je schakelt de spits van de tegenstander uit, dan loopt het verder wel. We hebben snelle spitsen en kunnen op het middenveld goed in balbezit spelen. Ik verwacht dat we dit seizoen bij de bovenste vijf gaan meedraaien."

'SSS heeft ingeleverd'

Frits Lucassen is ook komend seizoen weer een belangrijke pion bij de geel-zwarten. Foto: Henk Willemssen

OVERLOON | Frits Lucassen (29) begint alweer aan zijn achtste seizoen op sportpark De Raay. De in Leunen geboren en getogen voetballer voelt zich thuis in Overloon. Ondanks de recente degradatie naar de tweede klasse. "We kwamen kwalitatief in de breedte tekort. Alhoewel we hoopten langer in de eerste klasse te kunnen blijven. Maar helaas zat dat er niet in."

In 2014 degradeerde SSS'18 - toen als debutant – ook uit de eerste klasse. Het jaar erop keerden de Overloners door een sterke eindsprint via de nacompetitie weer terug. Met als sluitstuk de 1-4 zege bij Volharding voor 2500 toeschouwers. "We zijn nog nooit kampioen geworden in de tweede klasse. We hebben wel een elftal dat heel goed kan pieken in de nacompetitie. Zo hebben we ons vorig jaar ook gehandhaafd."

In het voorjaar van 2016 werd Frits Lucassen, samen met Koen Verlinden, benaderd door Venray. SSS'18 verkeerde in degradatiegevaar en beiden overwogen een overstap en gingen ook op gesprek. Toen de Overloners zich alsnog handhaafden, in de finale van de nacompetitie tegen Venlosche Boys, besloten ze te blijven. "Ik heb die overgang serieus overwogen. Het was nu of nooit meer. Nee, ik heb er geen spijt van dat ik niet naar Venray ben gegaan. SSS is een mooie club met een fijne spelersgroep."

Trainer Ales Jurcik nam na vier jaar afscheid. Zijn opvolger Ruud Vermeer is een goede bekende voor Frits Lucassen. Ze zijn allebei sportdocent aan het Raayland College in Venray. "Ruud is een ervaren trainer en ik heb vertrouwen in hem. Niet omdat we collega's zijn. Want dat kunnen we goed scheiden."

De vraag is of SSS'18 hetzelfde huzarenstukje kan uithalen door onmiddellijk na de degradatie weer te promoveren. Dat zou een mooi cadeau zijn bij de viering van het eeuwfeest van de club in 2018. Lucassen denkt dat dat er nu niet inzit. "We hebben de laatste jaren toch stiekem wat kwaliteit ingeleverd. Nu zijn Paul Janssen en Jesse Rommen weggevallen. Terwijl Teun van Bree vanwege zijn werk wellicht niet meer volledig voor het eerste elftal kan gaan. Dat zijn flinke aderlatingen. Er zijn geen versterkingen bijgekomen, alleen eigen jeugd. We moeten proberen een stabiele tweedeklasser te worden. Een plek bij de bovenste vijf vind ik een reëel doel."

Voordat hij de overstap naar Overloon maakte, voetbalde hij alleen nog in de zaal. Een jaar eerder was hij gestopt bij Leunen. Daarvoor speelde hij in de jeugdopleiding van VVV. Met zijn snelheid en goede techniek was hij een rasechte zaalvoetballer. "Toch bleef het veldvoetbal trekken. Ik werd toen benaderd door trainer John Thijssen. SSS voetbalde op een mooi niveau in de tweede klasse. Ik had wel zin om die stap te maken." In het begin combineerde hij het veldvoetbal nog met de zaal bij Lake Valley in Venray. Toen de klad in het zaalvoetbal kwam, bleef alleen het veld over. "Aan de ene kant wel jammer. Want in de zaal speelden we in de landelijke top. Maar beide combineren was ook te veel."

Bij SSS'18 kijkt hij terug op zeven mooie jaren met alle ups en downs. Ieder seizoen was er wel iets aparts te beleven op sportpark De Raay. Vijf keer speelden de geel-zwarten nacompetitie, waarvan eenmaal tegen degradatie en vier keer voor promotie. In de andere twee seizoenen volgde degradatie. De laatste drie nacompetities werden allemaal succesvol afgerond.

Trainer Ales Jurcik bleef, net als eerder John Thijssen, vier jaar aan de Overloonse club verbonden. Vorig seizoen klonk het geluid dat Jurcik, die inmiddels bij Wittenhorst aan de slag is, een jaar te lang gebleven zou zijn. "Ik vind drie jaar eigenlijk lang genoeg voor een trainer. Ongeacht wie het is. De onderlinge samenwerking moet goed blijven en je ziet na zo'n lange periode dat de chemie toch minder wordt." Over zijn eigen rol binnen het elftal is hij duidelijk. Het liefst speelt hij als aanvallende middenvelder, centraal op tien. Toch moet hij vaker als rechts- of linksbuiten aantreden. "Op die positie kan ik ook wel uit de voeten. Maar ik ben geen klassieke buitenspeler die de achterlijn haalt. Ik kom altijd naar de bal toe en dan speel je toch verkapt op tien."

Bijna een jaar woont hij nu in Venray, in de wijk Brabander dicht bij Overloon. Een terugkeer naar Leunen sluit hij niet uit. "Alhoewel ik geen binding meer heb met de club. Veel talentvolle spelers uit Leunen zitten nu bij Venray. Het zou leuk zijn om straks een keer met z'n allen weer terug te gaan naar Leunen. Maar ik weet niet of dat er nog ooit van komt…"

Paspoort eerste klasse D

VENRAY

Sportpark

De Wieën (Venray).

Opgericht

26 maart 1945.

Klassering vorig seizoen

Achtste plaats in eerste klasse D.

Trainer

Stef Sijbers (Antwerpen) 3e seizoen.

Nieuwe spelers

Roel Cornelissen, Dani Litjens, Jarno Peeters, Jesse Peeters, Sam Stiphout, Rowan Vergeldt, Bram Vievermans, Jeroen Vullings (eigen jeugd), Bastiaan van Hout en Ruud Keijzers (rentree), Roy Oomen (VVV) en Robert Willemse (Blerick).

Vertrokken

Frank Gielens (Leunen), Jordi Janssen (Scharn) en Jordy Strumpen (gestopt).

Selectie

Roel Cornelissen, Wesley Deenen, Stef van Dijck, Rick Egelmeers, Dirk van Enckevort (keeper), Bastiaan van Hout, Bram Kersten, Ruud Keijzers, Ron Kleuskens, Joy Koenen, Dani Litjens, Angelo van Mil, Roy Oomen (keeper), Jarno Peeters, Jesse Peeters, Danny Pelzer, Armend Shala, Abe Stiphout, Sam Stiphout (keeper), Burak Tastan, Dimitris Touratzidis, Rowan Vergeldt, Bram Vievermans, Jeroen Vullings, Ruben van der Waerden, Robert Willemse en Jordy Wismans.

Verwachting

Trainer Stef Sijbers: "We gaan enkele jonge spelers inpassen. Ik verwacht meer punten te halen en aan de bovenkant van de middenmoot te eindigen."

Titelfavoriet

Chevremont.

Paspoort tweede klasse H

SSS'18

Sportpark

De Raay (Overloon).

Opgericht

18 juli 1918.

Klassering vorig seizoen

Veertiende plaats in eerste klasse D en degradatie.

Trainer

Ruud Vermeer (Venray) 1e seizoen.

Nieuwe spelers

Hugo Hebben, Willem Kuenen en Dennis van Son (eigen jeugd).

Vertrokken

Roy Hendriks (Sambeek), Paul Janssen (gestopt), Slobodan Pupovac (in winterstop naar België) en Jesse Rommen (DESO).

Selectie

Joost Aben, Ivo Aerts, Rik Alders, Kevin van Bakel, Bart Beckers, Kevin van den Berg (keeper), Thomas Botden, Koen van Bree, Teun van Bree, Niels van Driel, Roy Franssen, Hugo Hebben, Frank Hendriks, Wout Janssen, Bas Joosten, Willem Kuenen, Frits Lucassen, Renell Luydens, Thomas Massop (keeper), Lucas Meeuse, Patrick van Mil, Paul Nijdam, Dirk Nijssen, John Poels, Marcel Rooijmans, Cas Rutten, Dennis van Son, Stan Venhuizen, Mark Verbeek, Rick Verbruggen, Koen Verlinden, Koen Voesten, Pim Voesten, Daan van der Vondervoort (keeper) en Ken Wijenberg.

Verwachting

Trainer Ruud Vermeer: "Meedoen in het linkerrijtje en proberen voor een periodetitel te gaan."

Titelfavorieten

Heeswijk, Helvoirt, Prinses Irene en Volharding.

Jaargang 137 • week 38 Donderdag 21 september 2017

Eerste seizoen als vader

Mark Blenckers droeg in het bekerduel met Wittenhorst de aanvoerdersband. Foto: Lotte Kamphuis

Vierlingsbeek | Het aantal seizoenen heeft hij niet geteld, maar Mark Blenckers speelt al jarenlang in het eerste elftal van Volharding. De 31-jarige aanvallende middenvelder debuteerde toen hij een jaar of 17 was. Met al zijn ervaring behoort de Vierlingsbeker tot de dragende spelers van het elftal van trainer Sjoerd van der Coelen.

Toch zal dit seizoen voor Blenckers anders zijn dan alle voorgaande jaren. Niet alleen de degradatie uit de eerste klasse speelt daar een rol in. De Brabander is onlangs ook voor de eerste keer vader geworden. Samen met zijn vriendin Juul kreeg hij dochtertje Lot. "Het is echt bijzonder om dit mee te maken. Toen ik Lot weer zag na de trip met Volharding naar Kos, lachte ze voor het eerst. Dat was enorm speciaal." Blenckers heeft zelfs qua nachtrust niks ingeleverd. "Gelukkig slaapt ze goed. Hopelijk blijft dat de komende tijd ook zo."

