Venray Bloeit Magazine

24 mei 2017

Venray Bloeit Magazine 24 mei 2017


Venray Bloeit Magazine

Foto: Christ van den Munckhof

Smaak zit tussen je oren 24-28 mei

Koopzondag 28 mei Beleef de Streek

Smaak zit tussen je oren: lustrumeditie!

24 tot en met 28 mei is het zo ver, de lustrumeditie van Smaak zit tussen je oren! Voor het vijfde jaar kunnen jong en oud komen genieten van al het lekker wat onze streek te bieden heeft. Voor vijf dagen wordt het Schouwburgplein omgetoverd tot een smaakvol plein waar een verbinding wordt gemaakt tussen lokale agrariërs en lokale horecaondernemers. Dit jaar pakken we nog groter uit!

Educatieve ochtend

De woensdag start met de educatieve dag. Tijdens deze dag nemen ruim 250 basisschoolleerlingen uit de gemeente Venray een kijkje bij een lokale agrarier en daarna toveren ze in de tent een lokaal geproduceerd product om tot een heerlijk gerecht. Een leerzame en smaakvolle dag waar deze leren dat melk niet uit een pak komt, maar van de koe.

Netwerken

Tijdens de woensdagavond verenig je het nuttige wel héél lekker met het aangename. De businessavond van Smaak zit tussen je oren staat namelijk in het teken van netwerken. Onder het genot van een culinair amuse-diner leggen lokale ondernemers nieuwe contacten én versterken ze bestaande contacten. Ondertussen genieten van swingende muziek verzorgd door JASS. Kaarten voor deze smaakvolle avond zijn nog steeds te koop via: www.smaakzittussenjeoren.nl, of bij Hotel & Brasserie De Zwaan.

Gratis toegankelijk

Vanaf donderdag is de tent het hele Hemelvaartsweekend vrij gratis toegankelijk voor jong en oud. Kom onder het genot van een hapje en/of drankje genieten van een zeer divers programma. Lokale horecaondernemers bereiden overheerlijke creaties bereid met streekproducten van onze lokale agrariërs. Een gouden combinatie! Daarnaast staan deze agrariërs ook zelf met hun product in de tent om iedereen vol passie hun verhaal te vertellen. Het moment om te ervaren wat voor hoogwaardige producten onze regio produceert.

Muzikale entertainment

Op donderdagavond brengt RU2 vanaf 21:00 uur opzwepende rock classics, 'kleine' akoestische ballads en prachtige hedendaagse hits ten gehore. De zaterdagavond starten we met de band Afslag 7. Zij staan garant voor een avond vol muziek, sfeer en feest. Nederlandstalig, rock, feest, folk en klassiekers, het volgt elkaar allemaal op in een razend tempo. Maar dit is nog niet alles! Hierna volgen de dames van Luv om op zaterdag het feest compleet te maken.

Beleef de streek

De zondag staat in het teken van 'Beleef de streek'. Naast het culinaire dag- en avondprogramma van Smaak zit tussen je oren, de maandelijkse koopzondag én een gezinsfietstocht voor jong en oud, vindt ook het jaarlijkse Schieëpersfieëst plaats. Het Henseniusplein wordt overgenomen door schapen en een historische markt.

Onze jonge smaakmakers

Uiteraard is er ook aan de kinderen gedacht. Een speciaal kinderplein zorgt voor de nodige entertainment voor onze jonge smaakmakers. Laat je schminken, kom springen, kleuren of zelf een klein hapje bereiden. Ondertussen genieten de (groot)ouders van een heerlijk hapje en/of drankje in de tent of op het terras.

Kortom een weekend vol smaak! Kom, geniet en proef wat onze regio allemaal te bieden heeft.

Schapen centraal bij Schieëpersfieëst

Foto: Christ van den Munckhof

Het Schieëpersfieëst 2017 is op zondag 28 mei. Dit is een koopzondag in centrum Venray. Naast het Schieëpersfieëst is er ook nog de manifestatie "Smaak zit tussen je oren". In het kader van "Meimaand Fietsmaand" organiseert "Fietsvierdaagse Venray" weer een fietstocht voor hele gezin.

