Venray Bloeit Magazine

26 juli 2017

Venray Bloeit Magazine 26 juli 2017


1 / 40

"Het wordt een bijzondere kermis"

Foto: Henk Lammen

Aan het woord is Ike Busser, wethouder van de gemeente Venray. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de kermis in Venray, die van 4 tot en met 9 augustus wordt gehouden in het centrum. "Met de kermis en de finish van de BinckBank Tour op maandag 7 augustus hebben we een mega evenement."

"We hebben weer 65 verschillende attracties met voor elk wat wils", aldus Busser. "Misschien ontbreekt het aan grote nieuwe attracties maar dat is niet vreemd. Afgelopen jaar zijn er in Nederland weinig nieuwe attracties bijgekomen."

De kermis is volgens de wethouder mooi en vooral gezellig. "We hebben veel gedaan aan de ruimtelijke beleving. Zo heeft de kinderkermis op het Goudenleeuwplein een nieuwe indeling. Ook op andere plekken zijn we gaan schuiven zodat de Venrayse kermis een nieuwe beleving wordt." Een koers die de gemeente enkele jaren geleden heeft ingezet en onverdeeld positief is ontvangen.

Met Mad Mill kent de Venrayse kermis toch een primeur. Een behendigheidsattractie die op de Grote Markt een plek krijgt. Dit jaar is ook de Heartbreaker terug, die tien jaar geleden voor het eerst op de Venrayse kermis te beleven was. Andere opvallende attracties zijn de zweefmolen Around the World, het Funhouse, de Mega Slide en een XXLversie van de Kop van Jut.

Samen met de horeca doen de kermisexploitanten er alles aan om er een attractieve kermis van te maken. "Ik denk dat we daarin gaan zullen slagen, zeker met de Binck Bank Tour op maandag 7 augustus als extra attractie."

Normaliter laat de gemeente Venray het niet toe dat andere grote evenementen tegelijk met de kermis georganiseerd wordt. Voor de BinckBank Tour, dat de volledige internationale wielertop inclusief Tom Dumoulin naar Venray brengt, is een uitzondering gemaakt. Daar is serieus naar gekeken en wij zijn van mening dat deze twee evenementen elkaar alleen maar zullen versterken. De finish van de etappe Breda-Venray is op de Noordsingel, niet ver van de kermis. De Raadhuisstraat wordt de verbindende factor tussen beide evenementen. Ploegwagens en renners zijn daar na de koers te bezichtigen."

Twee evenementen brengt natuurlijk extra veiligheidsmaatregelen met zich mee. Gemeente, kermis en de stichting Wielerpromotie hebben dit op elkaar afgestemd. "Veiligheid staat voorop. Dat geldt overigens ook voor de kermisattracties. Laatst was daar een discussie over bij het tv-programma 1Vandaag. Bij alle attracties dienen de exploitanten vooraf een keuringsbewijs te overleggen. Dat is een must in Venray. Want de Venrayse kermis staat bekend om de sfeer en gezelligheid en dat willen we zo houden."

5 / 40

Zoek het hogerop met "Around the World"

Foto: Around the World

Zweven op zestig meter hoogte. Zweefmolen 'Around the World' is een van de blikvangers van Venrayse Kermis. Van 4 tot en met 9 augustus zullen er in de binnenstad van Venray weer ruim zestig attracties opgesteld worden. Een van de meest in het oog springende van die attracties is de 'Around the World'.

Deze zweefmolen is ruim zestig meter hoog en laat mensen op die hoogte een duizelingwekkende rit beleven. Maar het is niet alleen een spectaculaire rit op hoogte want mensen krijgen ook de kans om even rustig van het uitzicht te genieten. "Dat is het mooie van onze attractie. Je bent echt een paar minuten op hoogte en niet zoals bij een reuzenrad even heel hoog met mooi uitzicht en dan snel weer naar beneden. Daarbij laten we de snelheid tijdens een rit variëren en zetten we hem ook even op de minst snelle stand zodat mensen de hele stad kunnen zien", vertelt eigenaar Johannes Dauphin.

Samen met zijn vrouw Audrey Dauphin - van der Beek bestiert Johannes de Around the World. In 2007 is het paar begonnen met de spectaculaire attractie en beleefde de attractie zijn première in Den Helder en sinds die tijd is hij de blikvanger op kermissen vooral in het buitenland. "We staan eigenlijk nog maar heel weinig in Nederland omdat het voor ons meer rendabel is om in het buitenland een plek te hebben op kermissen", aldus Johannes. "Dus zijn hun drie Around the Worlds, er zijn er inmiddels drie in hun bezit, zelden in Nederland te zien en is het des te specialer dat er dit jaar één in Venray staat.