De supporters van Volharding dromen al van een nieuwe titel in de tweede klasse. De selectie is na de degradatie versterkt met enkele jeugdspelers en alle voetballers nemen de ervaring van het seizoen in de eerste klasse met zich mee. "Ik heb onze competitie-indeling gezien en ik kan niks zinnigs over onze kansen zeggen. We spelen onder meer tegen WSC (Waalwijk) en Emplina (Den Bosch). Die clubs ken ik totaal niet. Je weet halverwege de competitie pas echt waar je aan toe bent."

Blenckers verruilde Volharding jaren geleden voor HVCH. Hij vertrok naar Heesch om voor de prijzen te spelen. "We eindigden met Volharding altijd in de middenmoot. Ik was vanuit de jeugd gewend om voor het kampioenschap te voetballen." Uiteindelijk zou Blenckers slechts één seizoen bij HVCH spelen om vervolgens naar Rood Wit uit Groesbeek te vertrekken. "Achteraf had ik niet bij HVCH moeten vertrekken. Bij Rood Wit degradeerden en die vereniging was op een geen enkele manier te vergelijken met Volharding en HVCH. Dat zijn echte familieclubs. In Groesbeek was dat wel anders."

Na één seizoen bij Rood Wit keerde hij terug op het oude nest. Daar pakte Blenckers met Volharding in het seizoen 2015-2016 de titel in de tweede klasse. Na één seizoen in de eerste klasse keert de club uit Vierlingsbeek terug op dat niveau. Terugkijkend op het teleurstellende seizoen verwijt Blenckers Volharding niks. "We hebben in iedere wedstrijd geprobeerd om te voetballen en ons eigen spel te spelen. Daar ligt onze kracht en dat is ook het leukste om te doen. Ik vind het zelf verschrikkelijk om de hele wedstrijd met de hele ploeg voor de pot te hangen. Als we dat hadden gedaan, hadden we ook niet meer punten gehad vorig jaar denk ik."

Volharding opent het seizoen komende zaterdag om 18.00 uur tegen rivaal SSS'18 in Vierlingsbeek. "Dat zijn de speciale wedstrijden. Persoonlijk speel ik die derby's altijd liever als het seizoen al een paar wedstrijden oud is. Ik heb er in ieder geval weer weer zin in."

De voetballer denkt voorlopig dan ook nog niet aan stoppen bij het eerste elftal van Volharding. "Ik fietste een paar weken geleden samen met Jip (Versteegen, red) naar huis. Toen kwamen we voorbij de training van het derde elftal. Toen ik dat zag, dacht ik: dat wil ik voorlopig niet. Daar ben ik nog veel te fanatiek voor."

Laatbloeier onder de lat

Ysselsteyn-keeper Mark Swinkels zal het dit seizoen ongetwijfeld drukker krijgen. Foto: Lotte Kamphuis

YSSELSTEYN | De Ysselsteynse sluitpost Mark Swinkels (24) is een laatbloeier. Terwijl de meeste keepers al heel vroeg voor het doel kiezen, kwam de Ysselsteyner pas op zijn vijftiende min of meer per toeval onder de lat terecht. "Het was in de B1 van Ysselsteyn. We hadden geen keeper en toen heb ik me maar aangeboden. Ik vond het zo leuk dat ik in het doel ben blijven staan."

Mark Swinkels begint ook pas aan zijn derde jaar in de Ysselsteynse hoofdmacht. Halverwege het seizoen 2014/15 won hij de concurrentiestrijd en vanaf dat moment is hij de onbetwiste nummer één. Ook al was hij ooit een paar maanden uit de roulatie. Zondag 1 november 2015, thuis tegen Mifano, was een ongeluksdag die hij zich nog al te goed herinnert. Het gebeurde nog in de eerste helft. "Er kwam een halfhoge voorzet vanaf de zijkant. Terwijl ik de bal wilde pakken kwam de spits van de tegenstander inlopen. Met zijn knie raakte hij me vol in mijn gezicht. Het was een ongelukje en zeker geen opzet." Het duurde even voordat de ambulance gearriveerd was en met een uur vertraging werd het duel voortgezet. In het ziekenhuis werd de schade duidelijk. "Mijn neus was gebroken en ook allebei de jukbenen. Alles was eigenlijk naar binnengeklapt." Toch herstelde hij voorspoedig. "Na zeven weken waren de breuken genezen." Na de winterstop loste hij zijn vervanger Jeroen Jacobs weer af in het doel. Extra schrik voor de duels had hij niet bij zijn rentree. "Nee, dat viel me ook reuze mee. In het begin was het even wennen met hoge ballen, maar eigenlijk heb ik er helemaal geen hinder meer van gehad."

Ysselsteyn vierde vorig seizoen feest

Vanaf de F'jes voetbalde hij, meestal in de spits. "Als veldspeler zou ik het eerste elftal niet hebben gehaald", denkt hij. In de B-jeugd kreeg hij voor het eerst keeperstraining. "Dat was wel leuk. Ik leerde in korte tijd veel bij." Bij de overgang naar de A-junioren deed zich een probleem voor. Ysselsteyn had te weinig spelers voor een A-elftal. "Iedereen ging daarom vervroegd over naar de senioren. Maar daar was ieder elftal al voorzien van een doelman. Dus was er geen plek voor mij." Omdat hij graag wilde blijven keepen, stapte hij de provinciegrens over naar Fiducia. "Ik heb veel familie wonen in De Rips. Ik ben er vier jaar gebleven. Twee jaar in de A1 en twee seizoenen in het eerste elftal." Mark Swinkels bewaart goede herinneringen aan keeperstrainer Keith Hardstaffe. In tegenstelling tot hoofdcoach Jerry Taihuttu. "Die lag me niet zo." In Ysselsteyn kwam toen een plaats vrij in het doel omdat Rob Berkers een stapje terugdeed. Het was voor Mark Swinkels het juiste moment om terug te keren naar Ysselsteyn.

Hij beleefde twee succesvolle seizoenen waarin de Ysselsteyners weinig tegengoals kregen. In het afgelopen kampioensjaar in de vierde klasse hield hij in liefst veertien duels de nul. Toch waren dat voor hem vaak niet de leukste wedstrijden. "Omdat we zo veel sterker waren dan de tegenstander kreeg ik heel weinig te doen. Soms niet meer dan een paar terugspeelballen. Het was soms best saai." Dat zal komend seizoen in de derde klasse wel veranderen. "Daar kijk ik wel naar uit. Ik hoop ergens wel dat ik het drukker krijg. Maar we hebben met Wout Gommers een heel sterke defensie." Kan Ysselsteyn overleven in de derde klasse? "Geen idee. Maar we gaan er wel voor. Ik denk dat we best een paar keer kunnen stunten."

Paspoort tweede klasse H

VOLHARDING

Sportpark

Soetendaal (Vierlingsbeek).

Opgericht

14 juli 1914.

Klassering vorig seizoen

Dertiende plaats in eerste klasse D en degradatie.

Trainer

Sjoerd van der Coelen (Venray) 4e seizoen.

Nieuwe spelers

Nino Janssen (eigen jeugd).

Vertrokken

Niemand.

Selectie

Daan Albers, Joep Beurskens, Mark Blenckers, Kas van den Bosch, Tim Brouwer, Wouter Evers, Roel Gerrits, Nino Janssen, Patrick van Kempen, Tom Kessels, Jasper Lenkens, Marc van Rens, Kevin Reijnders, Jeroen Schepens, Job Stevens, Rick Tissen, Jip Verstegen en Job Vullings (keeper).

Verwachting

Trainer Sjoerd van der Coelen: "We willen een periodetitel pakken."

Titelfavorieten

Helvoirt en Prinses Irene.

Paspoort derde klasse C

YSSELSTEYN

Sportpark

De Vlies (Ysselsteyn).

Opgericht

1 augustus 1929.

Klassering vorig seizoen

Kampioen in vierde klasse F.

Trainer

Ruud Jenneskens (Venray) 5e seizoen.

Nieuwe spelers

Sander Spreeuwenberg (eigen jeugd).

Vertrokken

Teun Spreeuwenberg (ZSV).

Selectie

Ruud Bouwman, Stan Bouten, Ronnie Bovee, Douwe Claessens, Gijs Dinghs, Boy Geerets, Wout Gommers, Jeroen Jacobs (keeper), Martijn Janssen, Willem Janssen, Frank Jespers, Paul Jeurissen, Stef Koonings, Kevin van Meijel, Sander Spreeuwenberg, Mark Swinkels (keeper), Sander Swinkels, Dennis Teunissen en Phil Versteegen.

Verwachting

Trainer Ruud Jenneskens: "Ysselsteyn is de kleinste dorpsclub in deze klasse. We willen het clubrecord verbeteren en ons handhaven in de middenmoot."

Titelfavorieten

Budel, Mierlo-Hout en MULO.

Angelo van Mil meeste duels in Venray 1

VENRAY | Angelo van Mil (28) is van de huidige selectie de speler met verreweg de meeste dienstjaren in de Venrayse hoofdmacht.

Hij kwam in 175 competitieduels uit voor Venray 1. Van Mil keerde in 2008 terug van Helmond Sport en begint nu aan zijn tiende seizoen. Robert Willemse (28) kwam, na vier jaar in Blerick te hebben gespeeld, terug bij Venray. De ex-VVV'er voetbalde van 2009 tot 2013 al voor de rood-witten waarin hij 96 competitieduels speelde. Armend Shala is pas negentien jaar maar toch heeft hij al 66 competitiewedstrijden erop zitten voor Venray 1. De talentvolle aanvaller maakte als 16-jarige zijn debuut.