Foto: Christ van den Munckhof

Met dit Schieëpersfieëst wil Kiwanisclub Schieëpersland Venray trakteren op een feestje. Deze dag laat de serviceclub de Venraynaren weer kennis maken met hun eigen historie als Schieëpersland. Venray was in een ver verleden het centrum van de internationale schapenhandel in Noord West Europa.

Het centrum van Venray, uitgeroepen tot beste binnenstad 2011-2013, staat daarom deze dag opnieuw in het teken van schapen, schaapsherders, schapenscheerders, oude ambachten, nostalgie, een braderie. De winkels zijn deze zondag geopend en het parkeren is gratis.

Op zondagmorgen trekt een kudde schapen Venray in om vervolgens op het Henseniusplein geschoren te worden. De opbrengst van deze dag gaat zoals altijd naar een goed doel.

Fietstocht in teken van Snuuve en Pruuve

Foto: Henk Lammen

Snuuve en Pruuve (genieten en proeven) is de naam van de fietstocht die voor de achtste keer, in het kader van de meimaand fietsmaand, wordt gehouden door Stichting Fietsvierdaagse Venray op zondag 28 mei.

Deze tocht is de perfecte voorbereiding op de Fietsvierdaagse Venray die dit jaar voor de 33e keer wordt gehouden van 25 tot en met 28 juli. De gezinsfietstocht vertrekt vanaf het Schouwburgplein in Venray. De tocht voert richting Ysselsteyn, waarbij er verschillende mogelijkheden zijn om een bezoek te brengen aan Zichtstal van Houbensteijn, familiemuseum De Smid, de uitkijktoren in Ysselsteyn en het open huis bij de Slanke Bourgondiër.

De start is tussen 10.00 en 14.00 uur. Onder het motto Beleef de streek zijn er naast de fietstocht ook nog andere activiteiten, zoals de koopzondag, het jaarlijks Schieëpersfieëst van Kiwanisclub Schieëpersland Venray e.o. en Smaak zit tussen je oren, een evenement waarbij horecaondernemers uit Venray culinaire creaties maken van streekproducten van Venrayse agrariërs.

Tiende Peter Winnen Classic in Ysselsteyn

Foto: Henk Lammen

Op zondag 28 mei vindt voor de tiende keer de Peter Winnen Classic (PWC) plaats. In de loop der jaren is dit evenement een vast onderdeel van de toertochtkalender geworden van diverse fietsclubs.

Naast fietsers uit de regio nemen ook diverse deelnemers uit het midden van het land aan de PWC deel. De tocht wordt met drie sterren door de NFTU beoordeeld. Dit is een bevestiging dat de kwaliteit én de organisatie van tocht als bijzonder goed worden ervaren.

Naast de gebruikelijke afstanden 75, 120 en 145 km op de weg zijn er dit jaar ook weer twee ATB-routes van 35 en 45 kilometer. Deelnemers en sponsoren het goede doel van dit jaar, Matchis. Dit is een stichting die donoren werft voor stamceltransplantatie. Dit is voor leukemiepatiënten hun enige kans op extra levensjaren als bestralen en chemokuren niet meer helpen.

De start en finish zijn vanuit Herberg de Peel in Ysselsteyn waar vanaf 08.00 uur gestart kan worden. Foto Henk Lammen.

Kwallenballen

In Vredepeel wordt op zondag 28 mei de derde editie Kwallenballen gehouden.

Kwallenballen is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Boerenrugby! Sportiviteit en plezier zijn de belangrijkste elementen van deze sport. De regels van het spel zijn heel simpel, want wie het meeste scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware kwal in de waterbak van de tegenstander te gooien of er natuurlijk met zak en tegenstander in te vallen. Om 11.00 uur begint het spektakel achter de benzinepomp in Vredepeel. Tijdens de wedstrijden is er vermaak op het veld, maar daarnaast is er plezier voor de allerkleinsten en muziek van een dj. Gemeenschapshuis de Kleine Loef zorgt voor de catering. Kwallenballen is een activiteit voor teams, jong en oud. Teams bestaan uit minimaal vijf personen. Teams met spelers boven de 16 jaar worden ingedeeld in de volwassenenpoule. Onder de 16 jaar worden de teams verdeeld in een tiener- en kindercompetitie. .