Voor vaste bezoekers van de kermis zal de Around the World bekend voorkomen want de attractie stond ook al in 2010 op de Venrayse kermis. Op kermissen door heel Nederland werd de attractie van Johannes en zijn vrouw al meerdere malen gelauwerd als leukste attractie van de kermis.

"Dat komt dus doordat wij echt een attractie zijn voor jong en oud. Kinderen van vijf jaar vinden het prachtig, maar opa en oma kunnen ook gewoon mee. Iedereen geniet van dat mooie uitzicht over het eigen dorp of stad. Je ziet ook vaak mensen foto's maken als ze in de Around the World zitten en bijvoorbeeld hun eigen huis zien", vertelt Johannes enthousiast. Reden genoeg dus om eens een te gaan kijken en voor de durfals en genieters van een mooie vergezicht om een ritje te maken op zestig meter hoogte.

Wie denkt dat een rit in deze prachtige attractie heel duur is, komt bedrogen uit. Sterker nog, speciaal voor de Venrayse Kermis is er een lager tarief gehanteerd. "Normaal gesproken kost een ritje 5 tot 6 euro in onze attractie, maar speciaal voor Venray is er een uitzondering gemaakt en kost een volle ronde van zo'n vier minuten slechts 4 euro. En voor de echte kermis fans is de opbouw ook de moeite waard om te bekijken. "Dat is een heel karwei waar we met zijn allen twee dagen druk mee zijn, maar dat is ook niet gek als je bedenkt dat we met zeven vrachtauto's aan transport de hele attractie moeten vervoeren!"

Wie wil weten hoe een ritje in de Around the World eruit ziet kan alvast een voorproefje nemen door op Youtube te kijken, waar tal van filmpjes van de Around the World te vinden zijn..

Verkeersmaatregelen Kermis 2017

Foto: Henk Lammen

Ten behoeve van de kermis Venray-Centrum 2017, van vrijdag 4 augustus t/m woensdag 9 augustus, zijn de onderstaande tijdelijke verkeersmaatregelen noodzakelijk. Voor zover nodig kunnen de maatregelen eerder of later ingaan. Op maandag 7 augustus zullen er tijdelijk nog meer afsluitingen zijn i.v.m. de BinckBank tour.

Foto: Henk Lammen
Foto: Henk Lammen

Daarnaast is vanaf dit jaar voor Venray tevens de afsleepregeling van kracht voor verkeerhinderlijk en gevaarlijk geplaatste voertuigen.

Parkeerterrein De Wetteling

Afgesloten voor alle verkeer behalve kermisexploitanten van vrijdag 28 juli t/m donderdag 10 augustus t.b.v. salonwagenterrein.

Parkeerterrein Raadhuisstraat

Afgesloten voor alle bestuurders vanaf maandag 31 juli 18:00 uur t/m donderdag 10 augustus 18:00 uur.

Raadhuisstraat (van Stationsweg tot Julianasingel)

Afgesloten voor alle bestuurders vanaf dinsdag 1 augustus t/m donderdag 10 augustus 18:00 uur.

Schouwburgplein, Henseniusplein en Grote Markt (incl. fiets/rijbanen)

Afgesloten voor alle bestuurders uitgezonderd aanwonende van dinsdag 1 augustus t/m donderdag 10 augustus 18:00 uur.

Patersstraat/Poststraat

Afgesloten voor alle bestuurders uitgezonderd aanwonenden van dinsdag 1 augustus t/m donderdag 10 augustus tussen 21:00 en 08:00 uur.

Stopverbod

Vanwege doorgang hulpverleningsvoertuigen en busdiensten tweezijdig stopverbod Pr. Bernhardstraat (tussen Julianasingel en Pr. Hendrikstraat).

In verband met de

Kermis en de BinckBank Tour is er

op maandag 7 augustus GEEN weekmarkt

Informatie vuurwerk

Dit jaar wordt er op dinsdag 8 augustus vanaf ongeveer 22:30 uur vuurwerk ontstoken op het plein aan de voorzijde van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat.

Let op: In verband met de veiligheid en ruimte die nodig is voor het ontsteken van het vuurwerk op dinsdag 8 augustus adviseren wij bewoners, aangrenzend aan de voorzijde van het gemeentehuis, om tijdens het ontsteken van het vuurwerk in de woning te blijven. Om stankoverlast te voorkomen adviseren wij u om ramen en deuren gesloten te houden; Tijdens het ontsteken van het vuurwerk is de gevarenzone afgesloten.

We stellen alles in het werk om overlast voor de woonomgeving tot een minimum te beperken. De gemeente bedankt u voor uw medewerking en hoopt dat u van dit spektakel zult genieten!

Bewaakte fietsenstalling

Ook dit jaar is er weer een bewaakte fietsenstalling tijdens de kermis.