Spelers met meeste duels

Angelo van Mil         175

Robert Willemse         96

Armend Shala        66

Joy Koenen        65

Jordy Wismans         63

Ron Kleuskens         58

Ruud Keijzers        56

Rick Egelmeers         52

Danny Pelzer        39

Ruben van der Waerden         36

Stef van Dijck        31

Stijn Brinkman terug naar Venray?

VENRAY | Stijn Brinkman (20) heeft overschrijving aangevraagd van Helmond Sport naar Venray.

De talentvolle middenvelder kwam tot aan de zomer uit voor VVV. Omdat hij terugkeerde van een langdurige blessure besloot hij naar Helmond Sport te gaan. Om zo meer kans te maken op een plek in de eerst selectie. Dat bleek tegen te vallen waardoor Brinkman alweer wil vertrekken bij Helmond Sport. De vraag is of de KNVB de overgang naar Venray toestaat, omdat een speler maar één keer per seizoen van club mag veranderen. Stijn Brinkman speelde al met Venray mee in de oefenwedstrijd tegen Oranje Zwart. Daarin scoorde hij eenmaal.

Stefan Jacobs multi inzetbaar

Leunen-speler Stefan Jacobs: "We hebben best een aardig elftal, ik denk beter dan vorig jaar" Foto: Lotte Kamphuis

LEUNEN | Stefan Jacobs (21) is een ideale speler voor iedere trainer. De voetballer van Leunen is op veel posities inzetbaar. Met zijn snelheid is hij een gevaarlijke buitenspeler, maar hij kan ook in de verdediging goed uit de voeten. Alhoewel hij het liefst op het middenveld zou spelen.

Halverwege vorig seizoen zette de nieuwe trainer Vincent van Sambeek – die in de winterstop Paul Cuppen opvolgde – Stefan Jacobs op de rechtsbackpositie neer. Daarvoor speelde de uit Venray afkomstige voetballer als rechtsbuiten. "We kwamen achterin snelheid te kort. De trainer heeft we toen gevraagd om rechtsback te spelen. Door mijn snelheid komt de tegenstander me vaak twee keer tegen. Het was wel even wennen op die plaats. Ik was gewend altijd veel voor het doel van de tegenpartij te komen en nu stond ik ineens achterin te verdedigen. Maar als het voor het team beter is, dan wil ik er best staan."

Vorig jaar startte Leunen 7 het seizoen op bijzondere wijze

Stefan Jacobs is geboren en getogen in de wijk Velutm in Venray. Hij heeft nooit in Leunen gewoond maar toch voetbalt al bijna tien jaar op sportpark 't Klaverblad. Hij begon als pupil bij de F'jes van Venray. Na de E's besloot hij naar Leunen te gaan. "Op basisschool De Keg leerde ik enkele jongens uit Leunen kennen waarmee ik bevriend raakte. Door hen ben ik naar Leunen gegaan. Bij Venray had ik het niet zo naar de zin. Ik zat vaak op de bank omdat we met te veel spelers waren voor een team. Meestal waren ouders ook jeugdleider. Ik had het idee van vriendjespolitiek."

In Leunen doorliep hij de hoogste jeugdteams. Via D1, C1, B1 en A1 ging hij vervroegd over naar de senioren. Ondanks dat hij fysiek wat minder was. "De overgang was best groot. Door het meetrainen met de selectie werd ik ook fysiek sterker." Hij zou aanvankelijk in het tweede elftal gaan voetballen. Toenmalig trainer Roger Ceulemans liet hem op 29 september 2013 thuis tegen SV United debuteren in de hoofdmacht. Hij scoorde direct bij zijn debuut. "Dat was voor mij een mooie binnenkomer. Ik mocht invallen en meteen scoren. Ik ben daarna niet meer uit het eerste elftal geweest." Vooral door zijn behendigheid en sprintsnelheid was hij een gevaarlijk wapen in de Leunse aanvalslinie. Toch wisten de oranje-witten, in het eerste jaar na de degradatie, niet te promoveren uit de vijfde klasse. Dat lukte een seizoen later, in 2015, wel. Stefan Jacobs was met negen treffers net als een jaar eerder weer clubtopscorer.

Bij de terugkeer in de vierde klasse had Leunen het niet gemakkelijk. Het was puur overleven. Via de nacompetitie werd in 2016 het vierdeklasserschap op de valreep veiliggesteld. Afgelopen seizoen wisten de oranje-witten zich eerder in veiligheid te spelen en ontliepen zo de nacompetitie.

Stefan Jacobs is hoopvol voor het nieuwe seizoen. "Ik hoop dat we in de middenmoot kunnen meedoen. Dat we in ieder geval niet meer tegen degradatie hoeven te strijden. Er zijn wel enkele spelers vertrokken, maar daar zijn Frank Gielens en Rick Vollenberg van Venray voor teruggekomen. Ik denk dat we best een aardig elftal hebben. Misschien wel sterker dan vorig jaar."

Aan een mogelijke terugkeer naar Venray heeft hij wel eens gedacht. "Meer omdat ik het wel eens op een hoger niveau zou willen proberen. Maar het bevalt me heel goed bij Leunen. Ik ken iedereen bij de club dus ik zit hier voorlopig wel goed."

'Oostrum kan veel beter'

Oostrum-verdediger Ruben Nohlmans wil wat rechtzetten na een teleurstellend seizoen. Foto: Lotte Kamphuis

OOSTRUM | Ruben Nohlmans (22) is niet tevreden over de bescheiden zevende plek waarop Oostrum afgelopen seizoen in de vierde klasse F eindigde. De sterke centrale verdediger is een belangrijke pijler in de ploeg van trainer Ron Spruit. Nohlmans vindt dat de rood-witten met de huidige selectie de top drie moeten halen.

"Er zijn in deze klasse niet veel teams die beter zijn dan wij. Dat was afgelopen competitie al zo. Ook al was Ysselsteyn de terechte kampioen. Wij kwamen uiteindelijk tekort. Thuis wonnen we nog met 3-2 van Ysselsteyn. Maar uit werden we helemaal overlopen en verloren met 4-0", zegt Ruben Nohlmans. Oostrum kende in april een flinke dip. Met slechts één punt uit vier duels zakte de rood-witte brigade weg uit de top van de ranglijst. Om uiteindelijk te verdwijnen in de grauwe middenmoot. Ruben Nohlmans heeft er wel een verklaring voor. "In die fase misten we belangrijke spelers die geblesseerd waren. Zoals Marwin Hermans en Chris Wilschut. De trend omlaag hebben we niet meer kunnen ombuigen. De zevende plaats was teleurstellend en geeft niet aan hoe goed we eigenlijk waren."

Ruben Nohlmans heeft niet zijn hele voetballeven in Oostrum doorgebracht. Als D-speler nam hij in de zomer deel aan de voetbalschool van Quick Nijmegen. Tijdens de clinics maakte hij zo'n goede indruk dat Quick hem overhaalde. "Ik ging toen vijf keer per week naar Nijmegen om te trainen en te spelen. Mijn vader bracht me er iedere keer met de auto naartoe." Na een jaar hield hij het voor gezien. "Ik was een van de weinige Nederlandse jongens in het team. Er gebeurde van alles waardoor ik weer weg wilde." Om op een hoger niveau te blijven spelen, ging hij niet terug naar Oostrum. Hij meldde zich aan bij Volharding. In Vierlingsbeek doorliep hij verder de jeugdafdeling. Hij begon in de C1 en via de B1 kwam hij in het hoogste jeugdteam, de A1, terecht. De overstap naar de senioren van Volharding bleef uit. "Nee, ik wilde niet bij Volharding blijven. Dat trok me niet zo." Toenmalig trainer Ruud Custers haalde hem over weer voor Oostrum te kiezen. Dat was medio 2013.

Hij werd een van de bepalende spelers en werd al eens uitgeroepen tot speler van het jaar. "Ik heb het goed naar mijn zin bij Oostrum. Vroeger wilde ik per se hogerop als voetballer. Nu zie ik het wel. Ik ben niet zo'n planner. Toch denk ik dat ik het nog eens op een hoger plan ga proberen."

Hij moet het vanaf nu stellen zonder zijn vaste maatje Rob Verlinden die gestopt is. Samen vormden ze een sterk centraal duo. "Wel jammer dat Rob er niet meer bij is. Toch denk ik dat we niet zwakker zijn geworden. Er zijn enkele jongens uit de jeugd overgekomen. Dat zijn allemaal goede voetballers."

Oostrum heeft in de 82-jarige historie nog nooit hoger gespeeld dan de vierde klasse. Als de rood-witten ooit de derde klasse willen bereiken, dan zou het met de huidige groep moeten zijn. "We moeten sowieso beter en constanter gaan presteren. We hebben nu een andere indeling als vorig jaar. Met meer Venlose clubs erbij. Dat is toch andere voetballen. Het komt meer op mentale kracht aan. Ruud Custers wilde van Oostrum een stabiele vierdeklasser maken en dat is gelukt. Op termijn kunnen we wellicht nog een stap omhoog zetten maar dat is lastig te voorspellen."

Vierde klasse E paspoorten

LEUNEN

Sportpark

't Klaverblad (Leunen).

Opgericht

7 december 1962.

Klassering vorig seizoen

Tiende plaats in vierde klasse F.

Trainer

Vincent van Sambeek (Haps) 2e seizoen.

Nieuwe spelers

Frank Gielens, Rick Vollenberg en Jesper Zwartkruis (Venray), Sjoerd Goumans, Tom Riensema, Siem Vullings en Daan Weijs (eigen jeugd).

Vertrokken

Roelof Ascencion (gestopt), Tim Gielens (Venray), Timo Litjens (Denemarken) en Gijs Mooren (gestopt).