Rondje Ysselsteyn

De inmiddels traditioneel geworden wandeltocht Rondje Ysselsteyn wordt op zondag 28 mei gehouden door restaurant Roelanzia en voert door het Peelgebied dat zich uitstrekt over Limburgs en Brabants grondgebied.

Er zijn diverse afstanden te lopen. Inschrijven kan voor tochten van 5, 10, 15, 20, 25, 30 en 40 kilometer. tussen 7.00 en 14.00 uur kunnen de deelnemers zich aanmelden bij het inschrijfbureau. Aan alle tochten is het IVV-stempel uitgereikt. Wie voor 16.00 uur binnen is, komt in aanmerking voor een afgestempelde wandelkaart. Van het inschrijfgeld wordt 1 euro gedoneerd aan 't Zorghuus, een zorginstelling in Ysselsteyn waar mensen met dementie of mensen met een beperking verblijven in hun eigen, vertrouwde, dorpse omgeving. Meer informatie: telefoonnummer (0478)541221 of via e-mail info@roelanzia.nl.

Molen Merselo

De molenaars van de molen Nooitgedacht in Merselo gaan een gooi doen naar het wereldrecord aan-een-stuk-door-draaien.

In de week tussen Hemelvaart en Pinksteren draait de Merselose molen 150 uur constant door: zes dagen en zes uur zonder ophouden. De actie wordt gehouden in het kader van het 150-jarig bestaan van de stenen beltmolen aan het Grootdorp in Merselo. De molenaars hopen dat inwoners, belangstellenden en bedrijven een uur van die tijd voor 10 euro willen sponsoren. Op deze wijze wil de stichting geld bijeenbrengen voor het onderhoud van de molen. De draaiactie start op dinsdag 30 mei om 9.00 uur, als voorzitter K. van Rooy van de Limburgse Molenstichting de molen op gang brengt. Burgemeester H. Gilissen zet op maandag 5 juni om 15.00 uur de wieken weer stil.

De vaste molenaars van de Merselose Molen, Helma Michels, Lambert Michels, Mark Camps en Wil Weijers zorgen, elkaar afwisselend, ervoor dat de molen deze week dag en nacht blijft draaien. "Vooral de late nacht zal moeilijk zijn, want dan is er niet veel bezoek te verwachten. Het zal saai zijn, vrezen wij," zegt Molenaar Helma Michels. Overdag, zo verwachten de organisatoren, zal er voldoende aanloop zijn. Rond dit molenfeest, dat eindigt op de Dag van de Wind (5 juni),houdt de stichting allerlei activiteiten, zoals receptenuitwisseling, schapendrijven, muziek en zang en dans. Dit om zoveel mogelijk publiek te trekken.

Meer informatie is te vinden op www.molenmerselo.nl.

INBEELD bij Jerusalem

De opening van de voorronde van de InBeeld-wedstrijd bij Kunstencentrum Jerusalem heeft onlangs plaatsgevonden.

InBeeld is een wedstrijd voor amateurkunstenaars in Limburg, een initiatief van de Kunstencentra en het Huis voor de Kunsten Limburg.

Het thema was Stille Levens en 43 inzendingen zorgden voor een drukbezochte opening, een volle aula en een primeur, want de voorronde in Venray is de eerste van de zeven voorrondes op weg naar de eindronde in Centre Céramique op 16 juli in Maastricht.

Consulent Beeldend van het Huis voor de Kunsten, Eddy Thonon, maakte de namen van de drie winnaars bekend; Lizzy van Lieshout uit Horst was met haar schilderij Raw Nerve de winnares. De tweede plaats was voor Win Apon uit Wanssum en de derde plaats was voor Marjo van Beek uit Grubbenvorst.

De juryleden Marijke Cieraad, Roel Sanders en Anne Thielen schreven in het juryrapport: "Het meest kenmerkende in dit schilderij zijn de verschillende fragmenten die samengevoegd worden tot één geheel, of niet?"

De jury prijst de originele keuzes van de maker die de toeschouwer dwingen om het beeld zelf te interpreteren; het schuurt een beetje… het raakt een "gevoelige snaar".

Wethouder Lucien Peeters opende na de prijsuitreiking de tentoonstelling; daarna kon iedereen de werken bekijken en zelf een top drie samen stellen voor de publieksprijs die na afloop van de tentoonstelling bekend wordt gemaakt.