Deze vindt u aan de voorzijde van het voormalige busstation Hermus aan de Julianasingel. ( 200 meter van het kermisterrein )

Tijdens de Venrayse kermis die gehouden wordt van vrijdag 4 t/m 9 augustus a.s. kunt u hier tegen betaling veilig uw fiets of scooter stallen.

De fietsenstalling is geopend op Vrijdag van 14.00 tot 03.00 uur, Zaterdag t/m Dinsdag van 12.00 tot 03.00 uur en Woensdag van 14.00 tot 02.00 uur.

Tijdens de BinckBank Tour is er ook een bewaakte fietsenstalling op de hoek Akkerweg-Raadhuisstraat.

Veilig thuis met legale taxi

Als u denkt dat u met een zwarte taxi goedkoper uit bent, dan heeft u het mis!

Omdat een zwarte taxi niet met een meter werkt, is er onduidelijkheid over de ritprijs. Met name bij korte ritten is de legale taxi voordeliger. Als u toch gebruik maakt van een zwarte taxi, weet dan dat u meewerkt aan een misdrijf en dus strafbaar bent! Ook bent u niet verzekerd bij een ongeval en/of letsel.

Reden genoeg om na een gezellig bezoek aan de kermis u veilig thuis te laten brengen door een erkende taxi, die herkenbaar is aan de blauwe kentekenplaat.

George Reemer kermisprijzen

Een zorgvuldig samengestelde en enthousiaste vakjury bepaalt wie de George Reemer Publieksprijs krijgt. Deze vakjury wordt gevormd door Ike Busser, wethouder en voorzitter, een vertegenwoordiger van Omroep Venray, een vertegenwoordiger van Peel en Maas, Harrie Messemaeckers van www.kermisvenray.com, Bert Albers van team communicatie en de kermiscoördinator Helene Busser.

Tijdens de evaluatie met de kermis exploitanten, die ieder jaar plaatsvindt op de kermiswoensdag om 10:00 uur 's ochtends, wordt bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen.

Er wordt een prijs uitgereikt voor de categorieën:

Grootvermaak

kindervermaak

verkoopzaak

Publieksprijs

Via email: helene.busser@venray.nl en ook via facebook: Kermisvenray.com kan worden gestemd op de attractie waarvan u, het publiek, vindt dat deze de publieksprijs verdient. Tot en met dinsdag 12:00 uur kan er gestemd worden en de prijs wordt op woensdagmorgen in de evaluatiebijeenkomst om 10:00 uur aan de winnende exploitanten uitgereikt.

Culinair happen en stappen tijdens de kermis

Foto: Henk Lammen

Voor de tweede keer organiseert het Toeristisch recreatief Platform Venray (VVV Venray) in samenwerking met een aantal Venrayse restaurants, Culinaire Happen en Stappen tijdens de Venrayse kermis. Op zondag 6 augustus kunt u zich weer culinair laten verwennen terwijl u ook nog van de kermis kunt genieten.

Vorig jaar werd Happen en Stappen voor het eerst georganiseerd. Met succes waarop de zes deelnemende horecabedrijven hebben besloten om ook dit jaar weer het evenement op te pakken. Deelnemers kopen voor €34,50 een strippenkaart bij de deelnemende bedrijven of bij het VVV kantoor. Met die kaart gaat u alle bedrijven langs en krijgt u overal een heerlijk gerechtje. Uiteraard kunt u daarbij zelf een bijpassend drankje bestellen. Zes gerechtjes dus die op elkaar zijn afgestemd.

Happen en Stappen begint die zondag om 12.00 uur. U heeft dan tot 18.00 uur de gelegenheid om alle zes de restaurants te bezoeken.

De deelnemende bedrijven zijn 't Ald Paostketoeër, De Stad, Brasserie '54, Gastrobar Tof, Hotel Hulsman en Bistrobar Samen.

Vier de kermis in Venray op een culinaire manier en laat u aangenaam verrassen.

Ritprijzen kermis

De ritprijzen voor de kermisattracties zijn als volgt vastgesteld:

Groot vermaakzaken

Maximaal € 2,30 per rit M.u.v.:

Around the World € 4,00

Super Mouse € 3,00

No Limit € 3,50

Kinderzaken

Maximaal € 1,50 per rit

Opmerkingen over andere ritprijzen dan hier vermeld direct mailen naar:

peter.gommans@venray.nl én naar helene.busser@venray.nl

Openings- en sluitingstijden van de kermis

Het college van burgemeester en wethouders heeft de openings- en sluitingstijden van de kermis Venray 2017 als volgt vastgesteld:

Vrijdag 4 augustus

15:00 – 01:00 uur

Zaterdag 5 augustus

13:00 – 02:00 uur

Zondag 6 augustus t/m woensdag 9 augustus

13:00 – 01:00 uur

Kom niet 'gerold' van een gezellige kermis thuis

De kermis is een gezellig evenement voor het hele gezin en dat willen we graag zo houden.