Selectie

Mateusz Arcimowicz, Erik Beelen, Frank Gielens, Sjoerd Goumans (keeper), Mark Hendrix, Stefan Jacobs, Jessy de Kok, Quincy Linke, Thomas Litjens, Leandro Loenen, Ricky Loenen, Guus Nelissen, Fenne Propst, Jellis Reintjes, Tom Riensema, Ali Tastan, Ralf Tijssen (keeper), Rick Vollenberg, Siem Vullings, Willem Vullings, Daan Weijs, Pim Weijs, Thomas Weijs, Sjoerd van de Winkel en Jesper Zwartkruis (keeper).

Verwachting

Trainer Vincent van Sambeek: "Handhaven, maar wel met een andere stijl van voetballen. We gaan nu meer druk naar voren zetten."

Titelfavorieten

Oostrum en Hegelsom.

OOSTRUM

Sportpark

De Spar (Oostrum).

Opgericht

3 maart 1935.

Klassering vorig seizoen

Zevende plaats in vierde klasse F.

Trainer

Ron Spruit (Venray) 2e seizoen.

Nieuwe spelers

Acht spelers uit de eigen jeugd.

Vertrokken

Robin Arts (SV United), Roy van Delft. Rein Fleurkens, Kenny Lommen (lager) en Rob Verlinden (gestopt).

Selectie

Jannes van Berne, Jac Cuijpers, Tom Direks, Lucas Driessen, Dave Gerritsen, Bob van Goch, Kees Gommans, Bas Hoogland (keeper), Marwin Hermans, Guus Janssen, Tom Janssen, Ralph Kessels (keeper), Stan Litjens, Dennis Nohlmans, Ruben Nohlmans, Dennie Plum (keeper), Cas Wilmsen, Wes Wilmsen en Chris Wilschut.

Verwachting

Trainer Ron Spruit: "Het streven is een periodetitel te pakken."

Titelfavorieten

Belfeldia en GFC'33.

BVV'27 in rol van underdog

Jari Wijnhoven hoopt met BVV'27 om promotie te gaan strijden. Foto: Henk Willemssen

BLITTERSWIJCK | In Blitterswijck zal niemand hoog van de toren blazen. Toch leven er stiekem wel verwachtingen bij de geel-zwarte vijfdeklasser. Nadat het keurkorps van Jef Vels al het beste seizoen van de laatste twintig jaar achter de rug heeft. Jari Wijnhoven (21) noemt BVV'27 geen titelkandidaat. "Maar ik hoop wel op promotie."

"Vorig seizoen hadden we al hoger kunnen eindigen", meent Jari Wijnhoven. "We hebben een sterke selectie. Alleen hebben we te veel punten verspeeld met al die gelijke spelen." De concurrentie is dit jaar toegenomen. "Dat is alleen maar goed", vindt de 21-jarige centrumverdediger. "Nee, ik ben niet bang voor mijn plaats. Gewoon goed blijven trainen."

Het is een dinsdagavond in september op sportpark 't Hoogveld. Clubmensen zijn druk in de weer met het breekwerk in de kleedlokalen. Even verderop klopt trainer Jef Vels het stof van zijn kleding. "Even meegeholpen met de verbouwing", zegt hij. "Dat doe ik graag voor deze sympathieke club." De voetbalman uit Uden stond afgelopen zomer nog in contact met twee tweede divisieclubs. "Eentje was te ver weg. In het westen. De andere club koos voor een ander. Ik vind het best. Ik ben 65 en hoef niet meer zo nodig."

Yilmaz Durgun (27) is een van de nieuwkomers. Hij voetbalde nog bij Venray 1 in de hoofdklasse. Hij traint die avond niet mee en laat zijn pijnlijke voet behandelen door verzorger Wiel Gooren. "Het is me reuze meegevallen hier", zegt Durgun. "Ik dacht het veel lange halen zou zijn. Maar die jongens kunnen best wel voetballen." Met Davey Engels en Willem Karman werd hij nog kampioen met Venray A1. Via hen en Egzon Grguri kwam hij bij BVV'27 terecht. "Ik heb een jaar niet gevoetbald. Alleen wat in de zaal. Ik begon het veld en het gras erg te missen."

Jari Wijnhoven kon in de pupillen nog gewoon bij BVV'27 voetballen. Toen hij D-speler was fuseerde de jeugd met SV United. Na de B1 stapte hij over naar Wittenhorst. "Kevin Koolhof was daar jeugdtrainer. Ik heb in Horst twee jaar in de A1 gevoetbald." Medio 2015 kwam hij, samen met Jimmy Lucassen, terug naar BVV'27. Het was geen fijne rentree want al in het tweede competitieduel kreeg hij rood. "Dat was inderdaad een heel slecht begin. Het was thuis tegen America. De emoties speelden een rol. Ik lag met een tegenstander op de grond. Toen ik opstond ging ik op zijn voet staan. Dat zag de scheidrechter. Ik kreeg een schorsing van zeven wedstrijden. Dat duurde heel lang. Maar ik heb mijn lesje geleerd." Trainer Henk Theelen stapte even later op en werd in de winterstop opgevolgd door Jef Vels. "De beste trainer die deze club ooit heeft gehad."

Jari Wijnhoven hoopt dat BVV'27 nog lang zelfstandig kan blijven. "Het is toch het mooiste om in je eigen dorp te voetballen. We hebben een jonge selectie. Dus we kunnen het nog wel een paar jaar volhouden." De derby's tegen SV United zijn voor hem de hoogtepunten. "Vooral vorig jaar toen we in Wanssum met 3-0 wonnen." De spelers kennen elkaar door en door en in de jeugd hebben ze vaak jarenlang samengespeeld. "We willen iedere wedstrijd winnen, maar tegen SV United is iedereen extra gemotiveerd. Als we ooit samengaan dan krijgt de fusieclub wel een heel goed elftal." Zo ver is het voorlopig nog niet. Ook dit jaar staat de onvervalste derby weer tweemaal op de rol. Om te beginnen op 3 december in Wanssum.

Klaassens wanhoopt niet

Trainer John Klaassens: "Holthees is een prima club. Ik zit hier echt op mijn plek." Foto: Henk Willemssen

HOLTHEES | Holthees heeft een zo goed als mislukte voorbereiding achter de rug. De toch al smalle selectie van de vijfdeklasser werd uitgedund door vele blessures en vakanties. In de bekerduels met Stormvogels en Volharding 2 werd het arme Holthees met dubbele cijfers van de mat geveegd. Eind augustus moest Holthees zelfs verstek laten gaan in het jaarlijkse toernooi om de Venray Cup.

Toch maakt de nieuwe John Klaassens (53) een montere indruk. Hij wanhoopt allerminst. "Luister, in de week voor de competitie komen vier basisspelers terug van blessures. Dan is de groep weer aardig compleet. We hebben in een rotperiode gezeten, maar het gaat hier verder prima hoor." Aanvoerder Ruud Janssen is voorlopig nog uitgeschakeld met een achillespeesblessure. Terwijl Boy Janssen na een kruisbandoperatie dit seizoen wellicht niet meer in actie komt.

"Het probleem is dat veel spelers te lang met blessures blijven rondlopen. Ze zeggen te snel 'het gaat wel'", vindt Klaassens. "Ik ken mensen die ze goed kunnen behandelen. Daar verwijs ik ze naar door. Zo gaat Ruud nu naar een fysiotherapeut in Well waar ook Lieke Martens onder behandeling is. Ik verwacht dat hij in oktober alweer terug is." Zelf denkt Ruud Janssen dat hij pas in december weer op het voetbalveld staat. Hij sukkelt al jarenlang met een onwillige achillespees. "Ik heb er steeds mee door gespeeld. Ook omdat we zo krap in de spelers zaten. Maar ik ga nu eerst goed revalideren."

Klaassens baalt er nog van dat zijn club verstek moest laten gaan bij de Venray Cup. "Het ging niet anders. We hebben het ook eerlijk verteld. Het heeft geen zin er met veteranen en spelers uit het derde elftal naartoe te gaan." Ondanks de decepties in het bekertoernooi blijft de uit Leunen afkomstige coach positief naar de toekomst kijken. "De competitie is voor mij het allerbelangrijkste", stelt hij. "Ik wist toen ik hier kwam dat dit een kleine club is. Maar ik zit hier echt op mijn plaats. Holthees is een geweldige vereniging. En de sfeer onderling is prima." Bij zijn vorige vereniging Montagnards werd hij in maart vanwege tegenvallende prestaties aan de kant gezet. Het is een smet op zijn blazoen. Het beoogde schokeffect bleef overigens uit in Bergen. Montagnards degradeerde naar de vijfde klasse en treft nu Holthees voor de competitie. John Klaassens wil niet omzien in wrok. "Laat ik het zo zeggen. Met de spelers heb ik nog steeds een goed contact. Ze bellen me nog steeds. Ik ben er nu overheen en ik wil het er verder ook niets meer over zeggen."

Vol energie stort de voormalige keeperstrainer zich op zijn nieuwe club. Hij is niet bang dat de smalle selectie Holthees in de competitie gaat opbreken. "Nee, helemaal niet. Ik kan terugvallen op spelers uit het tweede elftal. Die trekken steeds meer naar het eerste toe. De trainingsopkomst is heel goed en er heerst hier ook discipline. Als we dadelijk compleet zijn, hebben we gewoon een prima groep om mee te doen in de vijfde klasse. Daar ben ik van overtuigd. We beginnen elkaar ook steeds beter te leren kennen. Het komt hier heus wel goed."

Na het vertrek van Peter van den Heuvel moest Holthees op zoek naar een nieuwe doelman. Arjan Loenen is vanwege zijn studie niet altijd inzetbaar. Marco Rijnen kwam over van Volharding waar hij in het zesde elftal keepte. In de bekerduels wisselde hij zwakke met betere momenten af. "Marco zie ik groeien. Hij komt er wel", zegt rasoptimist Klaassens.