De expositie bij Kunstencentrum Jerusalem aan de Heuvelstraat 4 in Venray is te zien tot 9 juni van maandag tot en met vrijdag. De entree is gratis.

Meer informatie staat op de website www.kunstencentrumjerusalem.nl.

Op de foto wethouder Lucien Peeters (links), Lizzy van Lieshout en Eddy Thonon.

Samen acht keer Alpe d'Huez op

Foto: Henk Lammen

In totaal gaan ze samen acht keer Alpe d'Huez beklimmen. Peter, Luc en Ron Peters doen dat op donderdag 1 juni ter nagedachtenis aan hun vrouw en moeder Maria, die 12,5 jaar geleden aan kanker overleed.

"We doen het niet alleen voor Maria, maar voor iedereen die vecht tegen deze ziekte", legt Peter Peters uit. Dit jaar nog stierf zijn schoonzuster Wilma. "Midden in onze voorbereiding overleed ook zij aan kanker. Zij had voor haar crematie expliciet aangegeven geen bloemen te willen maar een bijdrage voor onze actie. Dat geeft aan dat veel mensen hiermee in aanraking komen met en bezig zijn met kanker."

Het idee om Alped'HuZes te fietsen kwam van zoon Luc. "Zelf fiets ik nu vier jaar en hij kwam met het idee om dit te gaan doen. We hebben ons toen samen opgegeven waarna ook zoon Ron te kennen gaf ook mee te doen. Sindsdien zijn we team Familie Peters."

Peter zelf fietst weliswaar het langste, maar heeft nog geen ervaring in het hooggebergte. "Het zal voor mij zwaar worden, maar ik wil toch zeker twee keer de berg op." Luc en Ron, respectievelijk 18 en 21 jaar hebben een andere uitdaging. "Luc wil ook twee keer naar boven waarvan een keer rennend. Ron gaat zelfs nog een stapje verder, twee keer naar boven fietsen en twee keer naar boven rennen."

Team familie Peters heeft niet alleen getraind maar dit voorjaar tal van acties georganiseerd om geld bijeen te fietsen voor onderzoek naar kanker.

"Zo hebben we samen met het Trefpunt in Geijsteren een bierproefavond gehouden. Verder hebben we een autowasdag georganiseerd, samen met de Coop een flessenactie en op 6 mei jl. een benefietavond met muziek waar toch bijna 200 mensen op af zijn gekomen. Verder hebben we enkele belangrijke sponsoren zoals Welcom bij Kievits, Autobedrijf Peters, Kwalitaria Ysselsteyn, Resort Arcen en ZPB Europa. In totaal hebben we, ook door bijragen van talloze supporters, de beoogde 7500 euro nu binnen maar iedereen weet dat er meer nodig is om kanker de wereld uit te helpen", aldus Peter. "Nu is het aan ons. Over een week is het zo ver en gaan we ons doel bereiken."

Venrays Museum weer open

Het Venrays Museum opende op zondag 21 mei de deuren voor de tentoonstelling Ons erfgoed op de Rooysle Loper. Het museum is onlangs verhuisd naar de nieuwe locatie aan het Mgr. Goumansplein.

De expositie bevat zeventien presentaties van de geschiedenis van Venray. De tentoonstelling speelt zich af in het gebouw de Borggraaf, waar naast het Venrays Museum verschillende andere organisaties zijn ondergebracht. Het meest in het oog springt de VVV, die ook voor de kaartverkoop zorg zal dragen. Ons Erfgoed op de Rooyse Loper is een waaier van onderwerpen. Zo laat de Archeologische Werkgroep Venray vondsten zien van opgravingen, de Koninklijke Harmonie Euterpe een commissoriaal van koning Willem II met eigenhandige aantekeningen, de Stichting Loobeek het ontwerp van een volmolen, de Werkgroep Glas in Lood van het LGOG Venray het proces rond de restauratie van een glas-in- loodraam van de vooroorlogse kapel van Smakt. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 11 juni Het museum is dagelijks geopend.

Openingstijden: zaterdag en zondag 10.00-17.00 uur en maandag tot en met vrijdag 14.00-17.00 uur. Op maandag 12 juni gaat het museum weer even dicht om de volgende tentoonstelling voor te bereiden. De VVV blijft open en in het auditorium kan iedereen koffie drinken.