Daarom een aantal tips voor u om zakkenrollerij te voorkomen: Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en hals, zodat de tas voor u hangt met klep/sluiting naar uw lichaam. Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg. Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee en neem niet meer geld mee dan u nodig denkt te hebben. Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af. Houd uw omgeving in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt.

Oldtimer Toertocht op 29 en 30 juli

In het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juli staan oldtimers centraal in Venray. In het laatste weekend van juli wordt de gemeente traditiegetrouw omgedoopt tot Venray Oldtimer City. Dit jaar staat de 23e editie op het programma. Bovendien zijn op zondag 30 juli de winkels in het centrum van Venray geopend.

Stichting Venray Oldtimer Toertocht (VOC) is in 1994 voor de eerste keer bij hotel Asteria van start gegaan en sinds 1997 is het evenement op de pleinen in het centrum van Venray. Op zaterdag 29 juli is het bestuur de organisator van de Asteria Knapzakkentoer van 140 kilometer. Op zondag 30 juli is het jaarlijkse oldtimertreffen waarbij de deelnemers de gelegenheid hebben om deel te nemen aan een rit van 50 of 80 kilometer in de mooie omgeving van Limburg en Brabant. De laatste jaren is er een deelname van ruim 300 klassiekers op de zondag, niet alleen uit Nederland maar ook België en Duitsland. Een enkele oldtimer zelfs uit de beginjaren van de vorige eeuw.

"Als bestuur streven we er ieder jaar naar om, samen met de hulp van vele vrijwilligers, het een geweldig evenement te laten worden voor deelnemers en toeschouwers. Een andere doelstelling is om dit evenement toegankelijk te houden voor een grote groep oldtimerliefhebbers. Door onze trouwe sponsors die ons al jaren steunen kunnen we de kosten voor de deelnemers dan ook in balans houden", aldus bestuurslid Jan Bonten.

In samenwerking met Venray Bloeit worden dit jaar op het Gouden Leeuwplein extra activiteiten gehouden. De bromfietsclubs de Vlotter uit de regio Overloon en de Vette Bougie uit Deurne zijn met bromfietsen aanwezig. Het muzikale gedeelte wordt dit jaar verzorgd door de bekende band Good Old Stuff. Traditioneel is er voor de kinderen het springkussen, schminken en de ballonnenwedstrijd waar prijzen mee te winnen zijn. De stoommachine en het orgel van de familie Linders uit Venray zijn ook dit jaar de vaste programmaonderdelen. De vaste VOC-reporter zwerft over de pleinen om deelnemers en bezoekers van het evenement te interviewen. Het evenement valt dit jaar samen met koopzondag in Venray. Behalve genieten van fraaie oldtimers zijn dus ook de winkels open. Rond 16.00 uur is de prijsuitreiking van de mooiste auto's van het evenement. Meer informatie is te vinden op www.venrayoldtimercity.nl.

De winkels in het centrum van Venray zijn op zondag 30 juli geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Naast genieten van mooie auto's kunt u ook profiteren van veel zomeraanbiedingen.

Foto Henk Lammen.

WorldCup stockcar op Raceway Venray

Foto: raceway venray

In het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 augustus zal het spektakel tijdens het WorldCup weekend weer losbarsten op Raceway Venray.

Ook dit jaar zal in samenwerking met de Engelse Stockcar organisatie BriSCA worden gestreden om de hoogst haalbare titel in de Stockcar F1 en F2 klassen. Ook de BriSCA Ministox zullen wederom aan de start verschijnen. Naast deze series zal het programma zowel op zaterdag als zondag aangevuld worden met de vaste klassen van Raceway Venray te weten: LMV8 en de Hotrods.
Meer informatie ook over de coureurs die aan de start komen, kijk op www.racewayvenray.com


Venray Bloeit Magazine

Foto: Cor Vos

7 augustus BinckBank Tour

4-9 augustus Kermis Venray

27 / 40

Foto: Team Sunweb

Finish BinckBank Tour op kermismaandag 7 augustus op de Noordsingel

Venray in de ban van de wielersport

Venray is op kermismaandag 7 augustus finishplaats van de BinckBank Tour, de UCI WorldTour-wedstrijd door België en Nederland. De rittenkoers start die dag in Breda en eindigt rond 16.30 uur, na twee plaatselijke rondes van ruim 20 kilometer, op de Noordsingel in Venray.