Vijfde klasse E paspoorten

BVV'27

Sportpark

't Hoogveld (Blitterswijck).

Opgericht

19 september 1927.

Klassering vorig seizoen

Vijfde plaats in vijfde klasse G.

Trainer

Jef Vels (Uden) 3e seizoen.

Nieuwe spelers

Robbert Beurskens (terug), Yilmaz Durgun (Venray), Stan Theeuwen (eigen jeugd) en Joost Wijnhoven (Wittenhorst).

Vertrokken

Niemand.

Selectie

Jens Arts, Sil Arts, Robbert Beurskens, Yilmaz Durgun, Davey Engels (keeper), Joey Gelden, Jannes Gooren, Egzon Grguri, Yoeri Janssen, Willem Karman, Lou van Kempen, Rik van Kempen, Jimmy Lucassen, Kenny Poels, Sjimmie Smeets, Stan Theeuwen, Tom Thiesen, Roel Verkoyen, Ward van de Water, Jari Wijnhoven en Joost Wijnhoven.

Verwachting

Trainer Jef Vels: "De selectie is uitgebreid, ook kwalitatief. Als we minder te kampen krijgen met blessures en schorsingen kunnen we nog een mooi seizoen beleven."

Titelfavoriet

Montagnards.

HOLTHEES-SMAKT

Sportpark

De Halt (Holthees).

Opgericht

26 juli 1936.

Klassering vorig seizoen

Tiende plaats in vijfde klasse G.

Trainer

John Klaassens (Leunen) 1e seizoen.

Nieuwe spelers

Nico Cox (SSS'18) en Marco Rijnen (Volharding).

Vertrokken

Peter van den Heuvel (veteranen), Ahmet Duran en Wilco Stiphout (gestopt).

Selectie

Guus van Bree, Roy Coppus, Nico Cox, Anel Dzaka, Robin van Es, Ser van Es, Roy Evers, Tim van Houdt, Niels Ingenpas, Boy Janssen, Ruud Janssen, Stef Janssen, Boy Leisiwal, Paul Lenders, Arjan Loenen (keeper), Denny Loenen, Bram Pingen, Marco Rijnen (keeper), Joey van der Sterren (keeper), Stijn Voermans en Kay Wijenberg.

Verwachting

Trainer John Klaassens: "Als we in de middenmoot eindigen dan hebben we het goed gedaan."

Titelfavorieten

Kronenberg en America.

'Liever voetbal dan judo'

Merselo-verdediger Bas Philipsen is sterk in de duels: "Ik heb veel voordeel van het judo." Foto: Lotte Kamphuis

MERSELO | Bas Philipsen (22) was in de jeugd een talentvolle judoka. Hij haalde de nationale top en werd eenmaal tweede en een keer derde op het Nederlands kampioenschap. Met zijn team won hij zelfs de nationale titel. Toch stopte hij op zijn zestiende abrupt en meldde zich een jaar later bij Merselo als voetballer.

"In de jeugd voetbalde ik bij Venray, tot in de C1. Met jongens als Danny Pelzer, Abe Stiphout en Jordy Wismans heb ik samengespeeld. Op mijn zesde zat ik al op judo. Iets later ben ik met voetballen begonnen." Beide sporten heeft hij jarenlang gecombineerd. Vooral het judo vergde veel tijd. Iedere woensdag moest hij met de trein naar Nieuwegein voor de bondstrainingen.

"Toen ik zestien was gingen mijn vrienden op vrijdag op stap. En ik kon nooit mee. Ik volgde de sportopleiding in Eindhoven. Op een gegeven moment ben ik zowel met judo als met de opleiding gestopt en ik ben stukadoor geworden." Hij werkt nu bij een bedrijf in Deurne. Spijt heeft hij niet van zijn toch rigoureuze beslissing. "Ik moest zo veel voor het judo overhebben. Ik had er geen plezier meer in en was er helemaal klaar mee. Bovendien is het een individuele sport. Ik miste het voetballen en het spelen in team. Dat vind ik veel leuker."

Op zijn zeventiende besloot hij niet als jeugdspeler naar Venray terug te gaan. Samen met zijn broer Tim meldde hij zich aan bij Merselo. "Op zaterdag moest ik vaak werken dus in de jeugd voetballen was lastig. We zouden bij Merselo in het tweede elftal, een vriendenteam, gaan spelen." Al vrij snel verscheen hij in de hoofdmacht als linksback. In zijn eerste jaar degradeerden de geel-zwarten uit de vijfde klasse om een jaar later de reuzensprong te maken van de zesde naar de vierde klasse. "Dat was het beste jaar dat ik meemaakte bij Merselo. Toen klopte werkelijk alles."

Het verblijf in de vierde klasse liep uit op een deceptie. Merselo eindigde roemloos als laatste met slechts één overwinning. "Dat niveau was voor ons te hoog. We hadden dat seizoen ook veel geblesseerden. Ik vind het verschil tussen de vierde en vijfde klasse toch wel erg groot."

Afgelopen seizoen voerde het team van trainer Marcel Peters in de vijfde klasse lang de ranglijst aan. Een snelle terugkeer leek ik het verschiet, maar in april ging het mis. "Na het 1-0 in Stevensbeek verloren we nog drie keer. Toen hebben we het kampioenschap weggegooid." Ook in de nacompetitie konden de Merselonaren het niet redden.

Bas Philipsen begint alweer aan zijn vijfde seizoen op sportpark De Vloet. Hij heeft het uitstekend naar zijn zin. Inmiddels is hij ook centrumverdediger geworden. Tegenstanders vergissen zich vaak. Ze lijken te denken 'zo'n klein manneke zetten we wel even opzij'. Maar in de persoonlijke duels komt hij meestal als sterkste uit de bus. "Dat komt door het judo. Daar heb ik veel voordeel van. Ik weet precies hoe ik mijn lichaam moet inzetten", lacht hij. "In het centrum vind ik het ook fijner voetballen dan als back. Je heb er meer overzicht en komt vaker aan de bal."

Merselo moet wel verder zonder de routiniers Niels de Klerk, Bas Litjens en George Melskens. "Die drie zullen we toch missen. Ze hebben veel ervaring en kunnen goed de zaak op scherp zetten. Toch hoop ik dat weer bovenin mee kunnen doen. En het liefst kampioen worden natuurlijk."

Nieuw elan bij Sporting ST

Trainer Han Friesen wil met zijn enthousiaste aanpak het vuurtje weer aanwakkeren. Foto: Henk Willemssen

SWOLGEN | Met de komst van de ervaren trainer Han Friesen (53) waait er een nieuwe wind bij Sporting ST. Na een erg teleurstellend seizoen, waarin de fusieclub als allerlaatste eindigde in de vijfde klasse E, is iedereen erop gebrand iets recht te zetten. In de komende jaargang zal en moet het beter gaan, klinkt het op sportpark Kerkebos.

Sinds de fusie tussen Swolgense Boys en TOP'27 in 2010 toonde de prestatiecurve constant een dalende lijn. In 2013 werd nog net, door Leunen in een beslissingsduel te verslaan, degradatie uit de vierde klasse voorkomen. Een jaar later was de teruggang onvermijdelijk. In de vijfde klasse zakte Sporting ST daarna steeds verder weg. In de voorbije jaargang torste de fusievereniging de rode lantaarn met zich mee. Twintig van de 26 duels gingen verloren.

Het contract met trainer Piet Hoebergen werd niet verlengd. Rond de jaarwisseling kreeg Han Friesen een telefoontje van bestuurslid Emile Beurskens. De Meerlonaar had al zijn trainersloopbaan beëindigd. Nadat hij zes jaar het hoogste jeugdteam van SV United onder zijn hoede had.

"Ik heb dertig jaar op het trainingsveld gestaan. Ik was inderdaad gestopt." Toch ging hij in op de uitnodiging voor een gesprek. "Ja, ik ben toch gaan praten. En ik hield er een goed gevoel aan over. Ik heb toegezegd. Als Sporting niet had gebeld, was ik nooit meer als trainer begonnen."

Op het moment dat Friesen zijn jawoord gaf, stond Sporting ST al troosteloos onderaan. Met soms grote nederlagen van 6-0, 8-2 of 9-1 werd de club van de mat gespeeld. Toch was dat voor de Meerlonaar geen beletsel. "Het maakt eigenlijk niet zo veel uit op wat voor een niveau je traint. Als je er maar lol in hebt. En dat heb ik hier. Er was direct een klik met de groep. Dat wist ik ook wel. Want als de mentaliteit niet goed was geweest, had ik mijn tijd en energie er echt niet ingestoken."

Han Friessen trainde van 1998 tot 2000 al TOP'27. "Tim van Rijswick heb ik als veertienjarige nog laten debuteren." Hij kent de beperkingen van Sporting ST. Hij zal het met vrijwel dezelfde groep moeten zien te rooien. Er kwamen twee jeugdspelers bij en Friesen haalde zijn schoonzoon Marco Cornelissen, die in Melderslo 3 voetbalde, over. "Ik had wel voetballers van United kunnen vragen, maar daar heeft de club op termijn toch niets aan. Want als ik vertrek, zijn zij ook weg."

Hij heeft het naar zijn zin in Swolgen. Alhoewel het niveau op de trainingen hem best tegenviel. "Dat viel me inderdaad bar tegen. Slechte balaannames en een te lage handelingssnelheid. Dit moet echt verbeteren. Het speltempo moet flink omhoog. Het niveau ga ik opkrikken. En dat lukt me wel. Vooral jongens van 18 tot 22 jaar kunnen nog veel vooruitgang boeken. Hier valt nog heel wat te winnen." Een tegenvaller was dat in het begin van de oefenperiode de talentvolle Jorn Beurskens opnieuw werd getroffen door een ernstige knieblessure. Hij was net terug na anderhalf jaar revalidatie van een gescheurde kruisband. "Heel triest. Het gebeurde zomaar. Er was geen tegenstander in de buurt."