De BinckBank Tour heeft, als UCI WorldTour-wedstrijd, de garantie dat alle WorldTour-ploegen aan de start staan. De BinckBank Tour is de opvolger van de Eneco Tour, die de afgelopen twaalf jaar uitgroeide tot een van de grootste sportevenementen in België en Nederland. De ronde is de enige meerdaagse UCI WorldTour-wielerwedstrijd in Nederland en België en vindt plaats van maandag 7 augustus tot en met zondag 13 augustus. Tom Dumoulin (Team Sunweb) bevestigde eerder zijn deelname al. Ook Peter Sagan komt aan de start.

Rondom Venray finishplaats van de BinckBank Tour worden tal van activiteiten op touw gezet. Er is onder meer een VIP café ingericht, waar wielerfans niet alleen de finish van dichtbij live mee kunnen beleven, maar ook kunnen genieten van een hapje en een drankje. Vlak bij de finishlijn, tussen de Gasstraat en de Noordsingel, richt de Stichting Wielerpromotie die dag tussen 12.00 en 19.00 uur tevens een festivalterrein in, een soort fanzone voor liefhebbers van de koers. Op het koersfestivalterrein kunnen wielerfans - jong en oud - de stands van bedrijven en organisaties bezoeken, naar muziek luisteren, eten en drinken en genieten van de sfeer en de koers. De muziek wordt verzorgd door dj Double U Rules, Geert Pelzer, Suzan & Jurian en Don Mulders. Er is vermaak voor jong en oud. Tevens wordt op het terrein een groot tv-scherm neergezet, waar de eerste rit van de BinckBank Tour live op de voet te volgen is. De entree is gratis.

Bovendien wordt er voorafgaand aan de finish, van 11.30 tot 14.00 uur, een 600 meter sprint op de Noordsingel gehouden. Wielerliefhebber, jong en oud, kunnen aan deze korte tijdrit op het parcours van de BinckBank Tour deelnemen. De bedoeling is om zo snel mogelijk (met een fietshelm op en fiets die technisch in orde is) de 600 meter af te leggen. Op de meet, waar later die die dag de professionals, onder wie Tom Dumoulin, finishen, wordt vervolgens een finishfoto van de deelnemers gemaakt. De snelste drie in de verschillende leeftijdsklassen mogen vervolgens op het grote podium van de BinckBank Tour een prijs in ontvangst nemen. Het inschrijfgeld voor de tijdrit bedraagt 5 euro (deze prijs is inclusief bewaakte fietsenstalling) als je je inschrijft via de website de website www.binckbanktourvenray.nl. Inschrijven op de dag zelf kan ook, maar in dat geval zijn de kosten (inclusief bewaakte fietsenstalling) 7,50 euro.

Kinderen van 7-12 jaar kunnen (gratis) deelnemen aan de KidsRide, die op hetzelfde parcours als de 600 meter sprint wordt gehouden. Word voor even een echte wielerprof en rij over de finish zoals de echte top- renners dat even later ook doen. Voor meer informatie kijk op de website www.binckbanktourvenray.nl.

BinckBank Tour 2017 - etappeschema:

Zondag 6 augustus: ploegenvoorstelling Breda

Maandag 7 augustus: Breda – Venray

Dinsdag 8 augustus: Voorburg – Voorburg (indiv. tijdrit)

Woensdag 9 augustus: Blankenberge – Ardooie

Donderdag 10 augustus: Lanaken – Lanaken

Vrijdag 11 augustus: Sittard-Geleen - Sittard-Geleen

Zaterdag 12 augustus: Riemst – Houffalize

Zondag 13 augustus: Essen – Geraardsbergen

Burgemeester Gilissen over de BinckBank Tour

Foto: ron koenen

Wielerliefhebbers, van harte welkom in ons mooie Venray! Wij zijn er trots op dat we als gemeente de BinckBank Tour op maandag 7 augustus, als de kermisattracties in ons mooie centrum in volle hevigheid draaien, mogen ontvangen.

Venray is een sportgemeente en de bakermat van veel sporttalent. A l jarenlang zetten Venrayse sporters zich met hun prestaties in de nationale en internationale schijnwerpers. Mede dankzij de prestaties van Wout Poels en Mike Teunissen leeft het wielrennen in onze gemeente enorm. Het is dan ook niet gek dat we als gemeentebestuur de Stichting Wielerpromotie Venray van harte ondersteunen bij de organisatie van dit wielerspektakel. We gaan er samen een mooie dag van maken, met activiteiten voor jong en oud.

Als burgemeester nodig ik u graag uit voor een bezoek aan Venray. Kermis en wielrennen gaan op maandag 7 augustus hand in hand. Maar daarnaast vind je in het levendig centrum vele winkels om lekker te shoppen en een prima horeca-aanbod. Gezellige pleinen, cultuur en cultuurhistorie: Venray heeft het allemaal.

Kom jij ook naar het bourgondische en wielergekke Venray?

Hans Gilissen, burgemeester Venray

BinckBank Tour passeert wielermonument

Kermisvierend Venray is op maandag 7 augustus de finishplaats van de BinckBank Tour, de UCI WorldTour-wedstrijd door België en Nederland. De rittenkoers start die dag in Breda en eindigt rond 16.30 uur, na twee plaatselijke rondes van ruim 20 kilometer, op de Noordsingel in Venray. De eerste etappe komt ook langs het Oploose wielermonument, dat in oktober werd onthuld.

Het monument symboliseert de wielergeschiedenis die het dorp rijk is door de gebroeders Van Katwijk. De broers Jan, Piet en Fons van Katwijk waren in het verleden alle drie profwielrenner en dat is een unicum in de Nederlandse wielerhistorie.

Bijzonder genoeg ook voor de organisatie van de BinckBank Tour om de renners door het Boxmeerse kerkdorp te laten koersen, zegt adjunct-koersdirecteur Herman Brinkhoff van de BinckBank Tour. "Ik heb op verzoek van Piet en Fons de route iets gewijzigd en we rijden nu inderdaad langs het monument."

Giga grootbeeldscherm nabij de finish

Op het Koersfestivalterrein, ca. 100 meter achter de finish, kunnen toeschouwers op maandag 7 augustus de etappe Breda-Venray volgen op een grootbeeldscherm.

Niet zomaar een scherm maar liefst 8 meter hoog en 13 meter breed. Het scherm staat aan de rand van het festivalterrein waar toeschouwers onder het genot van een hapje, drankje en live optredens van lokale artiesten de wedstrijd kunnen volgen.

Venray vormt op kermismaandag 7 augustus het middelpunt van de wielersport.

De BinckBank Tour trekt niet alleen tienduizenden fans, maar ook heel veel media uit binnen- en buitenland. In de Witte Hoeve wordt een perscentrum ingericht, waar na afloop ook de persconferentie met de winnaar plaatsvindt. De UCI-wielerwedstrijd wordt live uitgezonden op de NOS. De Nederlandse publieke omroep zal elke rit van de BinckBank Tour live uitzenden, vanaf circa 15 uur tot na de finish. De BinckBank Tour is ook live te volgen op VRT en RTBF, Eurosport en L1. De laatste ruim 50 kilometer worden in de gemeente Venray verreden.

31 / 40

Foto: Lotte Kamphuis

Maarten Tjallingii voorspelt:

"Hectische finale in Venray"

Voormalig wielerprof Maarten Tjallingii heeft zijn voorspelling voor de eerste rit van de BinckBank Tour, Breda-Venray, al klaar. "Geloof maar dat het een hectische finale gaat worden. Er zijn genoeg sprinters die hun zinnen zullen zetten op de etappewinst in Venray. Een etappe winnen in de BinckBank Tour telt. Het is een UCI WorldTour-wedstrijd. Dat betekent dat de beste ploegen ter wereld met de beste rijders aan de start staan."

De ambassadeur van de BinckBank Tour overhandigde onlangs de eerste leiderstrui van de enige meerdaagse wielerwedstrijd op wereldniveau in de Benelux aan burgemeester Hans Gilissen. Venray is maandag 7 augustus de finishplaats van de eerste etappe van de BinckBank Tour en dus zal in Venray ook de eerste leiderstrui worden uitgereikt.

"Dat maakt van Venray een bijzondere finishplaats", beaamt Maarten Tjallingii. "Bijzonder is ook dat Mike Teunissen en Wout Poels in de gemeente Venray wonen. Dat zal deze jongens (bij het drukken van deze uitgave was nog niet bekend of beide lokale renners deelnemen, red.) zeker extra motiveren. Ik hoor dat Mike bijna bij hem thuis op de koffie kan. Prachtig is dat, als je fans je zo dichtbij kunnen aanmoedigen. Die schreeuwen je wel naar voren."

Tom Dumoulin gaf eerder aan dat hij zal deelnemen aan de BinckBank Tour. Stichting Wielerpromotie Maarten Tjallingii was samen met vertegenwoordigers van organisator Golazo en de nieuwe hoofdsponsor BinckBank naar Venray afgereisd om kennis te maken met de finishplaats van de eerste etappe. De leiderstrui was een cadeautje voor burgemeester Gilissen, die het shirt met plezier in ontvangst nam. "We gaan er in Venray zo'n mooi evenement van maken, dat jullie hier nooit meer weg willen", houdt hij de organisator en hoofdsponsor voor. "Door de combinatie van kermis en wielerevenement gaat het een hele drukke, gezellige maandagmiddag in Venray worden."