Met zijn enthousiaste aanpak wil Friesen de neerwaartse spiraal ombuigen. "Ik ben hier niet naartoe gekomen om weer laatste te worden. Ook al zijn de mogelijkheden beperkt. We gaan nu zeker vier, vijf plaatsen hoger eindigen."

Vijfde klasse E paspoorten

MERSELO

Sportpark

De Vloet (Merselo).

Opgericht

18 juli 1959.

Klassering vorig seizoen

Derde plaats in vijfde klasse G.

Trainer

Marcel Peters (Venlo) 4e seizoen.

Nieuwe spelers

Joris van Els (rentree na blessure), Glenn Gielens (terug van Zuid-Afrika) en Burak Kusvuran (Venray).

Vertrokken

Niels de Klerk (gestopt), Bas Litjens en George Melskens (lager).

Selectie

Robin van Dijck, Joris van Els, Glenn Gielens, Daan Hendriks, Nils Jakobs, Jord de Keijzer, Camiel Kroonen, Burak Kusvuran, Tom Michels, Jelle Nijenhuis, Joris Peeters (keeper), Sem Pelzer, Bas Philipsen, Tim Philipsen, Ahmad Qurishi, Bram van Soest (keeper), Bert Veltrop, Pim Vermunt en Rens Wismans.

Verwachting

Trainer Marcel Peters: "We zijn veel routine kwijtgeraakt. Toch hopen we weer bovenin mee te draaien."

Titelfavoriet

SVOC'01.

SPORTING ST

Sportpark

Kerkebos (Swolgen).

Opgericht

1 juli 2010 na fusie tussen Swolgense Boys en TOP'27.

Klassering vorig seizoen

Veertiende plaats in 5e klasse E.

Trainer

Han Friesen (Meelo) 1e seizoen.

Nieuwe spelers

Sven Beurskens, Jur Janssen (eigen jeugd), Marco Cornelissen (Melderslo) en Pim Smits (terug van jaar buitenland).

Vertrokken

Thijs Gerrits (jaar op reis).

Selectie

Bas van Aken, Sven Beurskens, Peter Cox (keeper), Tim Dings, Kevin Golschmidt, Tim Hodzelmans, Sven Kerstjens, Michel Kleven, René Kusters, Johan van Mierlo, Rik Miltenburg, Marco Pennings, Dave van Rijswick, Tim van Rijswick, Mike Rutten, Ramon Rutten, Pim Smits, Devin de Swart (keeper), Stan Theeuwen, Nick van Well en Bram Willems (keeper).

Verwachting

Trainer Han Friesen: "We worden zeker geen laatste meer. Ik verwacht ergens tussen de zevende en tiende plaats te eindigen."

Titelfavorieten

America en SV United.

'SVOC krijgt het lastiger'

Spits Danny Houwen (links) denkt dat SVOC'01 niet meer om de titel kan meestrijden. Foto: Lotte Kamphuis

OIRLO | SVOC'01 heeft het beste seizoen uit de zestienjarige clubhistorie achter de rug. De tricolores streden tot het allerlaatst mee om de titel die uiteindelijk naar Heijen ging. Al was het verschil op de eindstreep slechts twee punten. Ook via de nacompetitie slaagde de ploeg van trainer Toon Bongers er niet in de sprong te maken naar de vierde klasse.

Spits Danny Houwen (23) had met zijn jongere broer Rob (19) een groot aandeel in het sterke seizoen. Samen scoorden de Oirlose broers 36 treffers, allebei precies evenveel. Ze namen daarmee meer dan de helft van de doelpuntenproductie van SVOC'01 voor hun rekening. Rob stond lange tijd aan kop maar met een eindsprintje kwam Danny eveneens op achttien doelpunten uit. Het staat in schril contrast met een jaar eerder toen hij slechts tot één treffer kwam. "We speelden goed en het elftal draaide lekker. Dan krijg je vertrouwen en dan gaat het scoren welhaast vanzelf."

Danny is de oudste van de drie voetballende broers. De bekendste is Jeroen die als keeper furore maakt bij profclub Vitesse in Arnhem. "Jeroen is twee jaar jonger dan ik. Toen hij van de basisschool afkwam, ging hij al naar VVV. Hij is nu in Arnhem tweede of derde doelman. Meestal keept hij in Jong Vitesse. Als het even kan ga ik naar hem kijken."

De negentienjarige Rob was vorig seizoen de jongste speler bij SVOC'01. Drie jaar geleden kwam hij vervroegd over uit de jeugd. Als snelle en handige rechtsbuiten scoorde hij aan de lopende band. "Rob is voetballend beter dan ik", geeft Danny grif toe. "Hij heeft ook meer techniek. Ik moet het vooral van het vechten en het lopen hebben. Of ik een neusje voor de goal heb? Dat weet ik niet. Ik mis anders nog kansen genoeg." Toch klikt het voorin wel tussen de broers. Ze zijn niet uit op persoonlijk succes. "Nee, we gunnen elkaar best wel de bal."

Vrij onverwacht beleefde SVOC'01 een topseizoen na enkele magere jaren. Trainer Toon Bongers voorspelde bij zijn komst al dat de fusieclub om de titel ging meespelen. Achteraf kreeg de ervaren voetbalman uit Nijmegen gelijk. Het is wel een streep door de rekening dat nu vier basisspelers niet meer voor de hoofdmacht willen uitkomen. Vooral het afhaken van spelbepaler Marthijn Coppers is een gevoelig verlies. Desondanks is Bongers optimistisch. "Ik heb in de voorbereiding toch goede dingen gezien."

SVOC'01 wist vorig jaar niet te promoveren

Danny Houwen denkt dat het heel moeilijk wordt de prestatie van afgelopen seizoen te evenaren. "Heel jammer dat die vier zijn gestopt. Het zijn goede voetballers. Maar het zijn hun persoonlijke keuzes om lager te gaan spelen. Nee, ik zou dat zelf niet doen. Ik wil graag prestatief blijven voetballen. Dan speel je ook ergens echt om. Afbouwen in een lager elftal kan later nog wel."

Omdat de spoeling dun is, moeten spelers uit de jeugd de opengevallen plaatsen opvullen. "We hebben al niet zo veel spelers die voor de selectie willen gaan. Er zijn jongens overgekomen, maar die hebben tijd nodig om zich aan te passen. Het zal lastig worden om weer om het kampioenschap mee te gaan doen. Toch verwacht ik dat we hoger in de middenmoot kunnen meedraaien. Dat moet lukken."

Persoonlijk denkt Danny Houwen dat hij niet opnieuw achttien treffers gaat scoren. "Dat aantal zal ik, denk ik, niet meer halen. Hoeveel dan wel? Nou, vijftien zou al heel mooi zijn."

Trainersdebuut Fenne Smits

Debuterend trainer Fenne Smits waakt voor hoge verwachtingen bij SV United. Foto: Lotte Kamphuis

WANSSUM | Fenne Smits (26) heeft bij zijn debuut als hoofdtrainer niet voor de makkelijkste club gekozen. SV United kon ook afgelopen seizoen de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. De fusieclub uit Meerlo/Wanssum finishte na een hoopvolle start op een kleurloze achtste plek in de vijfde klasse G.

Fenne Smits, leerkracht in het speciaal onderwijs, waakt dan ook voor grootspraak. Hij zal het woord kampioenschap niet uitspreken. Zelfs aan een positie op de ranglijst waagt hij zich niet. "Ik ben van origine jeugdtrainer. Het seizoen is voor mij geslaagd als de spelers individueel betere voetballers zijn geworden. En dat we er als team sterker uitkomen. Nee, ik ben totaal niet bezig met de plaats waarop we gaan eindigen. Als je hoge verwachtingen hebt, en de resultaten vallen tegen, dat geeft dat alleen maar een vervelend gevoel."

Hij is nog een onbekende in trainersland. Toch heeft hij al behoorlijk wat ervaring opgedaan bij JVC Cuijk en NEC. Hij is geboren in Venray, maar opgegroeid in Leunen. Daar begon hij in de pupillen. "Ik heb altijd in het doel gestaan. Het keepen heeft er bij mij altijd ingezeten." Halverwege de C-jeugd maakte hij de overstap van Leunen naar Volharding. "Die club heeft mij gevraagd. Voor trainingen en wedstrijden werd ik thuis opgehaald. Ik heb vier jaar bij Volharding gespeeld. En daarna nog een jaar bij JVC Cuijk in A1." Halverwege dat seizoen brak hij zijn hand en hij ging terug naar Leunen. Toch haalde hij nooit het eerste elftal. "Ik verloor de concurrentiestrijd van Robin Koenen. Ik raakte geblesseerd, brak een pink en ben toen gestopt."

Hij was in Leunen al jeugdcoach en ging zich verder toeleggen op het trainerschap. Hij haalde het C-diploma en ging aan de slag bij JVC Cuijk C1, dat uitkwam in de tweede divisie. Daarna werkte hij nog twee jaar bij de NEC Academie waar hij Onder-17 onder zijn hoede had. Na zes jaar in Nijmegen te hebben gewoond, verhuisde hij vorig jaar terug naar Venray. Met zijn vriendin Jessie Wismans kocht hij een huis in de wijk Landweert.