De eerste BinckBank Tour houdt vast aan de succesvolle formule van de Eneco Tour. De meerdaagse WorldTour-wedstrijd door België en Nederland telt opnieuw zeven ritten. De race opent met etappes in het vlakke Vlaamse en Nederlandse land en finisht in de heuvels. "De Binck Bank Tour is een combinatie van allerlei klassiekers", vertelt Tjallingii, die de ronde vele malen reed. "Er zitten ingrediënten van de Amstel Gold Race in, van Luik-Bastenaken-Luik en van de Ronde van Vlaanderen. En wat bijzonder is: een klassieke renner kan met de BinckBank Tour een WorldTour ronde winnen."

De voorbije jaren werd de ronde gewonnen door onder anderen Tom Boonen, Mark Cavendish, André Greipel, Peter Sagan en Niki Terpstra. Tjallingii voorspelt dat de eerste etappe een sprintersbal gaat worden. "Het is de eerste etappe, dus er zijn veel kanshebbers om de rit én de eerste leiderstrui te winnen. De topsprinters zijn inmiddels hersteld van de Tour de France en willen zich in Venray laten zien. Dus het kan een fantastische sprint in Venray gaan worden."

Foto: Burgemeester Gilissen ontvangt het eerste BinckBank shirt van Maarten Tjallingi (foto Lotte Kamphuis)

Programma 7 augustus Venray finishplaats

Foto: BinckBank Tour

12.00-14.00 uur Tijdrit 600 meter op Noordsingel/ Kidsride

Wil je een keer in de huid van een topwielrenner kruipen en als de nieuwe Tom Dumoulin als eerste over de finish komen tijdens een individuele tijdrit van 600 meter, onder toeziend oog van honderden toeschouwers? Dat kan op maandag 7 augustus op de Noordsingel in Venray, waar vlak voor de finish van de BinckBank Tour, tussen 12.00 en 14.00 uur, een korte tijdrit op touw wordt gezet voor wielerliefhebbers.

Foto: Henk Lammen

Inschrijven kan via www.binckbanktourvenray.nl/shop

11.30 uur: Vip Lunch

Vanaf half 12 bent u welkom in de raadzaal van de gemeente Venray. Tijdens een ontspannen lunchbijeenkomst wordt u alvast opgewarmd voor de koers die komen gaat. waarbij wordt gezorgd voor muzikale en amusante intermezzo's. Daarna bent u welkom in het VIP Café, waar u onder het genot van een hapje of drankje de koers met de neus op de finishlijn kunt volgen.

Kaarten voor de VIP lunch en het VIP tourcafé zijn te bestellen via www.binckbanktourvenray.nl/shop

12.00-19.00 uur Koersfestival op terrein Gasstraat-Noordsingel

Nabij de finish is een groot festivalterrein ingericht waar u de koers kunt volgen op een gigagroot beeldscherm (8x13 meter) onder het genot van een hapje, drankje en optredens van een aantal lokale artiesten zoals Don Mulders en Geert Pelzer.

13.00- 18.00 uur Vip Tourcafé bij finishlocatie Noordsingel

Beleef de koers aan de finishlijn! Dichter bij de finishlijn kunt u niet komen. Genieten van de wielersport, met een hapje en een drankje in het gezelschap van tal van bekenden uit de wielerwereld.

Kaarten voor het VIP tourcafé zijn te bestellen via www.binckbanktourvenray.nl/shop

15.30 uur: Doorkomst centrum Venray eerste maal

16.00 uur: Doorkomst centrum Venray tweede maal

16.30 uur: Finish op de Noordsingel met aansluitend huldiging renners


Verkeer en parkeren

Het centrum van Venray is op 7 augustus moeilijk bereikbaar als gevolg van de kermis en de komst van de BinckBank Tour in Venray.

De volgende maatregelen zijn die dag van kracht: De Noordsingel is vanaf rotonde Beekweg/Nieuwe Overloonseweg/Westsingel tot aan de rotonde bij Jan Linders/Raadhuisstraat de hele dag (vanaf 06.00 uur) volledig afgesloten voor verkeer.Vanaf 14.30 uur tot de finish (globaal 16.30 uur) zal het volledige parcours afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Er zullen omleidingsroutes aangegeven worden.

Bij de rotonde Oude Oostrumseweg/Oostsingel/Stationsweg en de rotonde Leunseweg/Zuidsingel zijn oversteekplaatsen gecreëerd voor gemotoriseerd verkeer om tussen 14.30 en 16.30 uur te allen tijde het centrum te kunnen bereiken. Hou er rekening mee dat de oversteek gecoördineerd wordt door verkeersregelaars en dit dus langer kan duren dan normaliter. Gedurende de omloop (tussen 14.30 en 16.30 uur) kan te allen tijde met de fiets en te voet overgestoken worden bij de daarvoor aangewezen punten langs het parcours.

De parkeerplaatsen voor Jerusalemstate en het St. Jozefklooster worden die dag gebruikt om de bussen van alle ploegen + ploegleiderswagens en volgauto's te parkeren. Hier zal die dag een parkeerverbod van kracht zijn. Bewoners van de appartementen Jerusalemstate wordt verzocht de auto in de parkeergarage te zetten. En bij het bezitten van twee auto's, de tweede auto deze dag elders te stationeren.

Alle bezoekers van buiten Venray die met de auto komen worden vanaf de toegangswegen naar Venray afgeleid naar betaalde parkeerplaatsen buiten het centrum van Venray. Vanaf Smakterheide en de oude sportvelden van Vincent van Gogh Instituut liggen kermis en finish op loopafstand. Vanaf de parkeerplaats Evenementenhal en het Station Venray zullen pendelbussen rijden. De pendelbussen zijn gratis. De prijs van een parkingticket is €5,00.

Andere wijzigingen zullen via de website www.binckbanktourvenray.nl en www.venray.nl bekendgemaakt worden.

Bewaakte fietsenstaling Akkerweg

Tijdens de BinckBank Tour is er op de hoek Akkerweg-Raadhuisstraat een extra fietsenstalling waar u uw rijwiel onder bewaking kunt stallen. Deelnemers van de 600 meter sprint mogen hun fiets daar gratis neerzetten. Kosten €2,00 per fiets. De fietsenstalling sluit om 20.00 uur.

Foto: Felix Rippe

Unieke kans voor wielerliefhebbers - Kids tot 12 jaar gratis deelname!

600 meter sprint op de Noordsingel

Wil je een keer in de huid van een topwielrenner kruipen en als de nieuwe Tom Dumoulin als eerste over de finish komen tijdens een individuele sprintwedstrijd van 600 meter, onder toeziend oog van honderden toeschouwers? Dat kan op maandag 7 augustus op de Noordsingel in Venray, waar vlak voor de finish van de BinckBank Tour, tussen 12.00 en 14.00 uur, een korte 'tijdrit' op touw wordt gezet voor wielerliefhebbers.

Venray staat op maandag 7 augustus niet alleen in het teken van de jaarlijkse kermis, maar is die dag ook in de ban van de finish van de BinckBank Tour (voorheen Eneco Tour). De Stichting Wielerpromotie Venray organiseert met het oog op de komst van deze internationale UCI-wielerronde naar Venray tal van activiteiten om de wielersport te promoten. Een daarvan is de individuele tijdrit, waaraan iedereen, jong en oud, kan deelnemen.

De bedoeling is om zo snel mogelijk (met een fietshelm op en fiets die technisch in orde is) de 600 meter af te leggen. Op de meet, waar later die die dag de professionals, onder wie Tom Dumoulin, finishen, wordt vervolgens een finishfoto van de deelnemers gemaakt. De snelste drie in de verschillende leeftijdsklassen mogen vervolgens op het grote podium van de BinckBank Tour een prijs in ontvangst nemen. Het inschrijfgeld voor de tijdrit bedraagt 5,00 euro (deze prijs is inclusief bewaakte fietsenstalling) als je je inschrijft via onderstaande website. Inschrijven op de dag zelf kan ook.Dan kost deelname 7,50 euro. Kids tot 12 jaar mogen gratis deelnemen.

Op maandag 7 augustus gaan wielrennen en kermis vieren hand in hand in Venray. Bezoekers kunnen die dag niet alleen genieten van wielersport, maar ook van alle attracties die in Venray draaien. Bij de finish is tevens een festivalterrein ingericht, waar tal van activiteiten worden georganiseerd en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Inschrijven en meer informatie op de website www.binckbanktourvenray.nl.

Ook Sagan naar Venray

Tom Dumoulin en Peter Sagan zijn twee van de vele topwielrenners die op maandag 7 augustus naar Venray komen. Die dag is Venray finishplaats van de BinckBank Tour. De etappe vanuit Breda zal rond 16.30 uur finishen nabij het centrum van Venray, waar het dan ook kermis is.

De BinckBank Tour heeft, als UCI WorldTour-wedstrijd, de garantie dat alle WorldTour-ploegen aan de start staan. Naast Dumoulin en Sagan zullen zeker ook de Belgen Vanmarcke, Jasper Stuyven en Tim Wellens aan de start komen. Van de Nederlanders is in ieder geval aangegeven dat Bram Tankink en sprinter Dylan Groenewegen erbij zullen zijn. Bij het ter pers gaan van dit nummer was nog niet duidelijk of de lokale profs Wout Poels en Mike Teunissen ook van de partij zullen zijn. Venray is voor het eerst in 20 jaar weer etappeplaats van een grote wielerwedstrijd. De BinckBank Tour is de opvolger van de Eneco Tour. Breda-Venray is de eerste etappe.