Afgelopen winter werd hij benaderd door toenmalig trainer Bjorn Poels, die inmiddels bestuurslid technische zaken is bij SV United. "Ik kon bij NEC blijven of terug naar JVC Cuijk. Maar ik heb bewust voor SV United gekozen." Wat sprak hem zo aan? "Uiteraard de schitterende accommodatie. Het is een grote vereniging waar veel potentie inzit. De club wil ook graag hogerop." Hij zag zijn nieuwe club al enkele keren aan het werk. SV United scoorde veel maar was aanvallend vooral afhankelijk van de grillige topschutter Michal Kolodziejski. Defensief waren de blauw-witten kwetsbaar. SV United kende hoge pieken maar ook diepe dalen. "Het voetbalidee was prima. Aandacht voor de opbouw en veel aan de bal. Maar in de vijfde klasse komen ook andere dingen om de hoek kijken." Fenne Smits wil in ieder geval voorkomen dat zijn elftal telkens weer door de ondergrens zakt. "Slecht spelen kan en verliezen mag ook. Maar er moet wel een norm zijn. We moeten balans vinden en verdedigend minder weggeven. Voorin mogen we niet te veel leunen op de kwaliteiten van Michal Kolodziejski." Met het wegvallen van Kevin Koolhof en Tom Theeuwen verloor het team twee leidende figuren. "Die twee missen we. Maar ik vind het interessant om te zien hoe andere spelers opstaan en die rol oppakken."

Vijfde klasse E paspoorten

SVOC'01

Sportpark

De Heesakker (Oirlo).

Opgericht

1 juli 2001 na fusie tussen Castenray en DIS.

Klassering vorig seizoen

Tweede plaats in 5e klasse G.

Trainer

Toon Bongers (Nijmegen) 2e seizoen.

Nieuwe spelers

Mees Dinghs, Rik Kleeven Luc Peeters en Stan Versteegen (eigen jeugd).

Vertrokken

Koen Classens, Marthijn Coppers, Tijs Loonen en Pascal Marcelis (lager elftal).

Selectie

Nick Classens (keeper), Joost Deenen, Mees Dinghs, Mikey Ellery (keeper), Johan Gommans, Danny Houwen, Rob Houwen, Bart Jenneskens, Roy Kersten, Rik Kleeven, Luc Peeters, Sid Peeters, Maarten Peters, Tim Rijbroek, Bram Tacken, Stan Versteegen en Maikel Wismans.

Verwachting

Trainer Toon Bongers: "Ondanks dat vier spelers zijn gestopt, verwacht ik toch dat we bij de bovenste vier gaan eindigen."

Titelfavorieten

SV United en Sambeek.

SV UNITED

Sportpark

De Meulebèèk (Wanssum).

Opgericht

1 juli 2005 na fusie tussen Meerlo en Wanssum.

Klassering vorig seizoen

Achtste plaats in vijfde klasse G.

Trainer

Fenne Smits (Venray) 1e seizoen.

Nieuwe spelers

Niek van Bergen (Woezik), Kacper Ciupa (Polen), Dolf van Dinter (Sambeek), Stef Kersten (eigen jeugd) en Bram van de Ven (weer begonnen).

Vertrokken

Max van der Heijden, Kevin Koolhof en Willem Reijntjes (gestopt), Rik Tax en Tom Theeuwen (lager).

Selectie

Niek van Bergen, Stef van Berlo, Simon ter Braak, Kacper Ciupa, Daniël Coenders, Dirk Deenen, Dolf van Dinter (keeper), Stef Kersten, Michal Kolodziejski, Hans van de Pasch, Rik van de Pasch, Aron van Peer, Stan Peters, Willem Peters, Indy Philips, Bas Rademacher (keeper), Max Reintjes en Bram van de Ven.

Verwachting

Trainer Fenne Smits: "We richten ons niet op de ranglijst. Het doel is de spelers en het team sterker te maken."

Titelfavorieten

Geen.

Toe aan vastigheden

Guusje Eijkmans is bij SV Venray op haar plek. De avonturier is nu toe aan vastigheden. Foto: Rikus ten Brücke

Venray | Ze heeft een echt avonturiershart. Wel een die momenteel rustiger klopt dan voorheen. Na ervaringen bij Woezik, sc Heerenveen en Achilles'29 is Guusje Eijkmans op zoek naar rust en vastigheden. Die hoopt de Boxmeerse te vinden op sportpark De Wieën. Bij SV Venray begint ze aan haar vijfde vereniging sinds het voorjaar van 2014.

Toch is de Limburgse hoofdklasser niet te vergelijken met haar voorgaande clubs. Venray voelt voor Eijkmans als vertrouwd, stelt ze al na haar eerste maanden vast. "Het is een club lekker dicht bij huis. Een club die me al vaker heeft gevraagd en waarvan ik al een heleboel meiden lang ken. Die zaten net als ik in hun jeugd bij de regionale selectie van de KNVB. Kwamen van verschillende clubs, maar trainden samen in Beek en Donk. Een van die jaren onder Jan Trienekens, de nu trainer van me is bij Venray."

Uiteindelijk heeft hij haar overgehaald om naar Venray te komen. "Maar ik heb van te voren ook contact gehad met Marlou van Deursen. Zij kwam regelmatig bij Achilles naar mij kijken. Met die andere meiden van Venray praatte ik ook wel, alleen niet dagelijks", legt ze uit. "Nu hebben we onderonsjes bij Venray over vroeger. Maken we grapjes over onze eerdere tijd samen. We zijn allemaal een stuk volwassener dan toen. Socialer misschien ook wel. In het veld is het echt een voordeel dat ik ze al langer ken. Na al die jaren weet ik nog steeds hun sterke kanten." Vreugdevolle herinneringen uit het verre verleden duwen de grauwe gedachten van haar laatste voetbaljaren weg.

In 2016 wisten de dames door kampioen te worden te promoveren naar deze klasse.

Zowel bij het beloftenteam van Heerenveen als bij eerstedivisionist Achilles maakte ze het seizoen niet af, net als haar hartsvriendin Annet van Hout overigens, die in Venray opnieuw samen met haar speelt. ,,Ik heb het eerste halfjaar van 2017 niets gedaan. Ik werd er helemaal gek van. Bij Achilles kampte ik met verschillende blessures. Van mijn bovenbeen tot mijn rug. Vandaar dat ik ook niet trots terugkijk op mijn periode in Groesbeek. Ik heb te weinig laten zien. Wel eredivisie gespeeld, maar slechts een wedstrijd of zes."

De 21-jarige schaduwspits weet nog wel welke. "PSV-thuis, FC Twente-uit en Ajax-thuis", somt Eijkmans op. "Ik kan me ook nog een actie tegen Telstar herinneren. Mijn eerste actie tijdens mijn invalbeurt was een panna. Ook toen kwam ik terug van een blessure, maar nu ben ik helemaal fit. Ik heb een halfjaar in de sportschool gelopen. Ik voel dat ik echt sterker ben geworden. Daardoor is het vertrouwen terug. Zo ben ik niet meer bang om duels aan te gaan."

Een terugkeer naar de eredivisie heeft ze nog niet uit haar hoofd gezet. ,,Ik denk dat ik daar genoeg talent voor heb, maar een rentree is geen must. Het belangrijkste is dat ik plezier heb. Bij Venray is het totaal anders dan bij mijn vorige clubs. Hier kan ik meer mezelf zijn. Heb ik meer tijd voor vrienden en familie. Bij Achilles werd het me ook allemaal te veel. Daar zat ik ook nog met school. Mijn diploma zorgt voor rust. Verder heb ik geleerd mijn mannetje te stoop. Bij Venray kunnen ze op me bouwen. Ik zal mijn ploeggenoten op een positieve manier steunen, maar me niet als routinier gedragen."

Hengst hoopt op herhaling

Isabel Hengst gaat met SSS'18 voor de titel in de tweede klasse G. Foto: Rikus ten Brücke

Overloon | Ze heeft de gloriedagen van SSS'18 meegemaakt. Met de Overloonse club het hele land doorgekruist. Duels uitgevochten met speelsters van grote verenigingen als FC Eindhoven, Nuenen en SC 't Zand. Net voor de competitiestart zijn het vooral de verhalen uit het verleden die prikkelen. Zeker nu Isabel Hengst met haar team uitkomt in de tweede
klasse.

Van landelijk voetbal op sportpark De Raaij is al even geen sprake meer. Sinds het voorjaar van 2014 glijdt SSS langzaam af op de vrouwenvoetballadder. Met als dieptepunt de vrij kansloze degradatie uit de eerste klasse afgelopen seizoen. Maar bij de 24-jarige Hengst is voor negativiteit geen plaats. "We zijn deze zomer weer vol goede moed begonnen", zegt ze. "Onder trainer Bonny Refwutu hebben we een nieuwe start gemaakt. Het allerbelangrijkste is nu dat er rust komt rondom ons
elftal."

Daarbij doelt Hengst op vorig jaar. Toen coach Christos Kousounis in de winterstop met ruzie. Na de interim-periode van Tony Versluis staat er met Refwutu weer een nieuwe trainer voor de groep. Voor de Cuijkse al de zevende coach in zes seizoenen SSS. "Bonny is een rustige man die belang hecht aan discipline. Hij is een trainer die ons tactisch sterker kan maken. Ik merk dat we in de eerste maanden al vooruitgang hebben geboekt. Daarbij bieden de prestaties in de bekercompetitie
vertrouwen."

Voor Hengst geldt er straks maar één doel. "Ik wil met SSS zo spoedig mogelijk terug naar de eerste klasse. Promotie met een kampioenschap zou helemaal mooi zijn. Dat weet ik uit het verleden. Die titel gun ik die meiden ook. Binnen de groep leeft namelijk erg het gevoel dat we iets goed moeten maken ten opzichte van vorig seizoen. Echt iedereen wil zich bewijzen. Op de training merk ik dan ook weinig verschil met vorig seizoen, toen we nog een niveau hoger
speelden."

"In al die jaren heb ik velen zien komen en gaan", vervolgt de oud-speelster van Vianen Vooruit en RKHVV uit Huissen. "Ook het beleid is in mijn tijd veranderd. SSS haalt minder speelsters van buitenaf. De club focust zich meer op doorstroming vanuit de jeugd. Zo zijn er nog maar drie vrouwenteams en staat er een heel krappe selectie van 23 vrouwen. Het voordeel is dat we wel een heel hechte groep hebben. Met allemaal vriendinnen van elkaar. Die spreken buiten het veld ook met elkaar af. Zo gaan we samen naar feestjes."

Hengst, die onlangs haar diploma fysiotherapie bemachtigde, omarmt die sfeer. "Ik baal ervan dan we uit de eerste klasse gedegradeerd zijn en heb ook wel een aantal keer over een vertrek nagedacht. Toch heb ik daar niet voor gekozen. Ik voel me in Overloon op mijn plek. Pas als we nog een keer degraderen dan wordt het een ander verhaal. SSS is gewoon een leuke vereniging. Hier vind ik gezelligheid én niveau. Voor mij is dat de ideale combinatie. Ik zie dan ook absoluut geen reden om te vertrekken."

Bovendien is ze als aanvoerder een belangrijke pion. "Ik ben een spelmaker op het middenveld en heb een sturende rol in het team. Van onze periode in de hoofdklasse zijn Loes van Bree en ik de enigen die nog over zijn. Die mooie jaren hier onthoud ik ook allemaal. Ik weet nog goed dat we in 2012 kampioen werden in de tweede klasse." Mogelijk dat Hengst dat kunstje dit seizoen kan herhalen.

Paspoort hoofdklasse B

SV Venray

Sportpark

De Wieën (Venray)

Opgericht

26 maart 1945

Klassering vorig seizoen
Achtste in de hoofdklasse zondag

Trainer

Jan Trienekens

Nieuwe spelers

Lois van Bommel (FC Eindhoven), Guusje Eijkmans (Achilles'29), Anne Hegger, Elianne Hobbelen (beiden Venlosche Boys), Annet van Hout (Achilles'29), Eef Kerkhof (eigen jeugd), Floor Tacken (SSS'18), Bo Timmermans (Leunen), Imke Verheijen (Katwijk), Rowanne Vroomans (Nuenen).

Vertrokken

Sanne de Boer, Elisa van Knippenberg (beiden gestopt), Nadieh van de Einden (ZSV), Lotte Koppers (lager team), Nina Litjens (UDI'19).

Selectie

Lois van Bommel, Marlou van Deursen, Guusje Eijkmans, Anne Hegger, Elianne Hobbelen, Annet van Hout, Svea Hutjens, Lisanne Jacobs, Marieke Janssen, Eef Kerkhof, Myrthe van de Laar, Emilie Maas, Ellis Michiels, Demi Stappershoef, Floor Tacken, Lindie van der Steen, Bo Timmermans, Imke Verheijen, Rowanne Vroomans, Lieke Wijnands, Sanne Wilmsen.

Titelfavoriet

Geen.

Colofon voetbalkrantRedactie

Henk Willemssen

Dominique Pichel

Willem Menting

Foto's

Rikus ten Brücke

Lotte Kamphuis

Henk Willemssen

Paspoort tweede klasse G

SSS'18

Sportpark

De Raay (Overloon)

Opgericht

18 juli 1918

Klassering vorig seizoen

Twaalfde plaats in eerste klasse D en degradatie.

Trainer

Bonny Refwutu

Nieuwe spelers

Marlie Kuenen (lager team).

Vertrokken

Caitlin Garot (gestopt), Floor van Lin (FC Gelre).

Selectie

Vera Barten, Carla Beckers, Loes van Bree, Bryanne de Bruijn, Rian Eickmans, Els van Hal, Isabel Hengst, Marije Jager, Nathalia Klees, Marlie Kuenen, Manon Loonen, Carlijn Nohlmans, Valerie Wolters.

Titelfavoriet

SSS'18

Programma's voetbalseizoen 2017/2018

Eerste klasse D

Indeling

Bekkerveld (Heerlen)

Chevremont (Kerkrade)

Deurne

Geldrop

Hoensbroek

Minor (Nuth)

Schaesberg (Landgraaf)

SC Susteren

De Valk (Valkenswaard)

Venlosche Boys (Venlo)

Venray

Wilhelmina'08 (Weert)

Wittenhorst (Horst)

ZSV (Zeilberg)

Zondag 24 september

Venlosche Boys-Venray (zat. 17.00)

Deurne-Geldrop

Wittenhorst-Wilhelmina'08

De Valk-Minor

Hoensbroek-Bekkerveld

SC Susteren-Chevremont

Schaesberg-ZSV

Zondag 1 oktober

Venray-Wittenhorst (zat.19.30)

Chevremont-De Valk (zat.)

ZSV-SC Susteren

Geldrop-Hoensbroek

Bekkerveld-Venlosche Boys

Wilhelmina'08-Deurne

Minor-Schaesberg

Zondag 8 oktober

Deurne-Venray

Wittenhorst-Bekkerveld

De Valk-ZSV

Hoensbroek-Venlosche Boys

SC Susteren-Wilhelmina'08

Schaesberg-Geldrop

Chevremont-Minor

Zondag 15 oktober

Venlosche Boys-Wittenhorst

Chevremont-ZSV

Venray-Hoensbroek

Geldrop-De Valk

Bekkerveld-Deurne

Wilhelmina'08-Schaesberg

Minor-SC Susteren

Zondag 22 oktober

Deurne-Schaesberg

Wittenhorst-SC Susteren

Venlosche Boys-De Valk

Venray-Chevremont

Geldrop-Minor

Bekkerveld-ZSV

Wilhelmina'08-Hoensbroek

Zondag 29 oktober

Deurne-Wittenhorst

De Valk-Bekkerveld

Hoensbroek-ZSV

SC Susteren-Geldrop

Schaesberg-Venlosche Boys

Chevremont-Wilhelmina'08

Minor-Venray

Zondag 5 november

Wittenhorst-Hoensbroek

Venlosche Boys-Deurne

ZSV-Minor

Venray-Schaesberg

Geldrop-Chevremont

Bekkerveld-SC Susteren

Wilhelmina'08-De Valk

Zondag 12 november

Beker en inhaal

Zondag 19 november

De Valk-Venray

Hoensbroek-Deurne

SC Susteren-Venlosche Boys

Schaesberg-Wittenhorst

ZSV-Geldrop

Chevremont-Bekkerveld

Minor-Wilhelmina'08

Zondag 26 november

Deurne-SC Susteren

Wittenhorst-De Valk

Venlosche Boys-Chevremont

Hoensbroek-Schaesberg

Venray-ZSV

Bekkerveld-Minor

Wilhelmina'08-Geldrop

Zondag 3 december

De Valk-Deurne

SC Susteren-Hoensbroek

Schaesberg-Bekkerveld

ZSV-Wilhelmina'08

Chevremont-Wittenhorst

Geldrop-Venray

Minor-Venlosche Boys

Zondag 10 december

Deurne-Chevremont

Wittenhorst-Minor

Venlosche Boys-ZSV

Hoensbroek-De Valk

Schaesberg-SC Susteren

Venray-Wilhelmina'08

Bekkerveld-Geldrop

Zondag 17 december

De Valk-Schaesberg

SC Susteren-Venray

ZSV-Wittenhorst

Chevremont-Hoensbroek

Geldrop-Venlosche Boys

Wilhelmina'08-Bekkerveld

Minor-Deurne

Tweede Klasse H

Indeling

BVV (Den Bosch)

EVVC (Vinkel)

Emplina (Empel)

Erp

Heeswijk

Helvoirt

Margriet (Oss)

Prinses Irene (Nistelrode)

Rhode (St.-Oedenrode)

SSS'18 (Overloon)

TGG (Den Bosch)

Venhorst

Volharding (Vierlingsbeek)

WSC (Waalwijk)

Zondag 24 september

Volharding-SSS'18 (zat. 18.00)

Emplina-TGG

Helvoirt-Heeswijk

EVVC-BVV

Rhode-Erp

WSC-Margriet

Venhorst-Prinses Irene

Zondag 1 oktober

Prinses Irene-WSC

Margriet-EVVC

Heeswijk-Emplina

SSS'18-Rhode

Erp-Helvoirt

TGG-Volharding

BVV-Venhorst

Zondag 8 oktober

Volharding-Heeswijk

Emplina-Erp

EVVC-Prinses Irene

Rhode-Helvoirt

WSC-TGG

Venhorst-SSS'18

Margriet-BVV

Zondag 15 oktober

Helvoirt-Emplina

Prinses Irene-Margriet

Heeswijk-Rhode

SSS'18-EVVC

Erp-Volharding

TGG-Venhorst

BVV-WSC

Zondag 22 oktober

Volharding-Venhorst

Emplina-WSC

Helvoirt-EVVC

Heeswijk-Margriet

SSS'18-BVV

Erp-Prinses Irene

TGG-Rhode

Zondag 29 oktober

Volharding-Emplina

EVVC-Erp

Rhode-Prinses Irene

WSC-SSS'18

Venhorst-Helvoirt

Margriet-TGG

BVV-Heeswijk

Zondag 5 november

Emplina-Rhode

Helvoirt-Volharding

Prinses Irene-BVV

Heeswijk-Venhorst

SSS'18-Margriet

Erp-WSC

TGG-EVVC

Zondag 12 november

Beker en inhaal

Zondag 19 november

EVVC-Heeswijk

Rhode-Volharding

WSC-Helvoirt

Venhorst-Emplina

Prinses Irene-SSS'18

Margriet-Erp

BVV-TGG

Zondag 26 november

Volharding-WSC

Emplina-EVVC

Helvoirt-Margriet

Rhode-Venhorst

Heeswijk-Prinses Irene

Erp-BVV

TGG-SSS'18

Zondag